Dzūkų žinios

Valdžios tyla kelia nerimą bendruomenėms

Dalintis:
R. Zelenauskaitė: „Jei savivaldybė neskirs finansavimo, visas Kapčiamiesčio bendruomenės namų projektas gali sužlugti.“

Aktyvios ir iniciatyvios rajono bendruomenės skambina pavojaus varpais – jei savivaldybė nevykdys savo įsipareigojimų ir finansiškai neprisidės prie pradėtų vykdyti projektų, viskas gali sužlugti ir rajonas neteks keleto milijonų įvairių fondų ir agentūrų paramos. Tiesa, savivaldybės atstovai ramina, kad problema bus išspręsta, tačiau sprendimų reikia labai skubiai.

Liko tik savaitė
Ypač dėl susidariusios situacijos nerimauja Kapčiamiesčio bendruomenės pirmininkė Raminta Zelenauskaitė. Ji teigė, jog iki gegužės 31 dienos turi pateikti mokėjimo prašymą avansui gauti, tačiau nerimauja, kad gavę avansą jo naudoti vis tiek negalės, kol negaus savivaldybės sprendimo skirti dalinį finansavimą, t. y. daugiau nei 21 tūkst. eurų.
Projektas, kurį vykdo Kapčiamiesčio bendruomenė, labai ambicingas. Bendruomenė planuoja kapitališkai suremontuoti ir pritaikyti bendruomenės reikmėms parapijai priklausantį seną pastatą.
„Prieš pusantrų metų klebonas sutiko perduoti pagal panaudos sutartį parapijai priklausantį pastatą. Važiavome su tuometiniu mero patarėju pas vyskupą, gavome jo sutikimą naudotis šiuo pastatu. Nusprendėme pastatą suremontuoti. Visa projekto sąmata – 85 tūkst. eurų“, – pasakojo R. Zelenauskaitė.
Didžioji projekto išlaidų dalis – 64 tūkst. eurų – finansuojama Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA), savivaldybės taryba patvirtino, jog prisidės prie projekto suteikdama 21 tūkst. eurų.

Raminta Zelenauskaitė.

Nesulaukė merės atsakymo
R. Zelenauskaitė sakė, jog darbai jau pajudėjo – parengtas techninis projektas, pasirašyta sutartis ekspertizei atlikti. Galima būtų judėti į priekį, tačiau nepatvirtintas savivaldybės finansavimas kelia nerimą.
„Kol neturime garantijos, kad gausime finansavimą iš savivaldybės, negalime tęsti darbų, pasiimsime avansą iš NMA ir lauksime. Juk, jei negausime savivaldybės lėšų, turėsime grąžinti avansą“, – nerimauja bendruomenės pirmininkė.
Ji teigė, jog apie šią problemą bendruomenės nariai kalbėjosi su mere Ausma Miškiniene, kuri pažadėjo iki praėjusios savaitės pabaigos duoti atsakymą dėl konkrečių galimybių skirti savivaldybės pažadėtąją pinigų dalį.
„Merės atsakymo dar neturime. Jei savivaldybė neskirs finansavimo, visas projektas gali sužlugti“, – teigė R. Zelenauskaitė.

Klebonas pateiks sąskaitą
Dar vienas projektas, kuriam pažadėtas savivaldybės finansavimas, – Šeštokų bažnyčios remontas. Bažnyčios klebonas Eugenijus Naujalis „Dzūkų žinioms“ teigė, jog ketina savivaldybei pateikti sąskaitą už atliktus darbus 33,5 tūkst. eurų sumai.
Paklaustas, ar jam nekyla nerimas dėl to, jog savivaldybė gali pristabdyti projekto finansavimą, kaip vyksta ir kitų bendruomenių projektų atvejais, E. Naujalis sakė girdėjęs apie savivaldybės finansines problemas, tačiau neigiamo atsakymo dėl bažnyčios remonto nėra sulaukęs.
„Man skambino iš savivaldybės, klausinėjo, ar mes remontuojame bažnyčios bokštus. Daugiau nieko nekalbėjo, tik pasakė, jog savivaldybė rikiuoja prioritetus ir tikslinasi projektų detales“, – sakė klebonas.
Dėl savivaldybės paramos nerimauja ir Mikniškių kaimo bendruomenė, kuriai pažadėta skirti 3 tūkst. eurų langams pakeisti.

Lėšos buvo numatytos
Rajono savivaldybės tarybos narys, buvęs meras Artūras Margelis teigė, jog savivaldybės biudžete buvo numatyta arti milijono eurų prisidėti prie bendruomenių vykdomų projektų, kurių didžiąją finansinę naštą yra prisiėmę įvairūs fondai, agentūros, ES institucijos.
„Savivaldybė paprastai prie bendruomenių projektų prideda savo dalį – apie 15–20 procentų vertės. Tačiau projektai nevykdomi, jei nėra savivaldybės dalies. Jei nebus skirta pinigų šiems bendruomenių projektams, rajonas gali prarasti keletą milijonų eurų“, – sakė A. Margelis.

Bendruomenės – prioritetas
„Dzūkų žinios“ dėl šios problemos pateikė klausimus Lazdijų rajono savivaldybei. Pateikiame klausimus ir savivaldybės atstovų atsakymus:
Ar tiesa, kad savivaldybė atsisako prisidėti prie bendruomenių projektų finansavimo?
Jūsų turima informacija nėra teisinga, savivaldybė ir toliau rems ir prisidės prie bendruomeninių projektų finansavimo. Bendruomenės ir jų veikla yra prioritetas.
Kokios susidariusios situacijos priežastys, juk rajono biudžete numatyta visiems projektams skirti 1 mln. eurų. Ar įvertinta tai, jog, neprisidėjus prie projektų, rajonas praras apie 8–9 mln. eurų projektinės paramos?
Savivaldybės skiriamas finansavimas bendruomeniniams projektams yra mažesnis nei 1 milijonas eurų. Savivaldybės vadovai toliau skirs dėmesį visiems projektams ir atitinkamai prisidės prie finansavimo.

Daiva Ambrazevičienė.

Gal panaudos paskolą?
Tarybos narė Daiva Ambrazevičienė teigė, jog yra vilties, kad bendruomenių projektams savivaldybės vadovė suras pinigų.
„Praėjusiame tarybos posėdyje balsavome dėl paskolos ėmimo, supratau, kad savivaldybei trūksta pinigų. Buvo teigiama, kad paskola imama susidariusioms savivaldybės biudžeto skylėms užkaišioti. Manau, jog dalis šios paskolos bus skirta bendruomenių projektams finansuoti“, – sakė D. Ambrazevičienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: