Dzūkų žinios

Duetų vakare staigmenos: ne tik dainuota, bet šokti Renesanso laikų šokiai

Dalintis:
Tradicinis duetų vakaras Krosnoje visada atneša malonių netikėtumų ir staigmenų.

Dineta Babarskienė

Jaukus, menine ir pažintine prasmėmis imponuojantis koncertas – vokalinių duetų vakaras „Lai skamba dviejų širdžių simfonija“, kurį savo miestelio žmonėms bei svečiams dovanojo Krosnos kultūros namai, žadėjo dainų ir staigmenų.

Šįkart scenoje neįtikėtinos muzikinės poros
Pirmiausia šventės rengėjai kvietė visus trumpam sustoti, atsipalaiduoti ir pasiklausyti tikros muzikos. Neįtikėtini duetai, neįtikėtinos muzikinės poros žengė Krosnos kultūros namų scena. „Vieni neįtikėtini, kiti labai laukiami“, – jau vėliau prasitarė ne vienas žiūrovas. Juk šis jau tradicinis duetų vakaras Krosnoje visada atneša malonių netikėtumų ir staigmenų. Taip ir šįkart. Duetų vakarą pradėjo jaunosios kartos atstovės Martyna Tamulionytė ir Deinara Vereščinskaitė, gitara grojo Julius Kliučinskas. Jaunystės džiaugsmo kupinos dainos ir tas nenumaldomas veržlumas kilti aukštyn, kad ir „popieriniais sparnais“. „Šeimyninis duetas: Violeta Česnulytė ir Edita Česnulienė“, – taip prisistatė žiūrovams dainininkės. Ir linksmų, ir melancholiškų dainų puokštę skleidė šis žavus duetas, o žiūrovams beliko tik ploti ir džiaugtis tokiu plačiu dainininkių repertuaru. „Galiu šią dainą dainuoti ir dainuoti, tokia ji man graži“, – sakė senjorė, dainininkėms pritarusi iš salės, mat daina „Mano vienintelis žmogau…“ jai labai patinkanti. Kaip visada solidus Linos ir Juozo Pileckų duetas. Gyvenimiška patirtis, susikaupimas, supratimas, gilūs išgyvenimai – visa tai ir dainose. Laiko patikrintos dainos nepaliko abejingų. O kur dar ponios Linos elegancija, pono Juozo galantiškumas, nuoširdus dainų atlikimas, prasmingi tekstai, gražios melodijos – visa tai žavi, keri, stulbina. Irinos Bielskienės ir Galinos Kuckailienės rusiški romansai svaigino. Juolab, jog ir salėje atsirado juos mokančių vyresniosios kartos atstovų. Reda Kašalynienė ir Juozas Adomaitis dainavo populiarias šio laikmečio dainas, tad plojimų jiems negailėta. Duetų vakarą užbaigė šeimininkai: Violeta Česnulytė ir Gintautas Česnulis. Šįkart jie pasirinko visai naujas dainas. „Dainuosime mano sukurtas dainas“, – prisipažino Gintautas lyg laukęs žiūrovų įvertinimo, mat atliko jas pirmąkart. Išskirtiniu koncertu džiaugėsi ir žiūrovai, ir patys dalyviai prisipažinę, jog turėję puikią galimybę pabūti tarp bendraminčių. Įvairūs muzikos žanrai, ko gero, patenkino net įnoringiausių muzikos gerbėjų širdis. Tad už gražias ir jautrias akimirkas buvo dėkota organizatoriams, kurie ieško, kviečia ir suranda, o ir prisikalbinti moka į savus Krosnos kultūros namus tokių atlikėjų, kad vis nustembi, o kartais net pagalvoji, kaip jie tai sugeba. „Na, nepavydėkime, nepavydėkime, – kužda man vidinis balsas. – Verčiau pasidžiaukime.“

Renesanso epochos šokiai sudomino
Sudomino jie ir krosniečius, sužavėti liko ir svečiai, tądien apsilankę Krosnos kultūros namuose. Marijampolės kolegijos Kvietiškio dvaro istorinių šokių kolektyvas „Reveransas“ (vadovė Daina Misiukevičienė) perkėlė žiūrovus į praeities didikų epochą. Šokėjų grupė, žinoma, pageidaujama, kviečiama apsilankė ir Krosnoje. „Suradome savo nišą, kaip sudominti žiūrovą, o ir patys darome tai, kas mums įdomu, malonu“, – sakė šokių kolektyvo „Reveransas“ šokėjai. Sėkmę lemia ir rimtas šokėjų požiūris į tai, ką daro. Anot pačių šokėjų, ne tik vadovė, bet ir jie patys gilinasi į istorinius šokius, tad nuo autentikos nenukrypstama. Tad nenuostabu, kad istorinių šokių grupės koncertai žiūrovams įdomūs ne tik kaip meno reiškinys, bet ir pažintine prasme – smalsu nubraukti epochų dulkes. Krosnoje kolektyvas šoko Renesanso epochos šokius. „Kviečiame apsilankyti pas mus ir pasižiūrėti visą mūsų programą. Koncertus dažniausiai pradedame Renesanso epochos šokiais. Po to – iškilmingi baroko menuetai ir kiti tos epochos šokiai. Pabaigai – XIX a. valsai, polkos, mazurkos, žinomumą iki mūsų dienų išlaikęs M. Oginskio polonezas“, – sakė šokėja Vida Mickuvienė. Įspūdingumo pasirodymams suteikia ir autentiški drabužiai. Juk pirmiausia žiūrovai pamato ištaigingais drabužiais pasipuošusius šokėjus, o jau paskui susidomėję stebi neįprastus šokius. Tad svečiams negailėta nei plojimų, nei susižavėjimo šūksnių. Krosnoje jiems patiko. „Gražiai dainuojate“, – atsidėkodami už pakvietimą gyrė duetų vakaro dainininkus svečiai iš Marijampolės.
O paskui jau padėkos ir saldžios dovanos dalyviams ir, žinoma, pakvietimai jau į kitus koncertus. Taip, matyt, ir užsimezga kūrybiniai ryšiai, bičiulystė, o žiūrovams tai puiki galimybė išvysti vis naujų veidų savo miestelio kultūros namuose, tik nepatingėti ir ateiti tereikia.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: