Dzūkų žinios

Seniūnai džiaugiasi rajono ūkininkų pagalba valant kelius

Dalintis:
Asociatyvi nuotr.

Šią savaitę gerokai pašalo, prisnigo, o po to prasidėjęs atolydis kai kuriuos kelius, vieškelius, ypač atokiose rajono vietovėse, padarė neišvažiuojamus. Gausus kiekis sniego vairuotojams pridaro didelių nepatogumų, nes automobiliai klimpsta ir kai kam reikia kviestis traktorių juos iš pusnių ištraukti. Dėl to vargsta ne tik rajono mokyklų vairuotojai, su geltonaisiais autobusais vežiojantys vaikus į mokyklas, greitosios pagalbos automobilių vairuotojai, bet ir ligoti žmonės, negalintys iš atokių, miškingų vietovių nuvykti pas medikus ar juos pasikviesti į namus.
Paklausėme, kaip rajono seniūnijų seniūnai kovoja su šios žiemos išdaigomis, ar daug gauna pranešimų iš atokiose sodybose gyvenančių gyventojų dėl užpustytų, neišvažiuojamų kelių.
Šventežerio seniūnijos seniūnė Aldona Burbienė teigė, kad labiausiai apsnigo tuos vieškelius, kurie yra nelygūs, kalvoti, vinguriuoja tarp miškų ir yra toliau nuo pagrindinių kelių. „Buvome gavę skambučių iš Seimeniškių, Randiškės, Znicos, Giraitės kaimų, kad ten iš savų sodybų tarp miškų žmonės negali išvažiuoti, vieškeliai užpustyti. Ką mes darome? Yra sudaryta sutartis su ūkininku Virginijumi Kazlausku ir jeigu kur matome, kad tikrai reikia žmonėms padėti, paprašome, kad nuvyktų ir nuvalytų tą kelią. Aišku, stengiamės tokia pagalba naudotis taupiai, tik tuomet, kai iš tiesų ji reikalinga, kai žmogus suserga ar negali geltonasis autobusiukas nuvažiuoti vaikų paimti, į mokyklą nuvežti ar laidotuvės būna. Kita vertus, žmonės turėtų suprasti, kad rajono biudžetas nėra begalinis, lėšas reikia naudoti taupiai, atsakingai. Taigi, stengiamės padėti žmonėms ir jų tikrai nepaliekame likimo valiai. Kiek galime, tiek padedame. Kita vertus, labai gerai, kad turime stambesnių geranoriškų ūkininkų, kaimo turizmo sodybų, kurie ir patys pasirūpina, nusivalo kelius, padeda kaimynams. Aš anąkart pastebėjau, kad buvo nuvalytas kelias iki Babrų. Tuo tarpu dėl kelių tarnybos darbo pretenzijų aš neturiu – visi pagrindiniai keliai yra valomi neblogai“, – sakė seniūnė.
Kapčiamiesčio seniūnijos seniūnas Vidmantas Dambrauskas taip pat džiaugėsi, kad turi sutartį su vietos gyventoju Žydrūnu Dumbliausku, kuris labai operatyviai reaguoja ir skuba į pagalbą. „Štai užvakar man skambino Kapčiamiesčio mokyklos direktorius ir pranešė, kad mokyklinis autobusiukas negali nuvažiuoti iki Dumbliauskų kaimo ir iš ten paimti vaikų į mokyklą. Nuvažiavo ir nuvalė. Dar buvome gavę pranešimų, kad buvo užpustytas kelias į Nasūtus bei į Menciškę. Džiaugiamės, kad kol kas pavyksta išspręsti tokias problemas greitai. Labai gerai, kad mums valo kelius vietos gyventojas, kuris gerai pažįsta mūsų seniūniją ir lengva jį pasikviesti, nes kol atvažiuotų, pavyzdžiui, technika iš melioracijos įmonės, reikėtų laukti ilgai. Tik labai norėčiau, kad žmonės tuo nepiktnaudžiautų, nesikviestų savo kiemo nusivalyti ar panašiai. Tai visgi kainuoja ir kviestis reikia tik tuomet, kai yra tikrai rimtas reikalas. Reikia padėti visų pirma pagyvenusiems, neįgaliems, kurių sodybos nutolusios nuo pagrindinių kelių, kuriems verkiant reikia nuvažiuoti pas medikus ar medikams reikia patekti pas juos. Dar turėjom tokių būtinų atvejų kaip laidotuvės. Taigi ir čia reikia supratingumo ir kantrybės, nes būna taip, kad technika užimta, dirba ir tenka palaukti, kol ji atvažiuos. Aišku, labai gerai kaimynams, kai šalia jų gyvena supratingi ūkininkai ar kaimo turizmo sodybų savininkai, kurių pagalbos, ištikus bėdai, galima paprašyti“, – sakė V. Dambrauskas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: