Dzūkų žinios

Pavėžėjimo paslaugos sergantiesiems

Dalintis:

Praėjusių metų pabaigoje Lazdijų rajono savivaldybės meras sulaukė kreipimosi iš Lazdijų rajono savivaldybės gyventojų su prašymu teikti pavėžėjimo paslaugas į gydymo procedūras dializėms. Suvokiant šių procedūrų būtinybę ligoniams, kurių gyvybei išsaugoti dializės atliekamos net tris kartus per savaitę, ir siekiant užtikrinti medicininių paslaugų pasiekiamumą visiems Lazdijų krašto gyventojams, jau buvo skirta beveik 3 000 Eur šioms paslaugoms finansuoti. Pagalbą sergantiems planuojama teikti ir toliau 2019 m. Lazdijų rajono savivaldybės biudžete numatant skirti dar beveik 15 000 Eur transporto paslaugų ligoniams teikimui.
Asmenims, kuriems būtinos dializės procedūros, dėl ligos, negalios, senatvės, judėjimo problemų, patiems, naudojantis visuomeniniu ar individualiu transportu, sunku nuvykti į medicinos įstaigas, tam būtinas pritaikytas transportas. Šešiems pagalbos prašiusiems Lazdijų rajono savivaldybės gyventojams procedūros yra būtinos tris kartus per savaitę, tad per metus bus atliekama beveik 1000 procedūrų, o vykstant į jas įveikiama keliasdešimt tūkstančių kilometrų. Skyrus lėšas gyventojams, kuriems dializės procedūros būtinos, jie yra nuvežami nuo savo gyvenamosios vietos iki Lazdijų ligoninės patalpose esančio A. Laurinaičio ambulatorijos filialo.
Neseniai veiklos 30-metį paminėjusi Lazdijų rajono neįgaliųjų draugija (pirmininkė Ona Černiauskienė) vienija daugiau kaip 200 neįgalių asmenų, o pagrindiniai draugijos siekiai – rūpintis visais rajone gyvenančiais neįgaliaisiais ir jų šeimų nariais, atstovauti ir ginti draugijos narių teises ir laisves, kurti ir įgyvendinti neįgaliųjų asmenų medicininę, profesinę reabilitaciją, socialinę integraciją, ugdyti bendruomenės neįgaliųjų pasitikėjimą savimi ir savarankiškumą. Kadangi daugiau kaip 60 % neįgaliųjų gyvena kaimiškose vietovėse, neretai susiduriama su transportavimo, pavėžėjimo problemomis. Lazdijų rajono savivaldybės skiriamas dėmesys ir lėšos padeda išspręsti kylančius sunkumus.
Hemodializė – tai gydymo metodas, naudojamas siekiant pašalinti susikaupusias kenksmingas medžiagas bei skysčių perteklių iš organizmo ir yra taikoma, kai prarandama apie 90 % normalios inkstų funkcijos. Šios procedūros metu visi nereikalingi medžiagų apykaitos produktai, kurie nuodija kūną iš vidaus, mechaniškai pašalinami iš kraujo. Atliekant dializes paciento gyvybė išsaugoma ir gyvenimas gali būti pailgintas kelis dešimtmečius.

Lazdijų r. sav. inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: