Dzūkų žinios

Meras užkirto kelią ligoninės uždarymui

Dalintis:
J. Juodzevičienė su keturiais bendraminčiais sukurpė pilną klaidų protokolą, kuriame siūloma uždaryti Vaikų ligų skyrių.

Linas Greičius
Tuo metu, kai mero Artūro Margelio vadovaujama komanda jau treti metai įnirtingai kovoja dėl Lazdijų ligoninės išlikimo, nedidelė grupė politikų – kenkėjų – elgiasi taip, kad ligoninė būtų uždaryta.
Paskutiniai penki rajono tarybos Sveikatos apsaugos, šeimos ir socialinių reikalų komiteto narių žingsniai demonstruoja cinišką siekį uždaryti ligoninę ir visam laikui iš Lazdijų rajono gyventojų pavogti galimybę gauti visavertes sveikatos paslaugas.

Paviešino slaptą planą
Sostinės koridoriuose prasidėjus kalboms apie periferijoje veikiančių ligoninių optimizavimą, žurnalistams pavyko gauti Sveikatos apsaugos ministerijos slaptą planą, kuriame pažymėta 15 ligoninių, kurios turėtų būti uždarytos.
Susipažinus su šiuo grėsmingu planu, reikia pasidžiaugti, jog tarp numarinti planuojamų ligoninių dar nėra Lazdijų ligoninės. Tačiau akivaizdu, jog ji tikrai galėjo ten atsirasti, jei ne mero ir jo komandos nuoširdus noras įstaigą išsaugti.
Pagal žiniasklaidoje paskelbtą Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specialistų parengtą neoficialią analizę, pritarus atitinkamiems kriterijams, kaip dabar įprastai veikiančių ligoninių neliktų 15 rajonų gydymo įstaigų.
Ministras Aurelijus Veryga pastebi, jog tų kriterijų yra keletas.
„Jei kalbėsime apie pagrindinius kriterijus, tai yra skubios pagalbos užtikrinimas visą parą. Kitas labai svarbus kriterijus – daugiaprofiliškumas. Yra įvardintos 5 paslaugos (chirurgija, terapija, akušerija, psichiatrija ir vaikų ligų skyriuje teikiamos paslaugos). Įstaiga, kuri patektų į tinklą, turėtų bent tris iš jų turėti“, – sakė ministras.
Šiuo metu Lazdijų ligoninė teikia 3 minimas paslaugas – chirurgijos, terapijos ir Vaikų ligų skyriuje teikiamas paslaugas. Tačiau visai nedaug trūko, jog, pagal kai kurių vietos politikų kaprizus, vienos iš šių paslaugų būtų atsisakyta. Tada ir Lazdijų ligoninė būtų patekusi į tų pasmerktųjų ligoninių sąrašą. Ir kas galėtų paneigti, jog šie politikai sąmoningai kenkia Lazdijų krašto žmonėms?

Protokolas – Seimo nariams
Prieš pat ministro A. Verygos ir keturių Seimo narių vizitą Lazdijų ligoninėje, vykusį praėjusią savaitę, grupė Lazdijų rajono Sveikatos apsaugos, šeimos ir socialinių reikalų komiteto narių sukurpė komiteto posėdžio protokolą, skirtą įteikti svečiams iš sostinės.
Protokole juodu ant balto, nors ir su gausybe rašybos bei skyrybos klaidų buvo konstatuota, jog būtina pertvarkyti Vaikų ligų skyrių iš veikiančio visą parą į veikiantį tik dienos metu.
Paprastai ir aiškiai kalbant, komiteto nariai reikalavo mero (ir pataikavo A. Verygai), kad būtų panaikintas Vaikų ligų skyrius. Panaikinus skyrių, tolesnė įvykių seka tokia – Lazdijų ligoninė teikia tik 2 paslaugas: chirurgijos ir terapijos, todėl patenka į naikinamų ligoninių sąrašą. Paskui – nušluojama nuo žemės paviršiaus.
Panašu, jog tokia kai kurių rajono politikų pozicija buvo labai priimtina ministrui, nes jis per susitikimą Lazdijų ligoninėje pareiškė, jog ligoninei reikia atsisakyti nereikalingų funkcijų, pvz., Vaikų ligų skyriaus, o mažuosius ligoniukus galima būtų pavėžėti į kitas ligonines.

Meras: tai spjūvis į veidą
Meras A. Margelis minėtą Sveikatos apsaugos, šeimos ir socialinių reikalų komiteto protokolą pavadino „spjūviu į veidą visiems Lazdijų krašto gyventojams“.
„Daug metų įvairiais būdais, su įvairiomis aukščiausiomis institucijomis kovoju už mūsų ligoninės išlikimą. Uždaryti Vaikų ligų skyrių mane dvejus metus spaudė Sveikatos komitetas, o ligoninės vadovas raštu reikalavo sumažinti lovų skaičių Vaikų ligų skyriuje. Kulminacija pasiekta dabar, kai penki tarybos nariai savo neatsakinga rašliava ir niekuo nepagrįstais veiksmais atvirai stumia ligoninę į bedugnę“, – kalbėjo meras.
Meras pripažino, jog šie „juodojo penketuko“ veiksmai neabejotinai suderinti su dabartiniu ligoninės vadovu Vitu Šimkoniu, kurio destruktyvią veiklą jau seniai laikas nutraukti.
„Jo darbas manęs ir daugelio tarybos narių jau seniai netenkina. Akivaizdu, jog ligoninės vadovas norėtų dirbti ramiai, vadovaudamas slaugos ligoninei. Todėl suprantama, jog ligoninėje pradėjus dirbti direktoriaus patarėjui, kuris puikiai išmano sveikatos įstaigų vadybą, V. Šimkoniui ir kitiems iš inercijos riedantiems medikams ramaus gyvenimo iliuzija žlugo ir jie stojo piestu prieš permainų siekiantį direktoriaus patarėją“, – kalbėjo meras.
Mero nuomone, konflikto ligoninėje esmė – kova tarp tinginystės, komforto ir progreso, perspektyvų, ligonių gerovės.
„Ar sveiko proto žmonės galėtų suvokti, kad žmogus, Lazdijų krašte gimęs, čia praleidęs svarbiausius gyvenimo metus, visais būdais kovojęs už Akušerijos skyriaus išsaugojimą, norėtų uždaryti ligoninę? Žaidimai ir saviveikla ligoninėje baigėsi, rajono taryba yra šios įstaigos steigėjas, mes ir sudėsime taškus ant i“, – sakė meras.
A. Matulas keičia kaukes
Seimo narys, konservatorius Antanas Matulas, prieš mėnesį viešėjęs Lazdijų ligoninėje ir ten surengęs Lazdijų konservatorių kuopelės susirinkimą, apie rajonų ligoninių pertvarką kalba prieštaringai.
Prieš kurį laiką pats buvęs rajono ligoninių optimizavimo šalininku, dabar jis jau oponuoja A. Verygai.
„Per dvejus metus situacija sveikatos sistemoje, vertinant paslaugų prieinamumą, ypač regionuose, tik pablogėjo […]. Regionuose pradėjo smarkiai trūkti šeimos gydytojų. Šiandien šeimos gydytojai, kurie aptarnaudavo vieną ambulatoriją ar apylinkę, aptarnauja dvi ar tris, katastrofiškai trūksta gydytojų konsultantų. Ir čia yra pasekmė tos politikos, kuri buvo vykdoma. Buvo mažinamas finansavimas, regionai buvo šmeižiami, kad ten bloga kokybė ir panašiai“, – žiniasklaidai pareiškė A. Matulas.

Laukia tylus sunykimas
Jei meras A. Margelis nebūtų sistemingai ir kryptingai kovojęs dėl Lazdijų ligoninės išlikimo, ją būtų ištikęs Molėtų ir dar keturiolikos kitų ligoninių likimas.
Molėtų ligoninės direktorius Vaidotas Grigas pasakojo, kaip jis mato ligoninių, kokiai vadovauja ir pats, ateitį – licencijų niekas neatiminės, bet galiausiai tai baigsis paslaugų neteikimu.
„Sveikatos tinklo optimizavimo plane labai aiškiai apibrėžta, kurios įstaigos krenta iš žaidimo teikiant aktyvaus gydymo paslaugas. O vyksta viskas labai paprastai – niekas licencijos neatima, specialistai lieka tie patys, tik nebesuteikiamas finansavimas ateinantiems metams tam tikrų paslaugų užtikrinimui“, – skaudžią tiesą rėžė V. Grigas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: