Dzūkų žinios

Ar besipešant G. Nausėdai su I. Šimonyte nelaimės trečias kandidatas?

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Algimantas Mikelionis
Kiek čia šių metų ir beliko? Po truputį įsibėgėja šventinio apsipirkimo maratonas, miestai ir miesteliai tuoj įžiebs Kalėdų eglutes, o visi, nori to ar ne, pradeda gyventi didžiausių metų švenčių laukimu. Tad net nespėsime gerai pastebėti, kai ateis Kalėdos. Po trumpo tarpušvenčio sulauksime ir Naujųjų metų.
Laikui nenumaldomai bėgant į priekį ir iki kitais metais vyksiančių prezidento rinkimų lieka vis mažiau laiko. Nors politikų, norinčių tapti prezidentu, yra nemažai, bet realiai į šį postą pretenduos tik du–trys asmenys. Lapkričio 24 d., šeštadienį, dienraštyje „Lietuvos rytas“ buvo paskelbti lapkričio 9–18 dienomis visuomenės nuomonės apklausos bendrovės „Vilmorus“ atliktos apklausos duomenys.
Buvo užduotas klausimas: kas iš Lietuvos visuomenės veikėjų būtų geriausi pretendentai į prezidento postą? Pirmą vietą užėmė jau senokai joje įsitaisęs ekonomistas G. Nausėda. Už jį pasisakė 24,6 procento respondentų. Tai pusantro procento daugiau negu prieš mėnesį. Antroje vietoje liko konservatorių iškelta nepartinė kandidatė I. Šimonytė. Ji surinko 19,7 procento apklausoje dalyvavusiųjų balsų ir daugiau kaip dviem procentais pagerino savo spalio mėnesio rezultatą. Trečią vietą užėmė dabartinis premjeras S. Skvernelis – 13,2 procento balsų ir taip pat nežymiai pagerino savo praeito mėnesio rezultatą. Dar neseniai neblogus rezultatus demonstravęs ir nemažai simpatijų sulaukęs V. Ušackas pralaimėjo konservatorių surengtą šou pavadinimu „demokratijos šventė“. Nors demokratija konservatorių rinkimuose nelabai ir kvepėjo, nes partijos lyderiai ir patriarchas V. Landsbergis iš anksto juose parėmė I. Šimonytę ir net nebandė to slėpti. Tad greitai pamatęs ir suvokęs, kad jo šansai itin menki, V. Ušackas diskusijose pasirodė silpnokai ir atrodė kaip balionas, iš kurio sparčiai eina oras. Bet ar galėjo būti kitaip, kai konservatorių partijos lyderiai iš anksto nutarė, kas turi juos laimėti ir taip balsuoti nurodė partiečiams. Juk žinome, kad disciplina TS–LKD gretose stipri, tad belieka paklausti: kam tuomet dar žaisti demokratiją, ponai?!
Nors dabar pirmoje vietoje įsitvirtinęs G. Nausėda, o antroje yra I. Šimonytė, garantuoti, kad po kitų metų prezidento rinkimų dešinysis rinkėjas bus patenkintas, nes prezidentu taps kuris nors iš šių minėtų politikų, dar anksti. Žinoma, valdantieji „žalieji valstiečiai“ dar nepaskelbė savo kandidato į prezidento postą ir padarys tai tik kitais metais. Būtų labai didelė staigmena, jeigu juo taptų kas nors kitas, o ne S. Skvernelis. Gerai žinoma patarlė, kad kur du pešasi, laimi trečias. Ar ekonomistas G. Nausėda besivaržydamas su I. Šimonyte nepraras svarbių balsų ir tai nebus lemiamas faktorius „valstiečių“ naudai? Žinoma, geriausias variantas būtų G. Nausėdos ir I. Šimonytės rinkėjams susivienyti ir paremti, kad ir G. Nausėdą, kaip turintį geresnius šansus ir pirmaujantį įvairiose apklausose ir reitinguose. Bet šiuo atveju daug kas priklausys nuo aikštingųjų konservatorių, kurie, galima garantuoti, siūlys visiems dešiniųjų pažiūrų rinkėjams balsuoti už I. Šimonytę, kurią vadins geresne pretendente vien dėl to, kad jie ją remia… Juo labiau, jeigu taip balsuoti lieps svarbiausias Lietuvos anūkas ir patriarchas, o jų konservatoriai klauso lyg maži vaikai tėvo ir mamos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: