Dzūkų žinios

Taikos balandžiai iš Seimo: „Nesipykite“

Dalintis:

Mažas lietus iš didelio debesies arba audra vandens stiklinėje – taip trumpai ir suprantamai galima būtų apibūdinti praėjusį antradienį atvykusio Seimo narių desanto Lazdijų ligoninėje rezultatus. Kai kurių Lazdijų ligoninės darbuotojų pakviesti, į taikdarišką misiją atvyko Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Darius Kaminskas, taip pat parlamentarai  Zenonas Streikus, Virginija Vingrienė. Šio vizito proga skubiai pasveiko ligoninės vadovas Vitas Šimkonis

Ieškojo problemos esmėsPilnutėlėje ligoninės salėje susirinkę darbuotojai tikėjosi išgirsti ne tik konkrečių pasiūlymų dėl ligoninės veiklos gerinimo, kilusių vadybos problemų sprendimo, psichologinio klimato stabilizavimo, bet ir šalies sveikatos politikų poziciją dėl ligoninių tinklo ateities. Akivaizdu, kad didžioji dalis psichologinių problemų ligoninės kolektyvo tarpe kyla iš tikslios informacijos apie ligoninės ateitį neturėjimo. „Apie sveikatos sistemos pertvarką šiandien nekalbėsime. Gavome ligoninės darbuotojų laišką dėl psichologinio smurto, dėl ligoninės direktoriaus patarėjo. Norime išsiaiškinti ir padėti jums tarpusavyje susitarti. Kad psichologinis klimatas ligoninėje būtų normalus, kad sprendimai atitiktų teisės aktus. Kviesčiau konstruktyviam dialogui“, – sakė A. Kubilienė. Seimo narė prašė pasisakyti ligoninės kolektyvo narius ir paaiškinti situaciją. 

Gyveno komfortiškaiLigoninės vadovas prisipažino: „Mes gyvenome ramiai. O paskui į patarėjus atėjo Kęstutis Mazurkevičius.“ Suprask, atėjęs nacionalinio lygio sveikatos vadybos specialistas nutraukė ramų ir sotų gyvenimą pradėjęs ieškoti racionalesnio ligoninės valdymo ir veiklos būdų. K. Mazurkevičius į ligoninės direktoriaus patarėjo poziciją buvo priimtas V. Šimkonio įsakymu.V. Šimkonis ir K. Mazurkevičius išsakė savo pozicijas ligoninę kamuojančių problemų klausimais, nepagailėjo vienas kitam ir „komplimentų“. Rajono tarybos narė Jūratė Juodzevičienė dėstė susirinkusiems ligoninėje vykstančio konflikto esmę, bandydama skųstis, jog meras neatsižvelgia į Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pasiūlymus uždaryti Vaikų ligų skyrių. Mero Artūro Margelio paklausta apie konkrečius pasiūlymus, neturėjo ką pasakyti. 

Viską sprendžia savivaldaSusitikimo metu buvo diskutuojama ir teisiniais klausimais – kas turi teisę skirti ir atleisti savivaldybės tarybos įsteigtos įstaigos vadovą? Ar gali ligoninės vadovas pats, be steigėjo žinios, skirti save pavaduojantį asmenį? Vyriausybės atstovė Alytaus apskrityje Ona Balevičiūtė teigė, jog visus teisinius klausimus turi spręsti savivaldybė.  „Spręsti jums patiems, nes tai savivalda. Savivaldybės taryba priėmė naują ligoninės įstatų redakciją. Taryba turi tvirtinti ligoninės pareigybių sąrašą, o merams suteikta teisė priimti ir atleisti savivaldybės įstaigų vadovus. Reikia pripažinti, jog čia daug painiavos – įstatymai kertasi, neaišku, kuris yra specialusis, kurio viršenybė“, – sakė O. Balevičiūtė.

Ministras siūlė atsisakyti dalies paslaugųSusitikime kalbėjęs ministras A. Veryga sakė, kad į Lazdijus atvykę Seimo nariai – ne teismo kolegija, kad jiems svarbu moderuoti diskusiją ir padėti susikalbėti. Ministras neslėpė, jog pritarų kai kurių paslaugų atsisakymui Lazdijų ligoninėje. „Jei nėra ligonių, nereikia ir skyrių“, – sakė ministras. Paklaustas, kas turėtų atleisti ligoninės vadovą – meras ar savivaldybės taryba, – A. Veryga nuo konkretaus atsakymo diplomatiškai išsisuko. „Aš – už kolegialų sprendimą, bet tai steigėjo, savivaldos, sprendimai, – teigė ministras, – nesipykite“.

Kvietė girdėti vieniems kitusZenonas Streikus pripažino, jog šioje situacijoje ieškoti kaltų – blogiausias sprendimas„Nesvarbu, kas laimės, bet nukentės ligoniai, mes recepto neturime. Jei darbuotojas neatlieka pareigų, jūs priimsite teisingus sprendimus. Gal kas nors vyriškai apsispręs ir pasitrauks“, – kalbėjo Z. Streikus. A. Kubilienė palinkėjo ligoninės kolektyvui daugiau diskutuoti su meru, ligoninės vadovui pasiūlė ištaisyti klaidas. „Svarbiausia – ne tik klausykitės, bet ir girdėkite vieni kitus“, – savo taikdarišką misiją užbaigė A. Kubilienė. Tačiau V. Šimkonio pabaigos kalba buvo mažiau optimistinė: „Situacija mūsų nepuošia, lengvai nesusitarsime.“ Apibendrinti šio aukščiausiojo lygio sveikatos politikų viešnagės esmę geriausiai tiktų animacinio filmo personažo katino Leopoldo žodžiai: „Vaikai, gyvenkime draugiškai“.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: