Dzūkų žinios

Senas geras būdas – tobulesnis už šiuolaikines technologijas

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Šiuo metu sunku įsivaizduoti savo gyvenimą be kompiuterio, interneto, socialinių tinklų ir rašymo kompiuterio klaviatūra. Gal kai kam atrodo, kad jau atėjo metas arba jis ateis labai greitai, kai rašymas ranka rašikliu ant popieriaus lapo taps praeities dalyku. Vis dėlto ir šiuo metu dar yra rašytojų, kurie pirmiausia tekstą parašo ranka, o tik paskui surenka kompiuterio klaviatūra. Sakysite, kad tai konservatyvūs

atsilikėliai? Neskubėkite teisti, nes amerikiečių ir kitų šalių mokslininkai atliko tyrimus, kurie teigia įdomius dalykus.
Šiandien rašydami dažniau naudojamės kompiuterio klaviatūra nei sąsiuviniu ir rašikliu. Neurobiologai teigia, kad rašymas ranka turi milžinišką įtaką smegenims, o visiškas jo atsisakymas, ypač vaikams, neduoda naudos.
Rašymas rašikliu išlavina ne tik ranką, bet ir mąstymą, tvirtina prof. V. Berninger iš Vašingtono universiteto (JAV), kuri naudodamasi magnetinio rezonanso tomografu pastebėjo, kad rašymas ranka stipriau suaktyvina smegenų žievės dalį, atsakingą už atmintį ir naujos informacijos įsisavinimą. Tai patvirtino vaikų darbai. Minėta mokslininkė paprašė antros, ketvirtos ir šeštos klasių mokinius parašyti trumpus pasakojimus ranka ir kompiuteriu. Vėliau juos išsamiai išanalizavo. Pasirodė, kad darbai, parašyti ranka, buvo žymiai įdomesni, o juose panaudotas žodynas gerokai turtingesnis. Kaip tvirtina prof. V. Berninger, tai įvyko todėl, kad rašant ranka smegenys dirba žymiai aktyviau.
Rašymas ranka taip pat gerai veikia atmintį. Padeda atsiminti paskaitas, o „špargalkių“ rašymas puikiai padeda pasiruošti egzaminams – apie tai žino beveik kiekvienas mokinys ir studentas. Tuo tarpu informacija, užfiksuota kompiuterio klaviatūra, galvoje išsilaiko žymiai trumpiau nei užrašyta ranka ant popieriaus lapo. Tai įrodė amerikiečių studentų tyrimas, kurį atliko du psichologai: P. Muelleris iš Princetono universiteto ir D. Oppenheimeris iš Kalifornijos universiteto. Jie paprašė tyrimo dalyvių išklausyti paskaitą ir savo mėgstamu būdu (klaviatūra ar ranka) pasidaryti paskaitos konspektus. Maždaug pusė amerikiečių studentų naudojasi kompiuteriais ruošdami paskaitų konspektus. Paskui mokslininkai vertino studentų konspektus ir tai, kiek jiems liko galvose iš minėtos paskaitos.
Pasirodė, kad studentai, rašantys kompiuteriu, pasidarė turtingesnius ir smulkmeniškesnius užrašus nei rašantys ranka. Bet kas labai įdomu, studentai, rašantys ranka, lengviau įsiminė pagrindinę paskaitos mintį ir svarbiausias iš jos kylančias išvadas. Rašydami ranka buvo priversti iš karto apmąstyti tai, ką girdi, ir analizuoti informaciją. Todėl minėti dalykai stipriau įsiminė. Rašantys kompiuteriu savo ruožtu užsirašinėjo paskaitos turinį pažodžiui. Toks automatiškas kopijavimas neskatina atminties, o nuo jo tik įskausta rankos.
Galima teigti, jog mokykloje ir gyvenime negalima atsisakyti rašymo ranka ir viską pakeisti vien technologijomis. Ranka parašytas ir paštu gautas laiškas ar sveikinimas suteikia žymiai daugiau malonumo nei gautas elektroninis laiškas. Visuomet bus žmonių, skaitančių popierines knygas, popierinius laikraščius ir žurnalus, bendravimą „Facebook’e“ iškeičiančius į susitikimą kavinėje prie kavos puodelio ar laužo gamtoje. Technika, kad ir kokia galinga, patogi ir naujoviška bebūtų, paprasčiausiai negali pakeisti kai kurių žmogiškų įpročių.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: