Dzūkų žinios

Unikali knyga apie Sigito Gedos kūrybinio kelio pradžią jau skaitytojų rankose

Dalintis:

Dineta Babarskienė

Jausmų kalba ir sielos muzika pasidalijo Lazdijų meno mokyklos moksleivė Irūna Valukonytė (mokytoja Vilma Grigaitienė). Tai buvo lyg graži įžanga pakeliauti po žymaus mūsų kraštiečio Sigito Gedos kūrybinio kelio pradžią. „Knyga – unikali. Čia Sigito Gedos pradžių pradžia“, – sakė renginyje dalyvavęs Jonas Malinauskas, sveikinęs ne tik knygos autorių Albiną Jarmalą, bet ir įteikęs rožę renginio vedėjai Rūtai Lazauskienei. Tądien ponia Rūta suspindėjo, susilaukė daugybės pagyrų, mat kaip niekad atskleisti Sigito Gedos dar tik besimezgančios kūrybos grožį jai sekėsi, o ir jos balso tembras, ko gero, kaip tik skaityti Sigito Gedos kūrybai. O mums didelis malonumas klausytis ponios Rūtos skaitomų Sigito Gedos eilių.

Knygos pristatyme dalyvavo tik vienas iš autorių
Knygos „Vaikiškom rankom išskleistos burės“ pristatyme dalyvavo tik vienas iš rengėjų – Albinas Jarmala. Joana Vaikšnoraitė negalėjo atvykti, bet nepaisant to jai buvo siunčiami nuoširdūs linkėjimai, gėlės ir pažadas paskambinti. „Jau telefonu tai ji mėgsta pakalbėti“, – šypsodamasis prasitarė ir Albinas Jarmala patikindamas, jog paskambinti mokytojai – tikrai geras sumanymas.

Apie knygą trumpai
„Vaikiškom rankom išskleistos burės“ – apie Sigito Gedos kūrybinio kelio pradžią, rengėjai – Joana Vaikšnoraitė ir Albinas Jarmala, viršelio autorė Božena Bobinienė, išleido Punsko „Aušros“ leidykla, tiražas 500 egzempliorių. „Dėkoju visiems už nuoširdų bendravimą ir Gedos šeimos prisiminimus, nuotraukas, taip pat už archyvinės medžiagos pateikimą, už suteiktą galimybę pasinaudoti Lazdijų rajono savivaldybės bibliotekos sukauptu spaudos archyvu, už medžiagą iš Veisiejų muziejaus fondų“, – sakė Albinas Jarmala. Tačiau, anot jo, ypač reikia dėkoti knygos rėmėjams: Lazdijų rajono savivaldybės merui Artūrui Margeliui ir kitiems pagelbėjusiems, kad knyga išvystų dienos šviesą ir pakliūtų tiesiai į skaitytojų rankas.

Itin jautrios knygos sutiktuvės
Lazdijų viešojoje bibliotekoje pristatoma begalė knygų ir atrodo, jog tai jokia naujiena. Tačiau šis pristatymas ypač jautrus. Net ir mero patarėjas Jonas Gudžiauskas prisipažino, jog jam šią knygą malonu skaityti, vartyti, jam pažįstamas ir mielas tas kraštas. Sveikindamas knygos autorius mero patarėjas Jonas Gudžiauskas savo ir mero Artūro Margelio vardu negailėjo šiltų žodžių. Ir jau bendraujant bibliotekos bendravimo erdvėje prie arbatos puodelio dalijosi šiltais pasakojimais. O papasakoti jis tikrai turi ką!
Ko gero, net pats Sigitas Geda šiandien nepatikėtų, kiek daug yra jo gimtajame krašte jo kūrybos mylėtojų, susiburiančių vienon krūvon, o šįkart dar ir proga ypatinga – unikali knyga jau daugelio rankose, krepšiuose ir jau bekeliaujanti į namus, kiti gi jau gavę knygą dovanų iš sudarytojų anksčiau buvo net perskaitę, tad galėjo padiskutuoti, išreikšti savo nuomonę, pateikti vertinimus. „Kuo aš, jo lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja, padėjau jam? Klausia visi, nes dėsčiau jam ketverius metus – VIII–XI klasėse. Visada atsakau, kad tuo, jog netrukdžiau“, – knygoje prisimena Joana Vaikšnoraitė. Ir išties knyga unikali tuo, jog joje patys pirmieji būsimo didžio poeto žingsniai, čia pinasi prisiminimai klasės draugų, Veisiejų vidurinės mokyklos mokytojų, šeimos narių, artimų žmonių, paties Sigito Gedos pirmieji eilėraščių posmeliai, straipsneliai rajoninėje spaudoje, vėliau jau ir respublikinėje, nuotraukų gausa. Visa tuomet basakojo būsimo didžio poeto kūrybinio kelio pradžia. Jau vėliau tapęs tikru poetu, pripažintu, įvertintu, ir pats Sigitas Geda prisipažino, jog jo buvę bendraklasiai, su kuriais mokėsi Veisiejuose, iš jo net pasišaipydavo: „Tu, gyvate, mūsų vaikai turės mokytis tavo kūrybos“. Ir pats pasisakė, jog galvodavęs, ką padaręs, kad vaikai kankintųsi su jo eilėraščiais. Šiandien Sigitas Geda vadinamas vienu didžiausių visų laikų Lietuvos poetų. Anot buvusios Lazdijų bibliotekos direktorės Aldonos Ribinskienės, jau vien Sigito Gedos atvykimas į Lazdijus visada buvo įvykis. Ir ši knyga neeilinė ir netradicinė. Anot knygos sudarytojų, juk išties neįprasta atversti knygą apie didį žmogų ir nesurasti nieko apie jo ilgą kūrybinį kelią, šlovę ir pripažinimą jam pelniusius kūrinius. Šia knyga sudarytojai išreiškia padėką poetui, kurio jau dešimt metų nėra mūsų tarpe, kuriam suteiktas Lazdijų krašto Garbės piliečio vardas, kurio vardu pavadinta Veisiejų gimnazija, o pro jo buvusios klasės langą matyti Sigito Gedos tyli, bet jauki gatvelė. Lenkiame galvą prieš didį poetą ir mes, skaitytojai, Sigito Gedos kūrybos mylėtojai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: