Dzūkų žinios

Įgyvendinus vietos verslo projektą Veisiejuose jau gaminamos statybinės plokštės

Dalintis:

Įgyvendinant Lazdijų rajono kaimo plėtros strategiją 2016–2023 metams užbaigtas vykdyti pirmasis rajone vietos verslo projektas „SIP plokščių gamybos įdiegimas“ pagal VPS priemonę „Ūkio ir verslo plėtra“ LEADER-19.2-6 / veiklos sritis „Parama ne žemės ūkio verslui kaimo vietovėse plėtoti“ „LEADER-19.2-6.4.“. Šį projektą įvykdė UAB „Sprendimai verslo plėtrai“, projekto vadovas Edvardas Bartnykas. Šio projekto įgyvendinimui skirta 79 994,00 eurų parama, bendra projekto vertė yra 116 000 eurų. Projekto įgyvendinimo metu UAB „Sprendimai verslo plėtrai“ už paramai gautas lėšas įsigijo SIP plokščių gamybos įrangos liniją. Įmonė Veisiejų verslo ir technologijos mokykloje išsinuomojo gamybines patalpas, čia pastatė įsigytus įrenginius ir jau gamina plokštes. Įgyvendinus šį projektą sukurtos 4 darbo vietos.Projekto aprašyme pažymima, kad SIP (struktūrinių izoliazinių plokščių) gamybos technologija turi tam tikrų privalumų. Plokščių skydus sudaro trys sluoksniai – dvi patvarios OSB plokštės ir tarp jų presuojant įklijuota itin efektyvi šiltinamoji putų polistirolo plokštė. Šis šiltinamasis sluoksnis pagal techninius šilumos rodiklius yra pranašesnis už daugelį kitų medžiagų. OSB plokštės suteikia skydams išskirtinio patvarumo, o putų polistirolas – puikių šilumos ir garso izoliacinių savybių. Naudojant šias plokštes namo statyba „iki raktų“ trunka 3–6 mėnesius, pastato konstrukcija nenusėda, todėl išorinę ir vidinę apdailą galima pradėti vos sumontavus pagrindines konstrukcijas – tai šiai technologijai suteikia reikšmingo pranašumo, palyginti su pastatais iš tašo, putų betono ar plytų, kuriems nusėsti reikia nuo 6 mėnesių iki metų.Užkalbintas projekto vadovas Edvardas Bartnykas teigė, kad projekto vykdymą Lazdijų rajone lėmė tai, kad jis pats kilęs iš Lazdijų rajono, yra Gegutės kaimo bendruomenės pirmininkas, čia turi sodybą, čia šeimos verslas registruotas, žmonos ūkis. Taip pat geografiškai ši vietovė tiko, nes tenka kai ką importuoti iš Lenkijos, Vokietijos. „Pati idėja gaminti SIP plokštes ir elementus iš jų kilo po to, kai kolega Arvydas Niedvaras Vilniuje pradėjo statyti namą iš SIP plokščių. Neplanuotai susidarė visa reikiama komanda. SIP technologiją išmanantis projekto bendrasavininkas Oleg Kaušinis, procesų organizavimo meistras Arvydas Niedvaras ir šį tą apie verslo finansavimą ir paramos lėšų gavimo klausimus suprantantis aš“, – sakė verslininkas. E. Bartnykas kalbėdamas apie įmonės įsikūrimo pradžią teigė, kad patalpų paieška neužtruko, jas  anksčiau buvo nusižiūrėjęs, įrangos paieškas pradėjo tik nusprendę vykdyti projektą. Dzūkijos vietos veiklos grupei paskelbus kvietimą pirmieji užregistravo paraišką paramai gauti.

Sėkmingai įgyvendinus vietos verslo projektą Veisiejuose jau gaminamos statybinės plokštės
Plokščių gamyba Veisiejuose vyksta visu pajėgumu.

„Po paramos skyrimo sprendimo projektą iš dalies finansavo UAB „Medicinos banko“ Lazdijų filialas, kurie patikėjo mūsų idėja, nors šiame sektoriuje buvome pakankamai žali. Ačiū Dzūkijos VVG ir banko filialo komandoms. Kol kas mes jų pasitikėjimo negriauname. Manome, kad pasiruošimo procesas pavyko gana sėkmingai, nors, aišku, visada gali būti ir geriau, ir greičiau“, – sakė aktyvus mūsų kraštietis.Kalbintas verslininkas tvirtino, kad pirma SIP plokštė pagaminta 2018 metų birželio mėnesį.Jis džiaugėsi, kad užsakymai nevėluoja. „Vienam vidutiniam gyvenamajam namui reikiamus elementus ceche pagaminame per 3–4 darbo dienas. Produkcija parduodama Lietuvoje. Vykdome žvalgymus užsienio rinkose. Dabar prioritetas yra užtikrinti reikiamą paklausą. Lietuvoje SIP technologija yra gana naujas dalykas ir lietuvius, pripratusius prie plytų, cemento, gelžbetonio plokščių, yra pakankamai sunku įtikinti, kad namas gali būti puikus ne tik mūrinis“, – apie verslo planus pasakojo E. Bartnykas. Jis kvietė visus verslininkus išdrįsti ir pradėti verslą, tada ir pasitikėjimas atsiras.Dzūkijos kaimo plėtros partnerių asociacija (Dzūkijos VVG) kviečia ir toliau verslininkus, ūkininkus, nevyriausybines organizacijas ir kaimo bendruomenes teikti paraiškas paramai gauti pagal šias priemones:VPS priemonės, kuriančios darbo vietas (VPS – vietos plėtros strategija):1. Atsinaujinančių energijos išteklių tiekimas, šalutinių produktų perdirbimas ir naudojimasLEADER-19.2-SAVA-5.2. Ūkio ir verslo plėtra LEADER-19.2-6:a) parama ne žemės ūkio verslui kaimo vietovėse pradėti LEADER-19.2-6.2.b) parama ne žemės ūkio verslui kaimo vietovėse plėtoti LEADER-19.2-6.4.3. Socialinio ir bendruomeninio verslo kūrimas ir plėtra LEADER-19.2-SAVA-1, šios priemonės tikslas mažinti skurdo riziką kaimo vietovėse skatinant nevyriausybinio sektoriaus ekonominį ir socialinį užimtumą:a) socialinio verslo kūrimas ir plėtra LEADER-19.2-SAVA- 1.1.b) bendruomeninių ir kitų pelno nesiekiančių organizacijų verslų kūrimas ir plėtra LEADER-19.2-SAVA- 1.2.4. Investicijos į materialųjį turtą LEADER-19.2-4.5.

Bendradarbiavimas LEADER-19.2-16- Bendradarbiavimas įgyvendinant vietos lygio populiarinimo veiklą, skirtą trumpoms tiekimo grandinėms bei vietos rinkoms plėtoti LEADER-19.2-16-16.4.VPS priemonės, nekuriančios darbo vietų:1. Parama vietos projektų pareiškėjų ir vykdytojų mokymams konkurencingumo didinimo, įgūdžių įgijimo, inovatyvumo vystymo srityse LEADER-19.2-SAVA-3.2. Parama kaimo gyventojų aktyvumo ir pilietiškumo skatinimui, bendrų iniciatyvų rėmimui LEADER-19.2-SAVA-6.3. „Pagrindinės paslaugos ir kaimų atnaujinimas kaimo vietovėse“ LEADER-19.2-7, šios priemonės tikslas gerinti gyvenimo kokybę Dzūkijos VVG teritorijoje, kurti gyvenimui ir laisvalaikiui patrauklią ir patogią aplinką.  Plačiau apie tai galima sužinoti tinklapyje http://www.dzukijosvvg.lt/.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: