Dzūkų žinios

Bendruomenėms – išskirtinis rajono savivaldybės dėmesys

Dalintis:
Norima aktyvinti visuomenės narių bendradarbiavimą, kuo daugiau įtraukti į veiklas sudarant sąlygas įvairių interesų ir pomėgių asmenims laisvai užsiimti patrauklia ir prasminga veikla.

Lazdijų rajono savivaldybėje viena iš prioritetinių sričių yra nevyriausybinių organizacijų rėmimas. Tai – kaimų bendruomenės, asociacijos, klubai, kurių visame rajone yra įsikūrusių daugiau nei 60. Savivaldybės administracija vykdo programą, kurios tikslas vietos bendruomenių savivaldos ir savarankiškumo skatinimas, tenkinant vietos bendruomenių viešuosius poreikius. Šia programa siekiama sustiprinti nevyriausybines organizacijas skatinant jų veiklos iniciatyvas. Norima aktyvinti visuomenės narių bendradarbiavimą, kuo daugiau įtraukti į veiklas, sudarant sąlygas įvairių interesų ir pomėgių asmenims laisvai užsiimti patrauklia ir prasminga veikla, ugdyti jaunų žmonių pilietinius, socialinius įgūdžius, reikalingus prasmingam dalyvavimui visuomenės gyvenime.
Vienas iš šios programos uždavinių yra padėti bendruomenėms susikurti materialinę bazę. 2016 metais materialinę bazę atnaujino Gegutės kaimo bendruomenė, įsigijusi projektorių ir ekraną. O kitais metais savivaldybės lėšos skirtos bendruomenės pastato stogo remontui iš dalies padengti. 2017 m. Mikniškių kaimo bendruomenė atsinaujino bendruomenės pastatą už savivaldybės dalinai skirtas lėšas. O savivaldybei parėmus Jukneliškės kaimo bendruomenę, pastate pakeisti langai ir durys.
Praėjusiais metais suremontuotos patalpos, įsigytos medžiagos stogui pakeisti, naujiems langams bei bendruomenei reikalingiems daiktams įsigyti finansavimas paskirtas Birutės, Mikyčių, Vytautų, Metelių „Tarp Dusios ir Metelio“, Vidzgailų kaimų bendruomenėms, „Onkologinei savigalbai Lazdijuose“ bei Lazdijų rajono neįgaliųjų draugijai.
Finansavimas buvo skirtas ir kitiems įvairiems projektams, kurie skatino bendruomenių narius burtis kartu bei dalyvauti įvairiose veiklose. 2016 m. VšĮ Lazdijų miesto futbolo klubui „Lazdis“ skirtas finansavimas dalyvavimui Alytaus apskrities futbolo federacijos varžybose bei mokinių aprangoms. Veisiejų seniūnijos bendruomenės komitetui taip pat buvo skirtas finansavimas futbolo komandos „Dainava“ reikalingų priemonių įsigijimui. Rūbai ansambliui finansuoti ir Kapčiamiesčio seniūnijos bendruomenės komitetui.
Lazdijų rajono savivaldybė prisidėjo ir prie bendruomenių švenčių: 2016 m. Kapčiamiesčio miestelio garbingo 500 m. jubiliejaus renginiams organizuoti, Rolių kaimo bendruomenei skirtas finansavimas šventės „Pabūkime kaimynėliai kartu“ išlaidų daliniam finansavimui, Kapčiamiesčio seniūnijos bendruomenės komiteto ansamblio 10 metų jubiliejaus šventei organizuoti.
2017 m. nemaža savivaldybės parama skirta plenerui „Veisiejų pavasaris 2017“ organizavimui, kuris garsina rajoną visoje Lietuvoje ir už jos ribų. Tais metais didelis dėmesys skirtas bendruomenės dienos vaikų centrams, o savivaldybė prisidėjo prie jų išlaikymo. Paremtas Veisiejų, Varnėnų, Krosnos ir Seirijų bendruomenės vaikų dienos centrų išlaikymas. Į centrus vaikai ir jaunimas kviečiami praleisti savo laisvalaikį, taip pat organizuojamos edukacinės ir pažintinės išvykos po įvairias kultūrines ir pramogines įstaigas Lietuvoje.
2017-aisiais metais dėmesys skiriamas ir materialinių bazių atnaujinimui. Metelių kaimo bendruomenė „Tarp Dusios ir Metelio“ įsirengė Metelių paplūdimio tinklinio aikštelę, Barčių kaimo bendruomenė įgyvendino projektą „Prisėdai šalia“, kurio metu buvo atnaujintos bendruomenės patalpos, Jukneliškės bendruomenė gavo paramą pastato langams ir durims pakeisti.
Praėjusiais – 2018 m. – Lazdijų rajono savivaldybė ir toliau rūpinosi bendruomenės vaikų dienos centrais ir prisidėjo prie jų išlaikymo. Praėjusiais metais skirtas finansavimas Varnėnų kaimo bendruomenei, kuri įgyvendino projektą „Praleisk laisvalaikį kitaip“, kurio tikslas – įgyvendinant alkoholio vartojimo prevenciją prisidėti prie alkoholio vartojimo Lietuvoje mažinimo, ugdyti vaikų ir jaunimo socialinius įgūdžius, skatinti jų socialinę įtraukti ir pilietiškumą, jaunimo įsitraukimą į visuomeninę veiklą, saviraišką ir kūrybiškumą, taip pat motyvuoti suaugusiuosius sveikai gyventi, nevartoti alkoholio, sudaryti jiems kokybiško laisvalaikio sąlygas. Taip pat buvo finansuotas VšĮ „Kultūros kalnelis“ projektas, siekiantis padidinti jaunimo užimtumą ir praplėsti kokybiško laisvalaikio praleidimo galimybes. Siekiama sudaryti tinkamas sąlygas kaimo gyventojų socialinei, kultūrinei veiklai. Taip pat buvo finansuotas Kapčiamiesčio bendruomenės projektas „Bendruomenė visa šeima“. Jo metu gyventojai turėjo galimybę apsilankyti edukacinėje ekskursijoje „Anykščių krašto lobiai“.
Daug dėmesio skirta bendruomenių patalpų atnaujinimui ir materialinės bazės stiprinimui. Gegutės kaimo bendruomenė praėjusiais metais pradėjo patalpų kapitalinį remontą, Mikniškių kaimo bendruomenei skirtas dalinis finansavimas patalpų remontui bei židinio įsirengimui. Birutės, Vytautų kaimų bendruomenė savo patalpose atsinaujino langus. Savivaldybė lėšomis prisidėjo ir prie Vytautų kaimo bendruomenės pastato stogo atnaujinimo. Jukneliškės kaimo bendruomenei skirtas finansavimas šildymo krosnies atnaujinimui bei kaime esančios Marijos skulptūrai restauruoti. Taip pat skirtas finansavimas ir reikalingiems daiktams. Savivaldybei remiant įsigytas trimeris, filmavimo kamera, kompiuteris, įvairūs baldai. Plenero „Veisiejų pavasaris 2018“ organizavimui taip pat buvo skirtas finansavimas.
2016 m. buvo skiriamas dėmesys Lazdijų krašto Nepriklausomybės kovų savanorių ir Vyties kryžiaus kavalierių įamžinimui. Tais metais finansavimas atminimo lentoms įrengti buvo skirtas Veisiejų ir Krosnos bendruomenių komitetams. 2017 m. tokia savivaldybės parama skirta Seirijų, Kučiūnų ir Janėnų bendruomenių komitetams. 2018 m. prisidėta prie žuvusių savanorių pavardžių išgraviravimo ant granito plokštės. Savivaldybei dalinai finansuojant krašto nepriklausomybės kovų savanorių ir Vyčio kryžiaus kavalierių atminimo lentų pagaminimą, Lazdijų rajonas buvo antrasis Lietuvoje užbaigęs šį svarbų darbą.
2016 metais Lazdijų rajono savivaldybė bendruomenėms ir kitoms organizacijoms rajone skyrė 66840,66 Eur, 2017-aisiais 47 200 Eur, o 2018-aisiais 60753,64 Eur lėšų.
Vienas iš Lazdijų rajono savivaldybės prioritetų yra stiprios kaimo bendruomenės. Tad dėmesys bei parama kaimo bendruomenėms ir organizacijoms yra svarbus ir reikalingas. Kaimo bendruomenės ne tik suburia vietos gyventojus bendriems renginiams ar pabendravimui, tačiau sutelkia ir idėjoms bei geriems darbams, prie kurių įgyvendinimo parama prisideda rajono savivaldybė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: