Dzūkų žinios

Žemės ūkio ministerijai nusišvilpt ant smulkiųjų ūkininkų

Dalintis:
Ūkininkė D. Zilininkienė su vyru įsitikinusi, jog Žemės ūkio ministerija dar kartą parodė savo paniekinamą požiūrį į smulkiuosius ūkininkus.

Nuolat deklaravę paramą smulkiesiems ūkininkams ir pagalbą pradedantiems verslą Lietuvos valstiečiai ir žalieji su jų vadovaujama Žemės ūkio ministerija parodė šiems žmonėms špygą.
Kaip smulkiesiems ūkininkams į akis galės pažiūrėti ir žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė, savo rinkimų programoje teigianti apie pagalbą pradedantiems verslą, kai ministerija, kurioje ji dirba, nusprendė antrą kartą nesuteikti paramos smulkiesiems ūkiams.

Nebegalės pretenduoti?
Smulkieji ūkininkai nerimauja, kad kovo 1 d. pradėjus rinkti paraiškas pagal Kaimo plėtros programos (KPP) priemonę „Parama smulkiems ūkiams“, anksčiau pasinaudoję šia parama žemdirbiai neturės jokių galimybių plėsti verslą. „Gavau informacijos, kad tie ūkininkai, kurie, pavyzdžiui, 2017 m. pasinaudojo šios priemonės parama ir per vienerius metus įvykdė verslo planą, nebegalės pretenduoti į 2019 m. šaukimus“, – sakė Lazdijų rajone smulkų ūkį valdantis Alvydas (pavardė redakcijai žinoma – aut. past.).
Pasak jo, kartu su kolegomis jie nerimauja, kad žemės ūkio ministro Giedriaus Surplio deklaracijos apie smulkiųjų ūkininkų rėmimą taip ir gali likti kalbomis.
„Kai kurie Žemės ūkio ministerijos tarnautojai teigia, jog bus pakeistos paramos taisyklės. Esminių pakeitimų, susijusių su paramos suma, tinkamumo ar atrankos kriterijais, nenumatyta, išskyrus tai, kad parama nebus teikiama tiems smulkiesiems ūkiams, kurie jau vieną kartą paramą yra gavę pagal šią veiklos sritį (primename, kad paramos suma 15 000 eurų, o paramos intensyvumas 100 proc.)“, – pasakojo Alvydas.

Įtarimai pasitvirtino
Portalo „Agroeta“ žurnalistams gavus Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) atsakymą, aiškėja, kad smulkiųjų ūkininkų būgštavimai išties pagrįsti.
Rengiamose taisyklėse, kurios turi būti paskelbtos likus vienam mėnesiui iki šaukimo pradžios, kartą jau pasinaudoję šia parama ūkiai išties negalės pretenduoti į paramą pagal šią priemonę.
ŽŪM teigia, esą visos lėšos šiai priemonei jau išnaudotos.
„Visos 2014–2020 metams skirtos lėšos smulkiesiems ūkiams, tai yra 12 mln. Eur, buvo panaudotos iki 2017 m., – rašoma ŽŪM atsakyme. – Pavyzdžiui, 2018 m. paraiškoms buvo skirta 6 mln. Eur, o NMA buvo pateiktos 656 paraiškos 9,7 mln. Eur sumai. Atsižvelgiant į tai, kad šiai priemonei skirtos lėšos jau panaudotos ir ieškoma papildomų lėšų, buvo svarstomas ir taisyklių pakeitimas“.
Paramos smulkiesiems ūkiams paraiškas planuojama rinkti nuo 2019 m. kovo 1 d. iki gegužės 31 d. Šiuo metu dar nėra patvirtintos taisyklės, pagal kurias bus priimamos paraiškos 2019 m.
„Galimos taisyklių gairės aptartos susitikime su socialiniais partneriais. Socialiniai partneriai taip pat pritarė nuostatoms, kad parama pagal veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“ būtų skiriama tik vieną kartą per 2014–2020 m. programavimo laikotarpį. Buvo argumentuojama, kad tai tikslinga nustatyti siekiant didesnės paramos sklaidos tarp smulkiųjų ūkių ir atsižvelgiant į ribotą veiklos srities biudžetą“, – aiškina ŽŪM.

A. Snarskio piešinys.

Pasijuto atstumti
Dervinių kaime, Būdviečio seniūnijoje, ūkininkaujanti Dovilė Zilininkienė buvo nemaloniai nustebinta, kai sužinojo, jog šiemet smulkiesiems ūkininkams, anksčiau pasinaudojusiems parama, šiemet jos nebebus.
„Mes užpernai gavome 15 tūkst. eurų paramą kaip
smulkusis ūkis. Mums tai labai padėjo pasistūmėti į priekį. Už tuos pinigus pirkome padargus prie žemės ūkio technikos. Be paramos vargu, ar būtume sugebėję juos įsigyti“, – sakė Dovilė.
Ji teigė, jog tikėjosi ir šiais metais pasinaudoti parama, skiriama smulkiems ūkiams, tačiau labai nusivylė, kai sužinojo, jog vieną kartą gavus paramą antrą kartą į ją nebus galima pretenduoti.
„Manau, kad valdžia dar kartą parodė savo požiūrį į smulkiuosius ūkininkus ir pademonstravo, jog jai svarbesni stambieji ūkininkai. Mes pasijutome pavainikių vietoje“, – sakė Dovilė.
Dovilė su šeima užsiima gyvulininkyste, jau penkerius metus prižiūri 50 galvijų.
Ūkininkas Alvydas piktinasi tuo, jog „valstiečiai“ labai garsiai kalba apie pagalbą smulkiems šeimos ūkiams, tačiau iš tikro tik juos žlugdo.
„Kaip kitaip nei žlugdymu ir pasityčiojimu galima pavadinti naujausią Žemės ūkio ministerijos sprendimą antrą kartą nesuteikti paramos smulkiesiems ūkiams. Ar jie galvoja, jog 15 tūkst. eurų pakaks išplėtoti ūkį ir atsistoti ant kojų? O stambiems ūkiams galima gauti iki pusės milijono eurų paramą ir ta parama kartais neribojama“, – piktinosi Alvydas.
Pats Alvydas yra gavęs paramą, kuri jam padėjo pradėti ūkininkauti, tačiau nežino, ar vien savo pinigais, be paramos, sugebės toliau sėkmingai ūkininkauti.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: