Dzūkų žinios

Kelių priežiūros tvarka padeda užtikrinti saugesnį eismą

Dalintis:
Asociatyvi nuotr.

Lazdijų rajono savivaldybė nuolat gauna nusiskundimų dėl rajoninių kelių priežiūros. Primename, kad keliai skirstomi į valstybinės ir vietinės reikšmės kelius. Vietinės reikšmės keliai priklauso savivaldybei ir jų priežiūrą organizuoja seniūnai. Valstybinių kelių valdytoja yra Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos (toliau – Kelių direkcija). Kelių direkcijai priklausančius kelius prižiūri AB „Kelių priežiūra“, kuri yra nepavaldi savivaldybei. Valstybiniai keliai skirstomi į magistralinius, krašto ir rajoninius. Automobilių eismo intensyvumas šiais keliais yra skirtingas, jų priežiūros tvarką nustato Kelių direkcija. Kadangi nuo visų prižiūrimų kelių vienu metu nuvalyti sniegą ir juos pabarstyti nėra galimybių, žiemos priežiūros darbai skirstomi į priežiūros lygius pagal kelių svarbą. Pirmiausia yra valomi ir (arba) barstomi didžiausio eismo intensyvumo keliai. Tokia kelių priežiūros tvarka padeda užtikrinti saugesnį eismą keliuose ir yra ekonomiškai efektyviausia.
Rajoniniai keliai, kuriuose eismo intensyvumas yra didesnis kaip 1000 automobilių per parą, prižiūrimi pagal pirmąjį rajoninių kelių priežiūros lygį. Toks kelias Lazdijų rajone tik vienas: Nr. 2502 KrosnaLazdijai. Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 6 iki 19 val. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 5 darbo val. nustojus snigti. Sningant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 10 cm. Ryte, esant slidžiai kelio dangai, pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 9 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 10 val.
Rajoniniai keliai, kuriuose eismo intensyvumas yra nuo 500 iki 1000 automobilių per parą, prižiūrimi pagal antrąjį rajoninių kelių priežiūros lygį. Tokių kelių Lazdijų rajone yra penki: Nr. 2505 Leipalingis–Kapčiamiestis–Kauknoris, Nr. 2503 Veisiejai–Kapčiamiestis, Nr. 2506 Rudamina–Šeštokai, Nr. 2507 Seirijai–Gudeliai, kelio Nr. 2509 Rūda–Šventežeris–Teizai–Kavalčiukai atkarpa nuo Šventežerio iki Stebulių k. Juose dirbama nuo 9 iki 18 val. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti per 8 darbo val. nustojus snigti. Sningant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 15 cm. Ryte, esant slidžiai kelio dangai, pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 14 val., tik baigus darbus aukštesnio priežiūros lygio ir svarbos keliuose. Eismas juose, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 24 val.
Didžioji dalis rajono kelių dėl mažo intensyvumo lygio priskiriami III priežiūros lygiui. Juose dirbama nuo 9 iki 18 val. Šie keliai nebarstomi, o valomi tik baigus darbus aukštesnio priežiūros lygio ir svarbos keliuose. Leistinas puraus sniego storis, esant normalioms oro sąlygoms, neturi būti didesnis kaip 10 cm. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 20 cm. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 48 val.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: