Dzūkų žinios

Savaitės komentaras Kas taps Lazdijų rajono meru arba Snieguolė ir septyni nykštukai

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Atrodo dar visai neseniai, prieš ketverius metus, rinkome Lazdijų rajono merą ir savivaldybės tarybą, o šį sekmadienį vėl keliausime prie urnų atiduoti savo balsų. Kad ir kaip banaliai beskambėtų, bet vis norisi pakartoti: kaip greitai bėga laikas! Šiemet Lazdijų rajono meru pretenduoja tapti septyni vyrai ir viena moteris. Nori nenori – imi ir prisimeni pasaką apie Snieguolę ir septynis nykštukus. Tik šiuo atveju vienas iš jų taps rajono meru, o kitiems teks nusivilti. Kas gi tie aštuoni pretendentai į Lazdijų rajono mero postą? Siūlau trumpai į juos žvilgtelėti.
Darbo partijos kandidatas į Lazdijų rajono mero postą – Arūnas Bacevičius. Šis politikas prieš ketverius metus taip pat dalyvavo šiuose rinkimuose, bet nesėkmingai. A. Bacevičius Lazdijų rajono savivaldybėje yra dirbęs administracijos direktoriaus pavaduotoju. Turbūt ne vienas bendravęs su šiuo politiku gali pasakyti, kad jam priklauso labiausiai amerikietiška šypsena iš visų pretendentų į mero postą. Visuomet geros nuotaikos, maloniai bendrauja, turi neišsenkančias anekdotų atsargas. Net pačioje ilgiausioje kelionėje jie nesibaigia.
„Tvarkos ir teisingumo“ kandidatas į Lazdijų rajono merus – Albinas Žymančius. Šiuo metu jis yra Lazdijų rajono tarybos narys. Buvęs ilgametis aukštas pasienio pareigūnas skandalingai pagarsėjo R. Pakso skandalo metu. A. Žymančiui tuo metu itin apkarto kavos su brendžiu mišinys. Paskutiniu metu A. Žymančius nelanko Lazdijų rajono tarybos posėdžių. Juos, matyt, iškeitė į pretendento į Lazdijų rajono merus rinkiminę kampaniją.
Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio kandidatas į Lazdijų rajono merus – Arūnas Markūnas. Jis – ilgametis Lazdijų rajono savivaldybės kontrolierius. A. Markūnas – maloniai bendraujantis, aukštos kultūros ir intelekto politikas. Gerai žino padėtį savivaldybėje ir jos įstaigose, kaip ir priklauso ilgamečiam savivaldybės kontrolieriui. Solidžiai pasirodė priešrinkiminiuose debatuose „Delfi“ portale ir Lazdijų rajono viešojoje bibliotekoje.
Saulius Petrauskas – Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas į Lazdijų rajono merus. Šis politikas yra Lazdijų rajono tarybos narys. Jis socialdemokratų partijos pirmininko poste pakeitė ilgametį partijos dinozaurą R. Apanavičių. Iš vienos pusės, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdžiuose trūksta griežtų ir pikantiškų R. Apanavičiaus oponavimų rajono valdžiai, iš kitos pusės, ponas Romas visiems parodė, kaip reikia laiku pasitraukti iš posto. S. Petrauskas nusipelnė pagarbos vien už tai, kad skilus socdemams pasirinko pažangiąją, jaunąją ir pozityviąją jų dalį.
Lietuvos centro partijos kandidatas į Lazdijų rajono merus – Jonas Matulevičius. Šis politikas dvidešimt pirmojo amžiaus pradžioje jau yra buvęs Lazdijų rajono meru. Tuo metu jis pagarsėjo kaip geležinės rankos savininkas. Jo valdymo laikotarpis, pasak vieno klasiko, buvo pavadintas kariniu komunizmu. J. Matulevičiaus vadovavimas rajonui pasižymėjo darbuotojų atleidinėjimu ir pasėta nemenka baime ir įtampa tarp savivaldybės darbuotojų.
Lazdijų rajono mero rinkimus tiesiogine prasme papuošė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatė Ausma Miškinienė. Smagu, kad tarp brandžių ir sidabru papuoštų pretendentų galvų atsirado jauna ir simpatiška moteris ir ne bet kokia, o Žemės ūkio ministerijos viceministrė. Tik iškyla klausimas: ar A. Miškinienė į mero postą pretenduoja savo noru, ar paliepta savo partijos vadovybės. Greičiausiai tai – antras variantas. Juk gerai žinome, kad R. Karbauskis savo partiečius valdo geležine ranka. Debatuose paaiškėjo, kad po itin malonia A. Miškinienės išvaizda slypi geležinis vidus – atšiaurus, griežtas ir nelinkęs į kompromisus.
Lazdijų konservatorių kandidatas į rajono merus – Audrius Klėjus. Šis politikas stengiasi sudaryti malonaus ir intelektualaus žmogaus įspūdį, bet jo elgesys ir darbai rodo ką kitą. Visai neseniai, tik prieš kelerius metus, A. Klėjus dirbo Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriumi. Dabar šis pretendentas kiekviena proga mini, kad rajone tvyro baimė ir nėra demokratijos. Bet kai pats A. Klėjus vadovavo savivaldybės administracijai, jos darbuotojai nuolat jausdavo vadovo sėjamą baimę ir įtampą. Tad kuris A. Klėjus tikrasis? Ar tas, kuris dabar dedasi nekalta avele, ar tas, kuris savo pavaldiniams nuolat keldavo stresą? Pačioje išmintingiausioje pasaulio knygoje yra sakoma: pažinsite juos pagal jų darbus. Tad, kad ir kaip A. Klėjus stengiasi rinkėjus įtikinti tuo, koks jis geras ir demokratiškas, prisiminkite jo darbus, o ne žodžius. Kas gali paneigti, kad šis politikas ir jo vadovaujama partija neina į savivaldybių rinkimus vedama keršto, revanšo ir pykčio? Juo labiau, kad privačiuose pokalbiuose apie tai jau ne kartą prasitarė patys konservatorių partijos nariai.
Dabartinis rajono meras Artūras Margelis taip pat pretenduoja vadovauti rajonui dar ketverius metus. Šį politiką galima pavadinti tikru Lazdijų rajono politikos fenomenu. A. Margelis rajonui vadovavo daugiau kadencijų nei visi kiti rajonui vadovavę merai kartu sudėjus. Nors oponentai itin mėgsta kartoti, kad rajone vyrauja stagnacija ir nevyksta jokių permainų, taip teigti gali tik nenorintis jų matyti žmogus. Visų darbų net ir neįmanoma išvardinti, o ir nėra prasmės, nes žmonės patys mato.
Tad šį sekmadienį teks pasirinkti ir išrinkti Lazdijų rajono savivaldybės merą. Ar tikrai verta rizikuoti ir patikėti rajono vairalazdę žmogui, dar nei karto jam nevadovavusiam, ir laukti, kol jis porą metų mokysis valdyti, ar verta pasitikėti žmogumi, kuris jau dvejus metus dirbo savivaldybėje ir įrodė, kad šiam darbui yra netinkamas? O gal pasirinkti sėkmę, darbų tęstinumą ir nesiblaškymą. Rinktis jums.•

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: