Dzūkų žinios

S. Skvernelio fokusas nepavyko. Lazdijai pasirinko G. Nausėdą

Dalintis:
Lazdijų krašte didžiausio palaikymo sulaukė G. Nausėda.

Nors Lazdijai buvo vienas iš nedaugelio Lietuvos rajonų, kurį pretendentas į prezidentus Saulius Skvernelis prieš rinkimus aplankė, tačiau tai laukiamo efekto nedavė – Lazdijų rajono rinkėjai parodė pilietinę brandą ir daugiausiai balsų atidavė už Gitaną Nausėdą. S. Skverneliui nepadėjo ir tai, kad būsimoji Lazdijų merė „valstietė“ Ausma Miškinienė buvo įtraukta į S. Skvernelio rinkimų komandą. Už G. Nausėdą balsavo net 3137 Lazdijų rajono rinkėjai, kurie savo balsais prisidėjo prie to, kad šis kandidatas patektų į antrąjį Prezidento rinkimų turą.

Tarp S. Skvernelio štabo narių buvo ir Ausma Miškinienė (antra iš dešinės). (BNS nuotr.)

S. Skvernelio štabe – būsimoji merė
Akivaizdu, jog su Lazdijais „valstiečių“ kandidatas į Prezidentus S. Skvernelis siejo dideles viltis. Kovo 13 dieną S. Skvernelis oficialiai pristatė visuomenei savo rinkimų štabą. Tarp štabo narių buvo ir trys moterys – kandidato patikėtinės – Kalėjimų departamento atstovė Rasa Kazėnienė, „Mis Lietuva“ Ieva Gervinskaitė ir tuomet į antrąjį Lazdijų rajono savivaldybės mero rinkimų turą patekusi A. Miškinienė.
Trys „valstiečių“ deleguoti ministrai ir rinkimų štabo vadovas Vytautas Bakas prieš mero rinkimų antrąjį turą apsilankė Lazdijuose, susitiko su rajono gyventojais. Jų tikslas aiškus: sustiprinti savo partijos kandidatės į merus A. Miškinienės pozicijas. Likus dviem paroms iki mero rinkimų antrojo turo, į Seirijus atvyko ir kandidatas į Prezidentus S. Skvernelis. Jis tuo metu atliko dvigubą funkciją – prisistatė kaip kandidatas į Prezidentus ir pademonstravo palaikymą būsimajai Lazdijų merei.
Kas galėtų paneigti, jog šie ministrų kabineto vadovo ir narių vizitai į Lazdijus (ko anksčiau niekada nebūdavo) prisidėjo prie A. Miškinienės pergalės antrajame mero rinkimų ture. Ne paslaptis, jog buvo tikimasi, kad bendrapartietei padėjus tapti mere ji atsidėkos tuo pačiu – padės S. Skverneliui patekti į antrąjį turą panaudodama savo kaip merės poziciją.
A. Miškinienė viešai agitavo už S. Skvernelį, buvo matoma jo reklamos kampanijoje regioninėje spaudoje.

Pasikartojo Kauno scenarijus
Deja, fokusas nepavyko. Daugiausiai palaikymo Lazdijų rajone sulaukė ne S. Skvernelis, kaip buvo tikėtasi, bet G. Nausėda. Trečioje vietoje Lazdijų rajone likusi konservatorė Ingrida Šimonytė nuo antrąją vietą
užėmusio S. Skvernelio atsiliko vos 75 balsais.
Lazdijuose pasikartojo Kauno miesto situacija, kai meras Visvaldas Matijošaitis aktyviai agitavo už S. Skvernelį, tačiau miestiečiai balsavo už kitus du kandidatus.
S. Skverneliui pavyko laimėti tik trijuose Lietuvos rajonuose – Akmenės, Kelmės ir Širvintų, pergalės nepavyko pasiekti net „valstiečių“ bastionu laikytoje Ignalinoje.
G. Nausėda daugiausiai palaikymo sulaukė 46 rajonuose, I. Šimonytė – 8 rinkimų apygardose, Valdemar Tomaševski – 3 apygardose.

Nebuvo itin aktyvūs
Lietuvoje per Prezidento rinkimus rinkėjų aktyvumas siekė 56,92 proc., o Lazdijų rajone aktyvumas buvo mažesnis už šalies vidurkį – 55,96 proc.
Aktyviausiai buvo balsuojama Žagarių apylinkėje, ten prie balsadėžių atėjo per 70 proc. rinkėjų, aktyvūs buvo ir Krikštonių bei Bugiedos apylinkių rinkėjai.
Vangiausiai rinkimuose dalyvavo Noragėlių apylinkės rinkėjai, jų aktyvumas – tik 43,68 proc.
G. Nausėda daugiausiai palaikymo sulaukė Būdvietyje, už jį balsavo beveik 49 proc. balsuotojų. Daug simpatikų G. Nausėdą palaikė Lazdijuose, Stebuliuose, Teizuose ir Kukliuose.
Už antroje vietoje likusį S. Skvernelį daugiausiai balsavo Verstaminų, Noragėlių, A. Kirsnos ir Seiliūnų rinkėjai.
Trečioje vietoje likusią I. Šimonytę daugiausiai palaikė Seirijų, Viktarinos, Petroškų, Bartelių ir Metelių apylinkių rinkėjai.

Lazdijai vėlavo
Kaip teigia portalas 15min.lt, Lazdijų apylinkė duomenis apie rinkimų rezultatus pateikė viena iš paskutiniųjų Lietuvoje.
„Greičiau susisuko, pažanga palyginti su savivaldybių tarybų rinkimais yra“, – taip vėlyvą balsavimo rezultatų iš Lazdijų rajono rinkimų apygardos pateikimą įvertino Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė. Ji teigė, kad ilgą balsų skaičiavimą lemia objektyvios priežastys: Lazdijų apylinkėje, kuri bene paskutinė atsiuntė rezultatus, buvo gauti 953 išankstinio balsavimo vokai. „Dėl šios priežasties ilgai skaičiavo. Ir savivaldybių tarybų rinkimuose buvo apie 800 vokų. Irgi ilgai skaičiavo“, – aiškino L. Matjošaitytė. Ji pabrėžė, kad išankstinio balsavimo biuletenių skaičiavimas visada trunka ilgiau.
„Užsidarius rinkimų apylinkei pirmiausiai suskaičiuojami biuleteniai balsadėžėje ir tik po to paimami didieji, išoriniai išankstinio balsavimo vokai. Plėšiama po vieną voką, ištraukiama rinkėjo kortelė, joje nurodytas rinkėjo vardas ir pavardė sutikrinamas su VRK informacine sistema, patikrinama, ar rinkėjas rinkimų dieną nebalsavo. Jei ne, tada iš voko išimamas mažasis vidinis balsavimo vokas, jis metamas į balsadėžę. Tada ji atidaroma, iš jos ištraukiami visi mažieji vidiniai vokai, jie atplėšiami ir biuleteniai rūšiuojami pagal kandidatus“, – procesą nupasakojo L. Matjošaitytė.
Lazdijų rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Ramutė Subačienė irgi užtikrino, kad jokių kitų priežasčių vėlyvam rezultatų pateikimui iš Lazdijų apylinkės nėra. „Išankstinio balsavimo vokų apdirbimas imlus laikui. Turėkite minty, kad žmonės jau 12 valandų būna atidirbę ir pavargę. Esu dirbusi toje apylinkėje – viską lemia vokų kiekis. Visada būna apie 1000. Ne pirmus rinkimus dirbu ir vis siūlau, kad Lazdijuose būtų dvi apylinkės, kur vyktų išankstinis balsavimas. Gal tada kiekviena turėtų mažiau vokų ir viskas vyktų greičiau“, – kalbėjo R. Subačienė.

Seirijai – konservatorių tvirtovė?
Jei bandytume išgryninti įvairių Lazdijų rajono vietovių politines pažiūras, lygindami savivaldybių tarybų, mero ir Prezidento rinkimų tendencijas, tai padaryti labai sudėtinga.
Akivaizdu tai, jog didesnė dalis Seirijų balsuotojų yra dešiniųjų pažiūrų. Per tiesioginius mero rinkimus Seirijų žmonės aktyviausiai balsavo už konservatorių Audrių Klėjų. Per Prezidento rinkimus seirijiškiai aktyviausiai palaikė tos pačios politinės jėgos kandidatę I. Šimonytę.
Pagal tą pačią logiką, didžiausi „valstiečių“ simpatikai, ko gero, gyvena Aštriojoje Kirsnoje. Per merų rinkimus šios apylinkės žmonės aktyviausiai palaikė „valstiečių“ kandidatę, ji ten sulaukė 48 proc. palaikymo. Per Prezidento rinkimus šioje apylinkėje labai daug rinkėjų balsavo už „valstiečių“ kandidatą S. Skvernelį.
Baigėsi pirmasis rinkimų turas. S. Skvernelis, visą laiką deklaravęs esąs „apačių“ kandidatas, patyrė fiasko. Lazdijų krašto žmonės, išreikšdami savo valią rinkimuose, įrodė esą labai sąmoningi, brandūs, norintys ne „apačių“, bet visos tautos Prezidento, deramai ir garbingai atstovaujančio Lietuvai visame pasaulyje.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: