Dzūkų žinios

Stebuklas įvyko: vaikus gydys garsiausias profesorius R. Kėvalas

Dalintis:
Prof. R. Kėvalas ir meras A. Margelis sukirto rankomis – mūsų krašto vaikai sulauks aukščiausio lygio gydymo.

Naujienos iš Lazdijų ligoninės – viena už kitą geresnės. Prie jau dirbančių žinomų keturių gydytojų specialistų prisijungia pirmo ryškumo Lietuvos pediatrijos žvaigždė – Kauno klinikų Vaikų klinikos vadovas, profesorius, 2017-aisiais „Metų Žmogaus“ regalijomis apdovanotas Rimantas Kėvalas.
Praėjusį penktadienį po susitikimo su meru Artūru Margeliu ir Lazdijų ligoninės laikinuoju vadovu Kęstučiu Mazurkevičiumi profesorius R. Kėvalas oficialiai patvirtino: „Su kolegomis iš Kauno mes padėsime išsaugoti Vaikų ligų skyrių ir periodiškai teiksime Lazdijų krašto vaikams kvalifikuotas konsultacijas.“

Pasakojo apie kovą dėl skyriaus
Į susitikimą Lazdijuose su meru A. Margeliu ir K. Mazurkevičiumi profesorius R. Kėvalas atvyko po konsultacijų ir derybų su mero ir laikinojo ligoninės vadovo aplinkos žmonėmis.
Kuklus, paprastas, konkretus, be patoso ir akademinės laikysenos – tokį pirmą įspūdį sudarė garsiausias Lietuvos vaikų gydytojas profesorius R. Kėvalas.
Profesoriaus ir mero susitikimo metu buvo aptarta pagalbos vaikams rajoninėse ligoninėse situacija ir sveikatos politikų planai atsisakyti Vaikų ligų skyrių periferijos rajonų ligoninėse.
Profesorius R. Kėvalas teigė, jog, jo nuomone, negalima rajonuose uždarinėti Vaikų ligų skyrių.
„Vaikams pagalba būtina čia ir dabar, periferijos žmonėms sunku susiruošti sergančius vaikus vežti į Alytų, Marijampolę, nekalbant apie Kauną ar Vilnių. Manau, jog daugelį problemų galima išspręsti vietoje, todėl Vaikų ligų skyriai rajonuose turi išlikti“, – teigė profesorius.
Meras A. Margelis papasakojo apie savo pastangas išsaugoti Vaikų ligų skyrių.
„Ne vienerius metus kovojau su ligoninės vadovu Vitu Šimkoniu ir su tam tikra grupe tarybos narių dėl šio skyriaus išsaugojimo. Ne vieną kartą buvo siūloma – oficialiai ir slaptai – uždaryti šį skyrių ir pereiti į slaugą. Buvau ir esu tikras, jog šis skyrius yra būtinas mūsų krašto vaikams, todėl man pavyko jį išsaugoti“, – sakė meras.
Jis paprašė profesoriaus paramos plečiant Vaikų ligų skyrių ir gerinant vaikų gydymo kokybę.
„Jei jūs norite išsaugoti šią svarbią paslaugą, aš ir mano kolegos esame pasirengę padėti, kelias iš Kauno iki Lazdijų nėra tolimas. Aš turiu padėti, kiek galiu padėti“, – sakė profesorius R. Kėvalas.

Numatė veiklos principus
Prieš susitikimą su meru profesorius R. Kėvalas apžiūrėjo ligoninę, susipažino su jos galimybėmis. R. Kėvalo nuomone, Lazdijų ligoninė puikiai sutvarkyta, veikia visos būtinos grandys, ypač Reanimacijos padalinys, laboratorija, galinti aptarnauti iki 10 tūkst. ligonių, todėl įgyvendinti planus ir kokybiškai gydyti vaikus yra sudarytos visos sąlygos.
Susitikimo metu buvo aptarti prof. R. Kėvalo ir jo specialistų komandos darbo Lazdijuose principai.
„Lazdijuose turime įkurti Regiono vaikų konsultacinį centrą, kuriame konsultuosime vaikus ne tik iš Lazdijų rajono, Kalvarijos savivaldybės, bet ir kitų gretimų rajonų. Ligoninės darbuotojai registruos mažuosius ligoniukus konsultacijoms, o mes su kolegomis atvažiavę juos apžiūrėsime ir nuspręsime, kaip su jais elgtis toliau. Vieni iš jų bus gydomi vietoje, stebimi 24 valandas, kitus gali tekti vežtis į Kauno klinikas, tretiems gal prireiks siauresnės srities specialistų – alergologų, okulistų ar panašiai – šie specialistai atvažiuos konsultuoti konkrečių vaikų“, – pasakojo prof. R. Kėvalas.
Kadangi šiuo metu Lazdijų ligoninės Vaikų ligų skyriuje pediatras budi tik naktimis, o dieną nėra vaikų gydytojo, R. Kėvalas pasiūlė dienomis Vaikų skyriuje priimti į darbą jo vadovaujamus vyresniuosius gydytojus rezidentus.
„Turime tikrai aukštos kvalifikacijos gydytojų rezidentų, kurie puikiai galėtų po mėnesį ar du padirbėti Lazdijų ligoninėje. Tai jiems būtų puiki praktika. Klinikose jie kasdien dirba su sudėtingais atvejais, o čia galėtų išbandyti save gydydami mažiau komplikuotus ligonius“, – sakė R. Kėvalas.
Meras, R. Kėvalo paklaustas, ar rajono vadovybė galėtų išspręsti gydytojų iš Kauno apgyvendinimo klausimą, patikino profesorių, jog savivaldybė tuo tikrai pasirūpins.

Aplankė ligoniukus
Susitikime buvo aptarta, koks lovų skaičius turėtų būti Vaikų ligų skyriuje. Laikinasis ligoninės vadovas K. Mazurkevičius ir prof. R. Kėvalas buvo vieningos nuomonės – skyriuje turi būti 8 lovos, pasiliekant galimybę (iškilus nenumatytiems atvejams) laikinai jų skaičių padidinti iki 10–12.
Buvo sutarta, jog į Vaikų ligų skyrių bus pakviestas gydytojas pediatras, kuris administruos prof. R. Kėvalo ir jo komandos konsultacinę veiklą.
„Panašiu principu mes su kolegomis dirbome Kazachstane, šis principas puikiai pasiteisino“, – sakė R. Kėvalas.
Kadangi Lazdijų ligoninės Vaikų ligų skyrius teikia antrinio lygio pagalbą, norint patekti konsultacijoms pas profesorių R. Kėvalą ir jo kolegas, teks gauti šeimos gydytojo siuntimą, o paskui užsiregistruoti telefonu.
Po susitikimo su meru prof. R. Kėvalas apsilankė Vaikų ligų skyriuje. Ten jis kalbėjo su skyriaus personalu, užėjo į mažųjų ligoniukų palatas.
Profesorius visoje Lietuvoje išgarsėjo ne tik kaip puikus specialistas, bet ir kaip medikas, pirmasis garsiai ir tiesiai prabilęs apie fizinį smurtą prieš vaikus.
Paklaustas, ar jo dažnas atvykimas į Lazdijus gali kaip nors paveikti prieš vaikus linkusius smurtauti šio krašto tėvus, profesorius pajuokavo: „Gal tie smurtaujantys tėvai, žinodami, jog esu čia, šiek tiek susivaldys ir vengs skriausti savo vaikus. Norėčiau tuo tikėti.“

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: