Dzūkų žinios

2019-ieji – net trejų svarbių rinkimų metai Lietuvoje

Dalintis:

Algimantas Mikelionis
Šventės, šventės ir po švenčių, kad ir kaip banaliai tai beskambėtų. Atėjo pilkos kasdienybės metas, kai laikas pakilti nuo šventinių stalų, atsistoti ant svarstyklių ir, matant kelis priaugtus papildomus kilogramus, garsiai, o gal tik tyliai po nosimi nusikeikti. O kasdienybė iš tiesų pilka, nes prekybos centruose nutyla „džingl belzai“, nupuošiamos kalėdinės eglutės, piniginės per šventes ištuštintos perkant ne tik kalnus valgių, bet ir dovanų bei fejerverkų, kurie išskrido į dangų ir nebesugrįžo.
Kad ir kaip to nenorėtum, tenka grįžti prie kasdieninių darbų ir išsiblaivius prisiminti legendinio S. Povilaičio dainos žodžius: „ užgeso žiburiai, ir vėl mes ramūs, rūstūs…“ Melancholikai griebiasi už galvų liūdnai sakydami, kad pasenome dar vieneriais metais.
Kaip ten bebūtų, bet metų pradžioje metame žvilgsnį pirmyn į tai, kas mūsų laukia naujais metais. O bent pirmąjį šių metų pusmetį mūsų laukia net treji rinkimai: ankstyvą pavasarį įvyks savivaldybių rinkimai, kurių metu net šešiasdešimtyje Lietuvos rajonų ir miestų bus renkamos savivaldybių tarybos ir miestų bei rajonų merai. Gegužės mėnesį visa Lietuva rinks Lietuvos Respublikos prezidentą. Šį mėnesį taip pat bus renkami Europos Parlamento nariai.
Anksčiausiai vyks savivaldybių tarybų ir merų rinkimai. Žinoma, jie neaplenks ir Lazdijų rajono. Bent kol kas realiausiai atrodo, kad aršiausiai dėl vietų savivaldybės taryboje susikaus judėjimo „Pirmyn! Kartu mes galime“ nariai ir Lazdijų konservatoriai. Ypač pastarieji save jau laiko ne tik rinkimų favoritais, bet net ir nugalėtojais, o jų kandidatas į merus jau jaučiasi tapęs meru. Politikoje pasitikėjimas savimi gerai, bet nereikia skubėti dalintis meškos kailio, nes ji dar tik snaudžia ar laksto miške. Kas gali paneigti, kad savimi aklai įtikėję konservatoriai tarpusavyje jau neišsidalijo valdžios postų? Juk kaip gali iš anksto neįvertinti tokio rimto kandidato į merus kaip dabartinis Lazdijų rajono savivaldybės vadovas A. Margelis, kuris vienas pats meru buvo daugiau kartų nei visi kiti rajonui vadovavę politikai kartu sudėjus. Negalima neįvertinti ir dabartinio mero vedamo judėjimo „Pirmyn! Kartu mes galime“ kandidatų į rajono tarybą sąrašo. Tad laukia įtempta ir tikrai įdomi kova. Šansų turi ir kitų politinių partijų kandidatai. Rajono meru pretenduos tapti septyni vyrai ir viena moteris. Humoro mėgėjams tai primena vienos pasakos pavadinimą.
Itin svarbūs bus ir Lietuvos Respublikos prezidento rinkimai. Šiuo metu realiausias kandidatas tapti prezidentu, pagal įvairias apklausas, yra G. Nausėda. Antrą vietą užima nepartinė konservatorių remiama kandidatė I. Šimonytė. Be galo įdomu, ką kandidatu į prezidentus pasirinks valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Realiausias kandidatas, ko gero, bus vis dėlto premjeras S. Skvernelis. Nors šiuo metu jo galimybės, ypač po pedagogų ir kitų profesijų atstovų protestų, neatrodo itin geros, bet nereikia pamiršti, kad centro ir kairiosios jėgos Lietuvoje turi daug simpatikų. Kaip viskas pakryps gegužės mėnesį, dar sunku prognozuoti. Be to, S. Skvernelio „žalieji valstiečiai“ dar neiškėlė savo kandidatu į prezidentus.
Mažiausiai svarbūs atrodo rinkimai į Europos Parlamentą. Bet būtent ši institucija yra daugelio politikų svajonė. Geras atlyginimas, toli Lietuvos politinis erzelis, o po karjeros Vakaruose laukia riebios socialinės garantijos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: