Dzūkų žinios

Šešių atžalų mama Lina: noriu, kad vaikai būtų draugiški ir darbštūs

Dalintis:
Šešių vaikų mama įsitikinusi, kad dėl vaikų ji gali įveikti bet kokius sunkumus.

Ateinantį sekmadienį visa Lietuva judės ta pačia kryptimi – pas mus pagimdžiusias ir išauginusias mamas. Vieni galės džiaugtis dar viena galimybe gyvai padėkoti mamoms už gerumą, šilumą, laimingą vaikystę, kiti nulenks galvas ir mintyse tars padėkos žodžius savo mamytėms, stovėdami prie smėlio kauburėlių.
Motinos diena – dar viena proga pagalvoti apie tai, kas mes esame, iš kur atėjome, kas mus vedė už rankos per vaikystės takelį. Tai proga prisiminti visų mūsų mamas. Nors jos visos savaip ypatingos, apie visas jas neparašysi, tačiau Motinos dienos proga norisi papasakoti apie tas, kurios savo motinišką rūpestį sugeba dalyti gausybei vaikų.
Miškiniuose gyvenanti Lina Lukaševičienė augina šešis vaikus, tačiau buvo pasirengusi į savo šeimą priimti ir dar du sesers berniukus. Kartu su vyru Lina augina tris berniukus ir tris mergaites, kurių amžius svyruoja nuo 8 iki beveik 17 metų.
Iš Naujosios Kirsnos kilusi moteris jau 16 metų gyvena Miškiniuose, vyro giminaičio name, ir kasdien svajoja apie naują būstą, nes senajame gausiai šeimynai jau ankšta. Su L. Lukaševičiene kalbamės artėjant Motinos dienai.

– Ar sunku auginti šešis vaikus?
– Nuoširdžiai sakau, tikrai nesunku. Nors vyras anksčiau važinėdavo dirbti į kitus miestus, sugrįždavo tik savaitgaliais, todėl visą kasdienybės naštą tekdavo nešti vienai, tačiau nesiskundžiu. Vyresni vaikai padėjo prižiūrėti mažiukus.

– Jūsų šeimoje pinigus uždirba vyras, o Jūs dirbate ne mažiau sunkesnį – mamos darbą. Ar bandėte pati įsidarbinti?
– Kai paaugo vaikai, bandžiau ieškoti darbo, tačiau nepavyko įsidarbinti. Gauname socialines išmokas, nėra lengva, bet nesiskundžiame, gyvename neblogai. Turime dvi karves, keturis prieauglius, paršelių, vištų, auginame daržovių. Mums tikrai užtenka.

– Visi Jūsų vaikai lanko mokyklą. Kaip matome, dabar yra ir turtingai gyvenančių tėvų atžalų, ir sunkiai gyvenančiųjų. Ar Jūsų vaikai nejaučia kompleksų, kad gal kartais negali turėti to, ką turi jų turtingesni bendraamžiai?
– Nemanau, kad dėl to kiltų problemų. Mūsų vaikai važiuoja į visas ekskursijas, į kurias vyksta jų bendraklasiai. Jei tuo metu neturiu pakankamai pinigų, einu pasiskolinti iš kaimynų, kad tik vaikai išvažiuotų kartu su bendraklasiais. Savo vaikams neperkame drabužių iš dėvėtų drabužių parduotuvių. Vaikams perkame naujus drabužius. Stengiuosi vaikus parėdyti.

– Dabar visi vaikai turi mobiliuosius telefonus, kompiuterius. Kaip aprūpinti šešis vaikus šiuolaikine technika?
– Turėjome namie kompiuterį, tačiau jis sugedo. Kažkaip išsiverčiame. Vaikai mokykloje turi visas galimybes naudotis moderniomis technologijomis. O kai dėl mobiliųjų telefonų, tai randame sprendimų. Vyriausiosios merginos jau užsidirba pinigų – pas žmones sodina medelius, dirba kitus darbus, tai nusiperka telefonus, o savuosius atiduoda jaunėliams. Taigi mokau vaikus dalintis.

– O kokias dar savybes norite matyti savo vaikuose?
– Noriu, kad jie būtų draugiški, tvarkingi, darbštūs ir jaustų pareigą padėti kitiems.

– Ar turite problemų dėl vaikų nepaklusnumo? Kaip juos auklėjate?
– Žinote, visi vaikai tam tikru laikotarpiu būna nepaklusnūs. Kai sužinau, jog jie mokykloje netinkamai elgiasi, skubu į mokyklą ir viską išsiaiškinu. Jei vaikai neteisūs, juos baru, tačiau rankos prieš juos nepakeliu.

– Jūsų vyresnieji vaikai jau greit taps suaugę. Ką jie planuoja toliau veikti? Liks namuose ar kels sparnus?
– Vyriausioji dukra jau mokosi profesijos Alytuje, ji dirbs kirpėja. Kaip bus su kitais, dar nežinau, manau, jog jie sugebės įgyti profesiją ir puikiai susitvarkyti savo gyvenimus.

– Kokios svarbiausios Jūsų šeimos šventės?
– Pagal tradiciją, mes labai linksmai švenčiame Kalėdas, Naujuosius metus, Velykas. Susėdame prie stalo, vaikai visada gauna šventines dovanas.

– Teko girdėti, jog Jūs esate pasiryžusi auginti ne tik šešis savo vaikus, bet ir savo sesers du berniukus?
– Taip. Net baigiau specialius globėjų kursus, kad galėčiau juos auginti. Tačiau pritrūko ploto mūsų namuose dar dviem vaikams. Dabar domiuosi sesers vaikų gyvenimu – klausinėju mokytojų, kaip jiems sekasi, kai sutinku gatvėje, duodu pinigėlių, kad nusipirktų skanėstą.

– Visai neseniai per Lietuvą nuskambėjo dvi kraupios istorijos iš Klaipėdos: girta moteris pagimdė alkoholiu apsvaigusį vaikutį, gatvėje buvo paliktas sušalęs naujagimis. Kokia Jūsų nuomonė apie tokias mamas?
– Girdėjau apie šiuos baisius atvejus. Man tai nesuvokiama. Mamos turi auginti savo vaikus ir rūpintis jais nuo pat pirmų vaikučio gyvenimo dienų. Daugiau neturiu, ką pasakyti. Tai netelpa į sveiko proto rėmus.

– Gerbiamoji Lina, kokia didžiausia Jūsų svajonė?
– Labai norėčiau naujų namų, būtų puiku, jei jie stovėtų Miškiniuose. Mes ir vaikai sunkiai įsivaizduojame, jog galėtume gyventi kitame kaime ar miestelyje. Čia visas mūsų šeimos gyvenimas.

– Tikėkime, kad Jūsų svajonės išsipildys. Ačiū už pokalbį. Šviesios Jums Motinos dienos!

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: