Dzūkų žinios

Kaip elgtis radus sprogmenį?

Dalintis:
Iðminuotojø pratybos Rukloje, kuriose kariai turi atpaþinti bei sunaikinti sprogmenis.

Lietuvos Respublikos teritorija dar ir šiandien yra užteršta nuo Pirmojo, Antrojo pasaulinių karų ir Sovietų okupacijos likusiais sprogmenimis. Nuo to laikotarpio žemėje liko daug nesprogusių užtaisų – granatų, minų, artilerijos sviedinių, aviacinių bombų. Sprogmenys randami vykdant žemės ūkio, kasinėjimo darbus, griaunant senus pastatus ar savaime jiems atsiradus žemės paviršiuje. Kiekviename sprogmenyje gali būti nuo kelių šimtų gramų iki kelių dešimčių kilogramų sprogstamųjų medžiagų. Šie mirtini užtaisai nuo ilgo buvimo žemėje surūdijo, jų saugikliai tapo nesaugūs, todėl neatsargus elgesys su tokiais sprogmenimis gali baigtis labai skaudžiai.
Radus sprogmenį ar į sprogmenį panašų daiktą:
• nelieskite sprogmens. Negabenkite jo į policiją ir neperkelkite į kitą vietą. Tai kelia pavojų ir jums, ir aplinkiniams.
• nemėginkite sprogmens nukenksminti patys ir neleiskite to daryti kitiems;
• pažymėkite radinio vietą;
• praneškite policijai arba paskambinkite bendruoju pagalbos telefonu numeriu 112. Nurodykite vietą, apibūdinkite sprogmenį;
• pasitraukite nuo radinio į saugią vietą, o atvykus pareigūnams, suteikite reikalingą informaciją.
• pasistenkite, kad į pavojingą teritoriją nepatektų kiti asmenys arba pavojingoje teritorijoje jau esantys asmenys pasitrauktų saugiu atstumu.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: