Dzūkų žinios

Dėl Lazdijų ligoninės sveikatos apsaugos ministras pūtė miglą

Dalintis:
Paklausyti A. Verygos pagyrų susirinko gausus būrys lazdijiečių.

Vienas iš nepopuliariausių šalies ministrų ėmė labai dažnai lankytis Lazdijuose. Kas galėtų paneigti, jog praėjusį antradienį įvykęs sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos vizitas yra susijęs su Lazdijų rajone vykstančiu antruoju merų rinkimų turu, o ministras atvyko „palaikyti už rankos“ vieną savo bendrapartietę?

Gyrėsi nuveiktais darbais
Lazdijų bibliotekoje vykusio susitikimo su ministru metu turėjo būti pristatyta sveikatos politika ir aptartos Lazdijų rajono ligoninės perspektyvos. Pirmasis klausimas su paties ministro savigyra tikrai buvo išsamiai pristatytas, tačiau apie mūsų ligoninės reikalus nebuvo pasivarginta pakalbėti.
Gausiai į susitikimą su ministru atvykę mūsų krašto žmonės pusantros valandos klausėsi, kaip gerai dirba Sveikatos apsaugos ministerija, kaip gerėja ligonių aptarnavimas ir sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas.
A. Veryga pastebėjo, jog jam kelia nerimą sveikatos priežiūros paslaugų netolygumas regionuose. Ministro rodytose skaidrėse buvo įvairiais pjūviais analizuojamos sveikatos paslaugų problemos. Įdomu tai, jog nė vienu rodikliu Lazdijų sveikatos priežiūros paslaugos nėra tarp atsiliekančiųjų.

Pateikė rimtų klausimų
Daug klausimų ministrui pateikė onkologinius ligonius vienijančios organizacijos „Savigalba Lazdijuose“ vadovė Dalė Pupininkaitė. Ji domėjosi, kada pas mus atkeliaus imunoterapijos paslaugos.
„Ministre, kodėl nutraukėte vaistų onkologiniams ligoniams „Tamoxifen“ kompensavimą? Juk šiuos vaistus onkologiniai ligoniai turi vartoti iki gyvenimo pabaigos“, – klausė ponia Dalė.
Kadangi ministras nebuvo pasirengęs tokiam konkrečiam klausimui, tai ir negalėjo nieko tikra atsakyti.
D. Pupininkaitė pateikė labai skaudų klausimą: „Kodėl ligoniams, kai jiems šeimos gydytojas įtaria onkologinę ligą, pas onkologus eilėje tenka laukti ne vieną mėnesį“?
Ministras pripažino, jog ši informacija jam – naujiena. Jo teigimu, Lietuvoje labai trūksta onkologų, tačiau kai pradės veikti elektroninė ligonių registravimo sistema, reikalai susitvarkys.
Paskui užvirė diskusija dėl generinių vaistų, kurie brukami ligoniams vietoj originalių.
„Mes geriame originalius vaistus, bet nuo to netampame sveikesni. Žmonėms prikalta į smegenis visokių dalykų, reklamos, neskaitykite vaistų instrukcijų bent tris savaites ir viskas bus gerai“, – išsisukinėjo ministras.
Ponia Dalė stebėjosi, kodėl onkologiniai ligoniai dienos centruose maitinami daug cukraus ir greitųjų angliavandenių turinčiais produktais, kurie skatina onkologinių ligų vystymąsį.
„Šito fakto nežinojau, reikia pasidomėti“, – kalbėjo ministras.
Susitikimo dalyviai domėjosi, kodėl tie patys vaistai Lietuvoje kainuoja du tris kartus brangiau nei Lenkijoje.
Ministras teigė, jog Lenkija didelė valstybė, jų užsakomų vaistų kiekiai labai dideli, todėl gali gauti mažesnę kainą.

Apie ligoninę – vos keli žodžiai
Apie problemą, kuri domina daugelį Lazdijų krašto žmonių, – rajono ligoninės likimas – buvo kalbėta labai trumpai: „Ligoninės likimas priklausys nuo savivaldybės, kiek meras ir taryba sugebės susikalbėti su Sveikatos apsaugos ministerija.“
Daugeliui susitikimo dalyvių toks atsakymas buvo daugiau nei miglotas. Arba kaip pasakytų humoro klasikas: skęstančiųjų gelbėjimas yra pačių skęstančiųjų reikalas.

Dalintis:

1 komentaras apie “Dėl Lazdijų ligoninės sveikatos apsaugos ministras pūtė miglą”

Komentarai yra išjungti.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: