Dzūkų žinios

Iš Lazdijų ir Veisiejų miestų gyventojų pradedamos surinkti maisto atliekos

Dalintis:
Į maisto atliekų konteinerius reikia mesti maisto, virtuvės ir žaliąsias atliekas. (R. Opolskienės nuotr.)

Lazdijų rajone pradedama įgyvendinti dar viena naujovė atliekų tvarkymo srityje – atskiras maisto atliekų surinkimas iš individualių namų gyventojų. Gruodžio 18 d. maisto atliekos bus surenkamos iš Veisiejų, gruodžio 19 – iš Lazdijų miesto gyventojų.
Maisto atliekų konteineriai bus tuštinami nuo 7 iki 22 val. Individualių namų savininkai konteinerius ištuštinimo dieną iki 7 val. turi ištraukti ir pastatyti kuo arčiau gatvės ar kelio, gerai matomoje vietoje, kad vežėjui būtų patogu juos ištuštinti. Jei konteineris atliekų išvežimo dieną stovės namų valdos teritorijoje, jis nebus ištuštinamas.
Kilus klausimų dėl atliekų išvežimo, neištuštintų konteinerių, konteinerių pastatymo ar kitų, kreipkitės į UAB „Ecoservice projektai“, tel. (8 318) 51034, el. p. zita.matuleviciene@ecoservice.lt, Gėlyno g. 19, Lazdijai.
Maisto atliekų konteineriai šaltuoju metų laiku bus ištuštinami vieną kartą per mėnesį. Veisiejų mieste maisto atliekos vėl bus surenkamos sausio 15 ir vasario 12, Lazdijuose – sausio 16 ir vasario 13 dienomis. Vėliau jų išvežimo grafikai bus patikslinti ir paskelbti bei išsiųsti individuliais maisto atliekų konteineriais besinaudojantiems gyventojams.
Šie konteineriai buvo išdalinti birželio mėnesį. Juos gavo Lazdijų ir Veisiejų miestų individualių namų gyventojai, kurie neturi kompostavimo dėžių. Kartu su konteineriais buvo išdalinti ir specialūs maisto atliekoms virtuvėje surinkti skirti kibirėliai bei specialios talpos panaudotam aliejui ir riebalams surinkti.
Atskirai renkant maisto atliekas joms skirtame kibirėlyje rekomenduojama nenaudoti plastikinio maišelio. Be plastikinių maišelių surinktos maisto atliekos paprasčiau tvarkomos, greičiau suyra, skleidžia silpnesnį kvapą nei išmestos maišeliuose. Baimintis mesti maisto atliekas tiesiai į kibirėlį be maišelių tikrai neverta, nes tiek kibirėliai, tiek konteineriai yra specialiai pritaikyti šioms atliekoms ir jų apačioje yra palikta vietos susidariusiam skysčiui kauptis.
Į maisto atliekų konteinerius galima mesti ne tik maisto atliekas: vaisių ir daržovių likučius, kiaušinių lukštus, arbatos tirščius ir pakelius, kavos tirščius ir filtrus, mėsos atliekas, kaulus, skerdienos liekanas, žuvies likučius, riebalus, aliejų, pieno produktus, bet ir virtuvės atliekas: riebalais ir kitais maisto produktais suteptą kartoną ir popierių, išskyrus pakuotes, naudotus popierinius rankšluosčius, staltieses, servetėles, naudotus vienkartinius popierinius puodelius. Į šiuos konteinerius taip pat galima mesti ir žaliąsias atliekas: kambarinius augalus ir jų dalis, piktžoles, kitas sodo ir daržo atliekas, susmulkintas medžių šakas.
Visų šių atliekų negalima mesti į mišrių atliekų konteinerius. Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) specialistai nuolat domisi ir kontroliuoja, ar gyventojai tinkamai išrūšiuoja atliekas.
„Kartu su konteinerių komplektais gyventojams buvo išdalinti ir lankstinukai su informacija, kaip naudoti šiuos konteinerius, kokias atliekas į juos mesti. Pirmųjų savivaldybių, kuriose jau surenkamos maisto atliekos, patirtis rodo, kad gyventojai žino, kokias atliekas reikia mesti į maisto konteinerius, tačiau nemažai jų iš įpročio dar išmeta į mišrių atliekų konteinerius“, – sakė ARATC Atliekų tvarkymo paslaugų ir kontrolės padalinio vadovas Martynas Krasauskas, primindamas, kad konteineriai su netinkamomis atliekomis nebus ištuštinami.
Lazdijų rajono savivaldybė atskirą maisto atliekų surinkimą pradeda viena pirmųjų šalyje. Maisto atliekos atskirai jau surenkamos Druskininkų ir Alytaus miesto savivaldybėse. Gruodžio pabaigoje jos bus pradėtos surinkti ir Birštono bei Prienų rajono savivaldybėse. Kitų metų pradžioje maisto atliekos jau turėtų būti surenkamos visose septyniose Alytaus regiono atliekų tvarkymo sistemą kuriančiose savivaldybėse.

ARATC informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: