Dzūkų žinios

Kanapių laboratorijos savininkui areštas ir tūkstantinė bauda

Dalintis:
Kriminalistai rado 162 kanapių augalus, kurie įtraukti į narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą.

Vaidotas Morkūnas
Įkliuvo su įkalčiais
,,Dzūkų žinios“ rašė, kad Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai atlikę kratą Noragėlių seniūnijoje, Vozbučių kaime, 35 metų vyriškio J. K. gyvenamosios sodybos rūsyje, aptiko ir išardė didžiulę kanapių auginimo laboratoriją. Vyriškis buvo rimtai pasiruošęs imtis narkotikų gamybos – rasta ir kitų medžiagų bei skysčių, reikalingų kvaišalams gaminti. Kriminalistai rado 162 kanapių augalus, kurie įtraukti į narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą. Taip pat neteisėtai laikė per 90 gramų narkotinių medžiagų – kanapių (antžeminės dalys) bei 601 gramą geltonos spalvos birios ir minkštos konsistencijų medžiagų. Dar kratos metu pas vyriškį sodyboje pareigūnai rado neteisėtai be leidimo laikomus 38 pistoleto „Nagan“ šovinius.

Prisipažino auginęs narkotines kanapes
Vyriškis dėl neteisėto kanapių auginimo, psichotropinių medžiagų bei šovinių laikymo buvo sulaikytas. Ikiteisminio tyrimo metu kaltinamasis visiškai pripažino kaltę dėl visų jam pareikštų kaltinimų. Jis patvirtino, kad nuo 2017 metų rudens jam priklausančios sodybos gyvenamojo namo rūsyje ir ūkiniame pastate augino 162 narkotinių kanapių augalus. Jiems auginti reikalingas dirbtinis apšvietimas, kurį užtikrino lempomis, ir laistymas. Vyriškis žinojo, kad augina narkotines kanapes, nes anksčiau augino pluoštines kanapes ir žino, kuo jos skiriasi. Be augančių augalų, jis turėjo ir anksčiau nuskintą bei susmulkintą kanapių augalą, taip pat turėjo iš kanapių „paruoštą masę sausainiams kepti“, kurią laikė šaldytuve. Visos narkotinės medžiagos, nurodytos kaltinime, buvo paimtos iš sodybos. Kanapes vyriškis augino savo poreikiams ir buvo jas vartojęs dėl miego sutrikimo. Apie šią veiklą šeimos nariai nežinojo. Sodybos namas yra apleistas ir visada užrakintas, raktą turėjo tik J. K., o ūkiniame pastate buvo įrengęs atskirą patalpą kanapėms auginti. Šovinius, kurių 31 buvo vienos rūšies, o 7 – kitos, sakosi radęs tvarkydamas tą pačią sodybą. Vyras turi teisėtus ginklus ir žino šaudmenų laikymo tvarką, todėl žinojo, kad šiuos rastus šovinius turi atiduoti policijai, nes jie netiko nei vienam iš jo teisėtai turimų ginklų, bet juos pasiliko. Labai gailisi savo veiksmų ir prašo atleisti jį nuo atsakomybės pagal savo sutuoktinės motinos laidavimą, nes daugiau nusikaltimų niekada nedarys.
Praeitais metais Alytaus apylinkės teismo Lazdijų rūmų teisėjai, išnagrinėję šią baudžiamąją bylą, J. K. pripažino kaltu ir paskyrė 10 parų arešto bei 3 300 eurų baudą. Teismas atsižvelgė į tai, kad J. K. buvo teisiamas pirmą kartą, jis turi šeimą, du nepilnamečius vaikus ir yra ūkininkas, todėl sumažino bausmę trečdaliu.

Kauno apygardos teismas skundą atmetė
Tačiau tuo teismo procesai nesibaigė, nes šis nuosprendis buvo apskųstas Kauno apygardos teismui. Nuteistojo advokatė savo skunde Kauno apygardos teismui pažymėjo, kad Lazdijų rūmų teisėjai neatsižvelgė į tai, kad dėl J. K. padarytos nusikalstamos veikos nebuvo padaryta žala kitų asmenų turtiniams ir neturtiniams interesams. Neteisėtai laikomi šaudmenys patys savaime be šaunamojo ginklo nėra pavojingi, byloje nėra duomenų apie tai, jog nuteistasis būtų siekęs įsigyti šaunamuosius ginklus. Nuteistasis šaudmenis rado, jie buvo laikomi saugiai, nenustatyta požymių, kad jis šaudmenis būtų ketinęs ar galėjęs naudoti pavojingai visuomenei. Skunde akcentuojama, kad niekada neteistam, dirbančiam, bausmės prasmę suvokiančiam asmeniui arešto bausmė yra per griežta.
Tačiau Kauno apygardos teismas išnagrinėjęs skundą jį atmetė ir paliko galioti Lazdijų rūmų priimtą nuosprendį.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: