Dzūkų žinios

Tiki, jog tai nebus Don Kichoto kova su vėjo malūnais

Dalintis:
J. Krokininkaitė: „Aš neturiu išankstinių nusistatymų ir tai ne verslas. Kas kreipsis, tam stengsiuosi padėti.“

Dineta Babarskienė

Visai netikėtai, bendraujant virtualioje erdvėje, Jolita Krokininkaitė prasitarė apie sritį, kuria ji visai neseniai susidomėjo. „Man tai įdomu“, – tikina ji. Susidomėjau ir aš. Pakalbinau.

– Jūs – priklausomybės ligų specialistė. Tai nauja. Kaip paprastai ir suprantamai paaiškintumėte savo veiklą?
– Esu priklausomybės konsultantė. Taip, tai nauja sritis Lietuvoje. Konsultanto veikla yra motyvuoti tiek priklausomus asmenis, tiek jų šeimos narius kreiptis dėl psichoterapinio gydymo į tas vietas, kur taikomas specialus gydymas, motyvuoti rizikingai vartojančius alkoholį keisti gėrimo įpročius į sveikatą stiprinantį gyvenimo būdą, informuoti apie sveikimą, sveikatos paslaugas, teikti paramą baigusiems gydymo nuo priklausomybių programą stacionare. Tai žemo slenksčio paslauga, teikiama be gydytojo siuntimo.

– Kaip nusprendėte tapti priklausomybės ligų specialiste? Ko gero, taip nebuvo, jog vieną rytą išlipusi iš lovos spragtelėjote pirštais tardama: štai būsiu priklausomybės ligų specialistė?
– Ne, taip tikrai nebuvo. Aš studijuoju Mykolo Romerio universitete socialinio darbo magistrantūros studijas, susipažinau su priklausomybių ligų specialistų asociacijos nariu Virgiu Tamulioniu, kuris yra mano bendrakursis ir dirba šį darbą Alytuje jau antri metai. Tiesiog papasakojo ir suintrigavo, pasidomėjau, kokia tai veikla ir kaip viskas vyksta. Taip pat pasidomėjau, ar dar Lazdijų rajone tokio specialisto nėra, ir pagalvojau, kodėl nepabandžius. Netrukus Priklausomybių ligų specialistų asociacijos buvo organizuojami mokymai, sudalyvavau ir dabar, jau turint kompetencijų ir pažymėjimą, reikia išbandyti praktiškai. Lazdijų visuomenės sveikatos biuras pakvietė mane teikti šią paslaugą. Esu dirbusi kultūros srityje, tačiau studijuodama supratau, kad socialinė sritis man yra artimesnė, patinka padėti žmonėms ir tiesiog atsidūriau reikiamu laiku reikiamoje vietoje. Niekas nevyksta šiaip sau.

– Kokių problemų turintys žmonės gali į Jus kreiptis?
– Gali kreiptis asmenys, turintys problemų dėl alkoholio, ir jų šeimų nariai.

– Ar negąsdina šis, mano galva, sunkus ir, ko gero, ne visada džiuginantis sėkminga pabaiga, gerais rezultatais darbas?
– Manau, tai ne sunkus darbas, o prasminga veikla. Šiuo metu turiu darbą, kuris man patinka, ši veikla bus mano papildomas darbas, kurį man įdomu išbandyti, kaip minėjau, man patinka padėti žmonėms. O kaip seksis, tai parodys ateitis, juk ir gydytojai ne visus išgydo. Kaip Dievas duos.

– Ar ši kova nepanaši į Don Kichoto kovą su vėjo malūnais?
– Alkoholizmas yra liga, tai pripažįsta ir medicina. Tai ne kova, tai pagalba sergančiam. Kaimyninėje Lenkijoje jau daugiau nei 20 metų veikia per 2 tūkst. tokių punktų, kurie yra pagalbos kenčiantiems dalis. Jei jie nepadėtų žmonėms, tikrai jau neveiktų ir lenkų gminos (seniūnijos) neskirtų jiems pinigų. Daugelis konsultantų už savo pečių jau turi ilgametės savanorystės šioje srityje patirties. Šie žmonės žino, kas veikia ir kas ne. Tuo dalijamasi, pavyzdžiui, per mokymus – Priklausomybių ligų specialistų asociacijos nariai padeda vienas kitam, dalinasi patirtimi, kartu ieškome pavyzdžių, kas veiksminga „čia ir dabar“.

– Ar tikite sėkminga savo veikla šioje nelengvoje srityje?
– Tikiu.

– Gyvename mažame rajone, kur vieni kitus pažįstame. Kaip manote, ar nestokosite besikreipiančiųjų dėl savo problemų?
– Aš neturiu išankstinių nusistatymų ir tai ne verslas. Kas kreipsis, tam stengsiuosi padėti.

– Kaip ir kur Jus surasti?
– Nuo balandžio 1 d. asmenys gali kreiptis tel. 8 600 70293 ir iš anksto susitarti dėl susitikimo. Paslauga bus teikiama antradieniais ir ketvirtadieniais nuo 17.30 val. iki 18.30 val.

– Kodėl žmonės, turintys problemų, turėtų nepabijoti ir vis tik išdrįsti ateiti pas Jus?
– Paslauga yra ne tik nemokama, bet ir nereikalingas gydytojo siuntimas, taip pat laikomasi anonimiškumo ir konfidencialumo. Konsultantas niekam neatskleidžia, kas į jį kreipiasi (taip pat ir šeimos narių, kurie gali ateiti pasikalbėti, jei jau pavargo nuo „bandymų padėti“). Asmenys kreipsis savanoriškai.

– Ir dar, kaip pati atsipalaiduojate, ilsitės po daugybės darbų?
– Vakarais vaikštau su šiaurietiškomis lazdomis, patinka SPA procedūros, meditaciniai užsiėmimai, skaitau psichologines knygas bei dalyvauju seminaruose.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: