Dzūkų žinios

Galvojate apie dantų implantaciją? Ką būtina žinoti?

Dalintis:
Vilma Tauraitė.

Kasmet vis daugiau pacientų nusprendžia nekentėti dėl netektų dantų patiriamo diskomforto ir ryžtasi dantų implantacijai. Šią sritį dar neseniai gaubė nežinomybė – mažai kas apie implantaciją buvo girdėjęs, dar mažiau žmonių buvo su ja susidūrę tiesiogiai.
Tačiau klausimų apie implantaciją kyla dar ir dabar. Ne vienas jų susijęs su mažiau girdėta implantacijos procedūros dalimi – kaulo augmentacija. Tad šiandien šia tema kalbamės su odontologijos klinikos „Albadenta“ burnos chirurge implantologe Vilma Tauraite, odontologijos srityje dirbančia daugiau kaip 12 metų.

Kaulo augmentacija.

– Kas yra kaulo augmentacija? Kodėl ir kada reikalinga ši procedūra?
– Kaulo augmentacija – tai procedūra, skirta kauliniam audiniui atkurti. Augmentacijos rūšių bei technikų yra gana daug. Vienos jų skirtos atstatyti kaulo aukščiui, kitos – pločiui arba abiems kartu.
Augmentacijos prireikia, kai kaulinis audinys yra prarastas dėl buvusios infekcijos apie dantį (pvz., kai skyla danties šaknis ar dėl parodontozės) arba dėl ilgai neatstatyto danties. Pašalinus dantį, kaulas praranda savo paskirtį, neapkraunamas kramtymo metu ir palaipsniui yra, tirpsta.

– Ar augmentacijos procedūra atliekama implantacijos metu?
– Praradus tam tikrą kaulo kiekį, implantacija yra neįmanoma be kaulo atstatymo procedūros.
Ar ši procedūra reikalinga, paaiškėja atlikus kompiuterinės tomografijos 3D rentgenologinį tyrimą, kurio metu išmatuojamas kaulo plotis ir aukštis. Jei tyrimai parodo, kad kaulo netekta itin daug, iš pradžių atliekama tik kaulo augmentacija. Implantacija atliekama po augmentacijos praėjus 6–8 mėnesiams.
Tais atvejais, kai kaulo būna prarasta mažiau, galima vienos operacijos metu sriegti dantų implantus ir atlikti augmentaciją šalia implanto. Šiuo atveju implantų protezavimas vyksta po 3–6 mėnesių, nes tiek laiko užtrunka kaulo gijimas.

Sinuso pakėlimo operacija.

– Kartais prireikia atlikti sinuso pakėlimo operaciją. Kas tai yra ir kokiais atvejais ji atliekama?
– Sinuso dugno gleivinės pakėlimo operacija yra viena iš kaulo augmentacijos rūšių. Ji atliekama viršutinių šoninių dantų srityje tais atvejais, kai kaulo aukštis iki veido daubos (sinuso) yra nepakankamas implantacijai. Procedūros tikslas – instrumentais pakelti veido daubos gleivinę ir susidariusį tarpą užpildyti kaulo granulėmis.
Taip atstatomas kaulo aukštis implantacijai. Procedūra gali būti atliekama kaip atskira operacija arba jos metu gali būti sriegiami dantų implantai. Tą nulemia kiekvieno žmogaus individuali situacija – kiek savo kaulinio audinio likę, kiek ir kokius planuojama sriegti implantus, veido daubos struktūros ypatumai ir pan.

– Kokių priemonių reikėtų imtis prieš danties šalinimą žinant, kad pacientas ištraukto danties vietoje planuoja dėti implantą?
– Kadangi kaulo atstatymo procedūra yra sudėtinga ir reikalauja daug laiko gijimui, labai svarbu laiku pašalinti beviltiškus dantis bei atlikti tai kuo mažiau traumuojant aplinkinį kaulą ir gleivinę, t. y. atliekant taip vadinamą atraumatinį danties šalinimą.
Geriausia, kad danties šalinimą atliktų tas pats specialistas, kuris sriegs implantą, nes po šalinimo gydytojas turi galimybę iškart įvertinti kaulo kiekį, nuspręsti, ar įmanoma iškart sriegti implantą, ar tai daryti po kurio laiko, o gal reikės atlikti kaulo augmentacijos procedūrą.

– Kaip susijęs kaulo nykimas su laiku, praėjusiu nuo danties šalinimo? Ar pacientas turėtų nedelsti po danties šalinimo?
– Implantaciją paprastai atliekame praėjus 2–3 mėnesiams po danties šalinimo, nes tuo metu kaulinis audinys būna pakankamai sugijęs, bet dar nepradėjęs nykti dėl prarasto danties. Kaule tuo metu būna didžiausias kiekis jo atsistatyme dalyvaujančių medžiagų. Uždelsus implantuoti bėgant laikui aplink pašalintą dantį kaulas ima nykti, dėl to gali prireikti kaulo augmentacijos.

– Šiek tiek papasakokite apie save. Iš kur esate kilusi? Kiek laiko praktikuojate odontologiją?
– Gimiau ir užaugau Druskininkuose. Matyt, dėl to jaučiu nostalgiją Dzūkijos kraštui. Odontologijos studijas baigiau prieš daugiau nei 12 m. Vilniaus universiteto Odontologijos institute. Po to burnos chirurgijos rezidentūrą atlikau Vilniaus universiteto Žalgirio klinikoje.

– Odontologijos studijas Vilniaus universiteto Odontologijos institute baigėte daugiau kaip prieš 12 metų. Vilniaus universiteto Žalgirio klinikoje atlikote burnos chirurgijos rezidentūrą. Kodėl pasirinkote būtent burnos chirurgo specializaciją?
– Chirurgijos specialybė buvo įdomi nuo mokyklos laikų, tad baigus odontologijos studijas, nebuvo sunku apsispręsti, kurios krypties rezidentūrą pasirinkti. Man patinka, kad šis darbas reikalauja kritinio mąstymo, bet kartu yra labai kūrybiškas, nes kiekviena situacija, kiekvienas pacientas yra individualus.
Implantologija – sritis, kuri pastaraisiais metais intensyviai keičiasi, vystosi. Net nuo tada, kai pabaigiau studijas implantologijos sritis yra stipriai pažengusi ir pasikeitusi. Todėl tenka nuolat tobulintis šioje srityje, dalyvauti įvairiuose mokymuose tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Manau, nuolatinis tobulėjimas yra neatskiriama šio darbo dalis.

– Kodėl nusprendėte atvykti dirbti į Alytų? Ir kodėl būtent į „Albadentą“?
Darbas Alytuje sudomino, nes pati esu kilusi iš Druskininkų, tačiau apsisprendimui didžiausią įtaką padarė „Albadentoje“ suburta profesionalų komanda.
Implantacijos srityje labai svarbus glaudus komandos bedradarbiavimas. Neužtenka tik kokybiškai įsukti implantą – labai svarbu jį tinkamai suprotezuoti, vėliau tinkamai prižiūrėti, laiku atlikti profesionalią burnos higieną.
Nuo pat pradžių mačiau, kad visi specialistai labai myli savo darbą, tiesiog juo gyvena. Taip pat labai svarbu, kad klinikoje naudojama naujausia diagnostikos įranga – 3D kompiuterinis tomografas, be kurio šiuolaikinė implantologija sunkiai įsivaizduojama.

Praradę dantį nedelskite. Registruokitės burnos chirurgės konsultacijai dėl implantacijos odontologijos klinikoje „Albadenta“, tel. 8 640 64141.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: