Dzūkų žinios

Padėti siekti savo svajonės ar… ją paskandinti?

Dalintis:
Įsiliejus į plačiausios aprėpties universitetą Lietuvoje, VDU ŽŪA studentai turės daugiau pasirinkimo galimybių, daugiau laisvės kurdami savo kompetencijų bagažą, įgis darbo rinkoje patrauklų įvairiapusį išsilavinimą.

Nuo šių metų pradžios specializuotas Aleksandro Stulginskio universitetas (ASU) tapo Vytauto Didžiojo universiteto dalimi – Žemės ūkio akademija (VDU ŽŪA), ne tik tęsiančia savo misiją ir rengiančia specialistus šalies agroverslui, bet ir kylančia į aukštesnį kokybinį lygmenį.
Įsiliejus į plačiausios aprėpties universitetą Lietuvoje, VDU ŽŪA studentai turės daugiau pasirinkimo galimybių, daugiau laisvės kurdami savo kompetencijų bagažą, įgis darbo rinkoje patrauklų įvairiapusį išsilavinimą. Galimybė rinktis net iš 30 užsienio kalbų, lyderystės ir komunikavimo žinios, skaitmeninių technologijų valdymo įgūdžiai, socialinės, psichologinės bei filosofinės bei daugybė kitų VDU siūlomų kompetencijų greta tvirto specialybinio žinių bagažo neabejotinai suteiks absolventams konkurencinį pranašumą darbo rinkoje bei padės sėkmingai kopti karjeros laiptais.
Naują bei ryžtingą žingsnį žengiantis VDU ŽŪA imasi įgyvendinti konkrečias priemones ir ketina padėti visos šalies motyvuotiems abiturientams įveikti kliūtis, galinčias užkirsti kelius siekti universitetinio išsilavinimo savo tėvynėje.
Universiteto siūlomus veiksmus, siekiančius padėti išlaikyti Lietuvos jaunimą tėvynėje bei siekti mokslo bei karjeros aukštumų būtent čia palaiko ir naujoji LR švietimo, mokslo ir sporto bei LR žemės ūkio ministerijos.
Atsižvelgdamas į susidariusias regionų retėjimo bei specialistų poreikio juose „duobes“ bei siekdamas padėti užpildyti kai kurias švietimo sistemos spragas, universitetas pats imasi iniciatyvos stiprinti šiųmečių regionų abiturientų žinias – jau nuo balandžio mėnesio VDU Žemės ūkio akademijoje bus rengiami nemokami biologijos, fizikos ir matematikos dalykų kursai, padėsiantys abiturientams pasirengti brandos egzaminams.
„Galvojame apie pagalbą itin motyvuotiems moksleiviams, abiturientams, kuriems maža nesėkmė neretai pakiša koją ir pritrūkus mažai dalelytei konkursinio balo, visiems laikams uždaro duris į šalies universitetus. Jei didelių miestų vaikai turi daugiau galimybių pasisamdyti korepetitorių, tai regionuose tokių galimybių žymiai mažiau, o, be to, ir šeimos pajamos ne visada tai leidžia. Todėl siekiame ne vaikus atriboti, o jiems padėti, kad motyvuoti ir gabūs jaunuoliai turėtų galimybę geriau išlaikyti brandos egzaminus. Nepasirinkus tinkamo brandos egzamino ar patyrus nesėkmę, jiems būtų suteikiamas antras šansas neprarandant laiko ir kai kuriuos brandos egzaminus būtų leista papildomai laikyti arba perlaikyti rugpjūčio pabaigoje. Visą rugpjūtį universitete vyks papildomi nemokami kursai, padėsiantys šiems vaikams užpildyti žinių spragas“, – nepraleisti išskirtinės progos ragina VDU Žemės ūkio akademijos kancleris Antanas Maziliauskas.
Taip pat su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija tariamasi, kad abiturientai, kurie per egzaminus nepasiekė nustatyto žinių lygio, bet turi norą studijuoti, būtų priimti į VDU Žemės ūkio akademijos programas mokamose vietose, tačiau greta studijų pirmame kurse pasirengtų vieno-dviejų brandos egzaminų perlaikymui pavasarį. O po pirmojo kurso perlaikę brandos egzaminus, toliau tęstų studijas valstybės finansuojamose vietose. „Universitetas ir studentas šiuo atveju prisiima papildomą krūvį, tad tereikia, kad valdžia šių pirmakursių finansavimo krepšelius vieneriems mokslo metams rezervuotų.
Šiuos pokyčius ryžtingai palaiko VDU rektorius Juozas Augutis, kuris tvirtina, kad švietimo sistemai trūksta lankstumo, kryptingumo, teigdamas, kad „bakalauro studijos dabartinėje Lietuvos situacijoje aplamai turėtų būti nemokamos. Kitu atveju jauni žmonės išvažiuos ten, kur jos nemokamos“, – prognozuoja pašnekovas.
Be to, rektorius pažymi, kad „šiandienos ir ateities agroverslas – inovacijoms imli ir labai plataus išsilavinimo reikalaujanti ūkio šaka, todėl universiteto, kuriame taikomas artes liberales studijų modelis, kai studentas pats formuoja savo studijų kelią ir šalia pagrindinės specialybės įgyja įvairių sričių žinių, reikalingų šiandienos ir rytdienos darbo rinkoje – absolventas įgauna daug didesnę vertę, nei įgytų siauros specializacijos universitete. Siauros vienos srities žinios ketvirtosios pramonės revoliucijos kontekste yra jau atgyvenęs dalykas. Ir pažangus pasaulis tą jau įrodė“, – teigia VDU rektorius.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: