Dzūkų žinios

Krašto ūkininkų bendruomenei – rajono vadovo dėkingumo lietus

Dalintis:
Konkurso nugalėtojais tapo Kučiūnų kaimo ūkininkai Gintas ir Rūta Cimakauskai.

Jau nuo seno žemės ūkis Lazdijų krašte yra viena pagrindinių veiklos sričių, o ūkininkaujantys vietos gyventojai yra svarbi rajono bendruomenės dalis. Tad pirmąją šių metų žiemos dieną į Lazdijų kultūros centrą rinkosi gausus būrys šio krašto ūkininkų, jų artimieji ir draugai. Čia vyko jau kasmetinė Lazdijų rajono savivaldybės organizuojama ūkininkų šventė bei gyvenamųjų vietovių ir sodybų apžiūros-konkurso nugalėtojų apdovanojimo ceremonija.

Pagerbė duoną
Renginys tradiciškai pradėtas šių metų derliaus pagerbimu – duonos pašventinimu. Juk tikima, kad duona – gyvenimo simbolis. O mąslus žmogus, ragaudamas duonos kasdieninės, savo burnoje jaučia gyvenimo skonį. Be to, tai gerovės, laimės, vaisingumo simbolis, magiška priemonė apsisaugoti nuo pikto. Gardžios duonos kepalą savivaldybės vadovui Artūrui Margeliui įteikė „Metų ūkis 2017“ konkurso nugalėtojas ūkininkas Juozas Dainauskas, o ją pašventino ir maldą sukalbėjo Lazdijų Šv. Onos parapijos klebonas Nerijus Žvirblys.
Renginyje dalyvavęs Lazdijų rajono savivaldybės meras A. Margelis sveikino prizininkus ir džiaugėsi savo kraštui atsidavusių, veržlių ir stiprių ūkininkų pasiekimais. „Žemdirbys dirba itin sunkų, bet labai reikalingą ir būtiną darbą. Dėkoju Jums visiems už Jūsų darbštumą, sukuriamą produkciją, mūsų rajono garsinimą ir atstovavimą. Džiugu matyti kiekvieną atsakingą mūsų krašto ūkininką, kiekvieną jauną žmogų, išdrįstantį pasirinkti ūkininko kelią. Linkiu, kad ateinantys metai būtų geresni, derlingesni, oras kuo palankesnis, o džiaugsmas Jūsų namus aplankytų dažniau nei rūpesčiai. Tikiu, kad visi kartu mes galime išspręsti iškylančias problemas, o ištvermė, dzūkiškas darbštumas ir užsispyrimas padės įveikti sunkumus“, – sakė meras Artūras Margelis.
Šiais metais vykęs konkursas ,,Metų ūkis 2018“, kurį organizuoja Lazdijų rajono savivaldybė kartu su Lietuvos ūkininkų sąjunga, jau dvidešimt penktasis. Vykdant konkursą ūkininkai skatinami pažangiai ūkininkauti, siekti gamybos efektyvumo ir ekologiškumo. Dalyviai buvo vertinami pagal tris kriterijus: ūkininko kvalifikaciją, ūkininkavimo veiklą bei papildomus kriterijus.

Apdovanojo nugalėtojus
Šių metų konkurso nugalėtojais tapo ir mero padėkos raštais buvo apdovanoti Kučiūnų kaimo ūkininkai Gintas ir Rūta Cimakauskai, kurių ūkio specializacija – paukštininkystė, II vietą laimėjo Paterų kaimo ūkininkai Jonas ir Aldona Liaukoniai, ūkininkaujantys jau nuo 1992 m., o III vietą – jaunasis Stebulių kaimo ūkininkas Mantas Jančiukas, kurio ūkio specializacija – triušininkystė ir avininkystė. Padėkos raštas įteiktas ir Karužų kaimo ūkininkei Viliūtei Garbenčienei už vaistažolių ūkio įkūrimą ir ūkio plėtrą.

Įvertino sodybų puoselėtojus
Šventinio vakaro metu buvo apdovanoti ir Lazdijų rajono savivaldybės gyvenamųjų vietovių ir sodybų apžiūros-konkurso dalyviai. Šių varžytuvių tikslas – skatinti asmenis, įmones, bendruomenes puoselėti gyvenviečių, sodybų bei jų aplinkos, kraštovaizdžio tvarkymo ir gražinimo tradicijas, ugdyti norą kūrybiškai tvarkyti sodybas, tausoti ir saugoti gamtą, skleisti gerus tvarkymosi pavyzdžius. Dalyviai varžėsi dėl geriausiai tvarkomos: gyvenvietės, įstaigos (įmonės, organizacijos), etnografiškiausios ir inovatyviausios sodybos titulų.
Geriausiai tvarkomos gyvenvietės nominaciją laimėjo Seirijai (pirmininkė Česlova Šmulkštienė). Kapčiamiesčio globos namai (direktorė Lina Janulevičienė) laimėjo geriausiai tvarkomos įstaigos nominaciją. Šiose kategorijose besivaržę pretendentai buvo vertinamos pagal viešųjų erdvių įrengimą bei tvarkymą, želdinių būklę bei įvairovę, švarą, statinių būklę.
Krikštonių kaimo gyventojų Primos Onos ir Stasio Mizarų sodyba paskelbta etnografiškiausia, nes jų sodyboje yra išlikę statiniai, turintys etnografių elementų, auginami tradiciniai vaismedžiai, gėlynai, gausu mažosios architektūros elementų, įrengti inkilai, bičių aviliai, sodyba švari ir itin tvarkinga. Vidzgailų kaimo gyventojo Gintauto Kūloko sodyba tituluota inovatyviausia.

Nepamirštos ir šeimos
Tradiciškai šventės metu pasidžiaugta ūkininkų šeimomis, kurios šiais metais sulaukė pagausėjimo. Šiemet mažylių net dvylika: Džiugas, Eisvilas, Fausta, Gustė, Mėta, Elzė, Darius, Justas, Dominykas, Tadas, Tauras ir Vėjas Adomas. Vaikučių tėveliams meras tradiciškai įteikė savivaldybės dovanas – molines „Šeimos banko“ taupykles, kad šeimos augtų ir klestėtų.
Renginyje taip pat dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo narys Zenonas Streikus, kuris dėkojo Lazdijų krašto ūkininkams, Žemės ūkio ir melioracijos skyriaus bei seniūnijų specialistams už nuoširdų darbą ir ūkininkavimo puoselėjimą. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro Giedriaus Surplio padėkas įteikė žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė.
Susirinkusiems puikią nuotaiką palaikė ir nuostabiais šokiais džiugino Seinų „Lietuvių namų“ liaudiškų šokių grupė „Seina“ (vadovė Alina Dzimida), kuriai Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis įteikė padėką už nuoširdų bendravimą su Lazdijų krašto žmonėmis ir aktyvų dalyvavimą rajono renginiuose. Dar viena dovana susirinkusiems ūkininkams buvo nuotaikinga grupės „Sare roma“ muzikinė programa.

Lazdijų r. sav. inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: