Dzūkų žinios

Metelių bibliotekoje — marginimo pamokos mamoms ir vaikams

Dalintis:
G. Ramanauskienė pakvietė į kiaušinių marginimo vašku pamokėlę.

Dineta Babarskienė

Margučių tądien meteliečiams prašyti visai nereikėjo, mat Metelių bibliotekon sugužėję mamos su savo atžalomis jų patys prisimargino. Na, nebent kokio gražesnio iš draugo norėjosi išprašyti, o jam savąjį padovanoti.
Metelių bibliotekos bibliotekininkė Gina Ramanauskienė sumanė „pasirūpinti“ artėjančių švenčių simboliu – kiaušiniais. Tad sukvietė visus norinčius į edukacinį užsiėmimą „Kiaušinių marginimas vašku“. Ir pati nustebo. Ko gi, Ginute, taip nustebote? „Kad, atrodo, pas mus vaikučių tikrai mažai, o štai sugužėjo visas būrys. Pasirodo, yra vaikučių, tereikia sudominti ir jie tikrai ateis. Dėkinga mamytėms, atėjusioms kartu su savo atžalomis. Išmokome daug, tad žinokite, kad šiemet margučiai bus patys gražiausi mūsų krašte“, – šypsodamasi kalbėjo Metelių bibliotekos bibliotekininkė Gina Ramanauskienė. Tikiu, kad Metelių margučiai bus patys stipriausi ir gražiausi, mat marginti vašku juos mokė Kapčiamiesčio Emilijos Pliaterytės muziejaus vyresn. muziejininkė Odeta Barkauskienė ir Kapčiamiesčio bibliotekos bibliotekininkė Rimutė Glavinskienė. O jos tai jau tikrai moka ir dar kaip gražiai moka, belieka tik pavydėti.
Žinia, kad kiaušiniai patys nenusidažo, juos reikia numarginti, o tam neužtenka kalbų, reikia nemažai padirbėti. „Tad nuo kalbų prie darbų“, – sakė tądien tapusios mokytojomis Odeta ir Rimutė. Bet kol vaškas tirpo žvakidėse, susirinkusieji pažiūrėjo net du filmukus apie kiaušinių marginimą senovėje, šv. Velykų šventimą. Ir nejučia susirinkusieji nusikėlė į tą gražią pavasarinę šventę – šv. Velykas. Bet tuoj pasipurtyta ir vėl sugrįžta į realybę. Juk kiaušiniai dar nemarginti! Odetos ir Rimutės pamokyti ir dideli, ir maži iš pradžių nedrąsiai dėjo tašką po taško, brėžė brūkšnį po brūkšnio, stengėsi sukurti raštą. Ir ne taip čia viskas paprasta! Juk raštus reikia išpiešti ant kiaušinio ir dar su vašku. Privalu žinoti, kad šiam reikalui tinka tik natūralus bičių vaškas, šiukštu, nenaudokite parafino – tik veltui sugaišite laiko, o rezultato nebus. Bet pamažu viskas ėjosi ir greičiau, ir smagiau. Paskui kiaušinukai merkti į dažus, kad dar gražesni būtų – spalvoti. Rimutė patarė kiaušinius dažyti natūraliais dažais: svogūnų lukštuose, alksnio žievėse ar gelžgalių, mirkytų pora savaičių prieš šv. Velykas, virale. O tuomet jau gražiai numargintus kiaušinius dar reiktų riebalais patepti, kad blizgėtų ir atskleistų visą savo grožį.
Džiaugsmo būta daug. „Smagu matyti jus besidžiaugiančius. Dar kartą įrodėte, kad tokie renginiai reikalingi ir labai smagūs tiek suaugusiems, tiek vaikams“, – sakė Metelių bibliotekos bibliotekininkė Gina Ramanauskienė dėkodama Odetai, Rimutei, o labiausiai mažiausiems. Ir suriedėjo margučiai krūvon Metelių bibliotekoje. O gražūs, o dailūs! Net pavydu… Kraipiau galvą ir galvojau: na, gal tikrai Metelių margučiai patys gražiausi šiemet bus? Vieno ir aš užsiprašiau: kepurę laikau, margučių prašau…

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: