Dzūkų žinios

Naujosios valdžios startas: ar tikrai bus įveikta aukšta žmonių lūkesčių kartelė?

Dalintis:
Visi naujosios tarybos nariai nusifotografavo atminčiai prie savivaldybės pastato.

Linas Greičius

Savivaldos rinkimų karštinė pasibaigė. Lazdijuose darbą pradėjo nauja rajono savivaldybės taryba ir tiesiogiai išrinkta merė. Pirmajame 9-osios tarybos posėdyje buvo atlikti visi būtini formalumai – nuo naujųjų tarybos narių priesaikų iki senosios valdžios atstovų atleidimų ir vicemero išrinkimo. Ir bendros nuotraukos prie savivaldybės pastato.

Iškilmingas naujosios tarybos posėdis prasidėjo Lietuvos himno giedojimu.

Ne visi prašė Dievo pagalbos
Praėjusį pirmadienį pusšimtis lazdijiečių, susirinkusių Lazdijų rajono savivaldybės posėdžių salėje, tapo išskirtinio įvykio liudininkais – stebėjo iškilmingą naujosios Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdį.
Sugiedojus Lietuvos Respublikos himną, posėdį pradėjo Lazdijų rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Ramutė Subačienė, kuri abėcėlės tvarka pakvietusi visus tarybos narius priėmė jų priesaikas. Kiekvienas prisiekiantis, dešinę ranką laikydamas ant Lietuvos Respublikos Konstitucijos, prisiekė gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai atlikti visas savivaldybės tarybos nario pareigas ir susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių gyventojų teises ir viešuosius interesus.
Tarybos nariai galėjo pasirinkti vieną iš dviejų priesaikos tekstų, kurie skyrėsi tik vienu sakiniu – viename iš jų buvo frazė „Ir te padeda man Dievas“, o kitoje šios frazės nebuvo. 24 naujosios tarybos nariai prašė Dievo pagalbos, o viena iš jų pasirinko kitą priesaikos variantą.
Po priesaikos naujoji merė Ausma Miškinienė nuoširdžiai dėkojo visiems ja ir jos komanda pasitikėjusiems Lazdijų krašto gyventojams.

Įspūdingą ryškių rožių puokštę merei įteikė jos bendrapartietis iš Krikštonių A. Baranauskas.

„Džiaugiuosi, kad po atkaklios ir teisingos kovos Lazdijų rajono savivaldybės gyventojai mums patikėjo šią atsakomybę. Nuo mūsų susitelkimo, bendradarbiavimo, plataus požiūrio ir gerų ketinimų priklausys šio krašto žmonių gerovė. Tegul nebus daug maišto ir nesusiklausymo. Norėčiau, kad po ketverių metų Lazdijų krašto žmonės pasakytų, jog priėmė teisingą sprendimą“, – kalbėjo merė.

Meras sveikino merę
Po priesaikos merę Ausmą Miškinienę sveikino Lietuvos Respublikos Seimo narys Zenonas Streikus, kuris dovanodamas rašiklių rinkinį linkėjo jais pasirašyti Lazdijų kraštui palankius sprendimus, bendradarbiauti su visais tarybos nariais ir prisidėti prie gyventojų gerovės kūrimo. Sveikinimo žodžius naujai Lazdijų rajono savivaldybės merei ir tarybai skyrė ir Vyriausybės atstovė Alytaus apskrityje Ona Balevičiūtė.
Prie sveikinimų prisidėjo buvęs Lazdijų rajono savivaldybės meras, dabartinės tarybos narys Artūras Margelis: „Linkiu sėkmės, puikaus darbo ir gero bendradarbiavimo. Tikiuosi, kad nuo šios dienos atversime naują baltą gyvenimo puslapį ir Lazdijų kraštas judės tik pirmyn.“
Įteikdamas gėlių puokštę A. Margelis pabučiavo A. Miškinienę į skruostą.
Tarybos nariai iš pareigų atleido savivaldybės administracijos direktorių Gintautą Salatką ir jo pavaduotoją Joną Stankevičių.
Kęstučiui Jasiulevičiui, Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Juridinio skyriaus vedėjui, buvo pavesta eiti administracijos direktoriaus pareigas iki tol, kol bus patvirtinti nauji administracijos vadovai.

Turės sulaukti išvadų
Į savivaldybės administracijos direktorės pareigas numatyta valstietės Ilonos Šaparauskienės kandidatūra. Ši penkiasdešimtmetė Kauno rajone gimusi ir Kauno technologijos universitetą baigusi moteris šiuo metu dirba statybų bendrovėje „Magirnis“, registruotoje sostinėje. Pretendentė užima bendrovės finansų direktorės postą. Įdomu tai, jog pretendentė turi solidų turtą, kuris vertinamas 263 tūkts. eurų. Taip pat ji yra įregistravusi ūkininko ūkį.
I. Šaparauskienė yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Lazdijų skyriaus pirmininko pavaduotoja. Ji buvo įrašyta šios partijos rinkimų sąraše, tačiau į savivaldybės tarybą nepateko.
Administracijos direktoriaus pavaduotojo postas numatytas socialdemokratui, 55-erių inžinieriui elektrikui Sauliui Petrauskui. Jis dalyvavo tiesioginiuose mero rinkimuose, tačiau liko ketvirtas ir į antrąjį turą nepateko, tačiau su partijos sąrašu pateko į rajono tarybą.
Norint užimti administracijos direktoriaus pavaduotojo postą, S. Petrauskui tektų atsisakyti rajono tarybos nario mandato. Tokiu atveju, jo vietą taryboje užimtų trečias socialdemokratų sąraše likęs Arūnas Vaišnoras.
Norint teikti tarybai administracijos direktoriaus ir jo pavaduotojo kandidatūras, šių asmenų nepriekaištingą reputaciją turės patikrinti Valstybės saugumo departamentas ir Specialiųjų tyrimų tarnyba. Į šias institucijas merė turi teisę kreiptis tik davusi priesaiką. Taigi, tikėtina, jog praėjusį pirmadienį naujoji merė taip ir padarė. Tiesa, šios institucijos savo išvadoms pateikti turi daugiau nei dvi savaites, todėl artimiausiu laiku merė turės palaukti.

Rinko vicemerą
Pirmajame posėdyje buvo renkamas merės pavaduotojas. A. Miškinienė kandidatu į vicemerus pasiūlė konservatorių Lazdijų skyriaus vadovą Audrių Klėjų. Kandidatui buvo suteikta teisė pasisakyti. Tačiau A. Klėjus savo programos nedėstė, neva jį visi gerai pažįsta, tik patikino, jog gyvena kartu su savo žmona.
Kadangi vicemeras renkamas slaptu balsavimu, buvo sudaryta balsavimo komisija, o naujieji tarybos nariai po vieną ėjo balsuoti.
Suskaičiavus balsus paaiškėjo, jog už A. Klėjaus kandidatūrą balsavo 17 tarybos narių, septyni balsavo prieš, o vienas balsavimo biuletenis buvo sugadintas. Taigi, A. Klėjus tapo merės pavaduotoju.
Buvo nesunku atsekti, kas kaip balsavo. Akivaizdu, jog „A. Margelio komandos „Pirmyn!“ nariai balsavo prieš A. Klėjaus kandidatūrą, o visi kiti ją palaikė. Ko gero, tarp palaikančiųjų buvo ir du Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio narių balsai.
Praėjusios tarybos kadencijoje liberalai buvo valdančiosios daugumos, vadovaujamos A. Margelio, valtyje. Panašu, jog šioje kadencijoje jie taikosi perlipti į naujosios daugumos laivelį. Kas galėtų paneigti, jog taip jie elgiasi siekdami išsaugoti savo bendrapartietį Arūną Markūną savivaldybės kontrolieriaus poste?

Pasikeitė trečdalis politikų
Jei lyginsime praėjusią ir naująją tarybą, akivaizdu, jog joje yra nemažai naujų veidų. Pasikeitė net 9 tarybos nariai. Tiesa, moterų ir vyrų santykis taryboje išliko tas pats, kaip ir praėjusioje kadencijoje – 17 vyrų ir 8 moterys.
Jauniausias tarybos narys – buvęs administracijos direktoriaus pavaduotojas Jonas Stankevičius, išrinktas pagal rinkimų komiteto „A. Margelio komanda „Pirmyn!“ sąrašą. Iš 10 vietos pirminiame sąraše į penktą poziciją po reitingavimo pakilusiam J. Stankevičiui gegužę sukaks 29-eri.
Vyriausioji tarybos narė – buvusi Seirijų seniūnė Česlova Šmulkštienė, į tarybą patekusi su tuo pačiu komiteto „A. Margelio komanda „Pirmyn!“ sąrašu. Ji keturiomis dešimtimis metų vyresnė už jauniausiąjį tarybos narį J. Stankevičių.

Pastebėjimai ne protokolui
Gėlės. Pirmajame tarybos posėdyje dalyvavusieji lazdijiečiai juokavo, jog pirmadienis buvo labai pelningas Lazdijų gėlių pardavėjams. Tarybos posėdyje gėlės „liejosi laisvai“. Jas dovanojo vyrai moterims, moterys vyrams, moterys moterims ir vyrai vyrams.
Gėles pagal žanrą buvo galima skirstyti į tris rūšis – įvairių gėlių kompozicijos, tos pačios rūšies gėlių puokštės bei atskiri gėlių žiedai. Visi tarybos nariai gavo po vieną „valdišką“ gėlę, merė dovanojo gėlių buvusiam merui, vicemerui, administracijos direktoriui ir jo pavaduotojui bei rinkimų komisijos pirmininkei.
Tarybos nariai gavo gėlių iš savo artimųjų, draugų ir gerbėjų, o merė – iš buvusio mero, taip pat iš dar daugybės žmonių. Įspūdingą rožių puokštę merei įteikė jos partijos bendražygis, Krikštonių ūkininkas Algis Baranauskas.
Simbolinį gėlės žiedą Lazdijų miesto seniūnei Vaidai Gazdziauskienei įteikė tarybos narė Janina Ražukienė. Ponia Vaida buvo išrinkta į rajono tarybą su konservatorių sąrašu, tačiau tuoj po rinkimų savo mandato atsisakė. Jos vietą taryboje užėmė J. Ražukienė. Jei V. Gazdziauskienė būtų nusprendusi tapti tarybos nare, pagal įstatymą, ji privalėtų atsisakyti seniūnės posto.
Įvaizdis. Na, o kaip pirmajam posėdžiui savo įvaizdžiu pasirūpino tarybos nariai? Žinoma, visų akys pirmiausiai krypo į naująją merę. Ponia Ausma dėvėjo rusvos spalvos griežtų linijų stilingą suknelę. Viršutinė suknelės dalis – ypač santūri, primenanti kostiumėlio švarkelio stilistiką, apatinė dalis – tiesaus kirpimo, į apačią nusmailėjančia nugarine dalimi, kaip dabar madinga.
Naujoji merė pasižymėjo nepriekaištingu makiažu ir neįmantria, tačiau jaunatviška šukuosena.
Kitos tarybos narės moterys irgi stengėsi pasidabinti šiai išskirtinei progai – nuo spalvingų suknelių iki stilingų kostiumėlių, nuo neįmantrių batelių iki proginių aukštakulnių. Akivaizdu, jog prieš posėdį visos apsilankė pas kirpėjas ir tinkamai pasirengė pirmajam posėdžiui.
Naujosios tarybos nariai vyrai vilkėjo išeiginius kostiumus. Visi vyrai, išskyrus vieną, ryšėjo kaklaraiščius.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: