Dzūkų žinios

Galiūnai galingai patuštino Lazdijų kišenę

Dalintis:
Žydrūnas Savickas ir Vidas Blekaitis.

Kai rajono biudžete pavojinga sausra, žmonės labai jautriai reaguoja į kiekvieną valdžios išleistą eurą. O jei jų išleidžiama tūkstančiais ir, ko gero, ne pirmos būtinybės reikmėms, tuomet kyla klausimas, ar valdžia teisingai dėlioja prioritetus, ar atsakingai švaisto žmonių uždirbtus pinigus?

Pramogos kaina – įspūdinga
Valdžios išleidžiamus pinigus mėgstantiems ir mokantiems skaičiuoti lazdijiečiams sužinojus, jog per „Pasienio fiestą“ vykęs Galiūnų turnyras Lazdijams kainavo per 10 tūkst. eurų, sukėlė lengvą šoką ir ne vieną klausimą. Tų klausimų padaugėjo dar ir dėl to, jog artėjančiame rajono tarybos posėdyje valdžia planuoja nurėžti tam tikrą pinigų sumą nuo bendruomenės projektų.
Pateiktame tarybos sprendimo projekte rašoma: „<…> peržiūrėjus skirtų lėšų panaudojimo paskirtis bei pasirinktus kitus lėšų panaudojimo prioritetus, siūloma patikslinti / panaikinti anksčiau Lazdijų rajono savivaldybės sprendimu skirtas lėšas: 2,4 tūkst. eurų sumažinti Dzūkijos kaimo plėtros asociacijai (Dzūkijos VVG) skirtą finansavimą, neskirti 0,2 tūkst. eurų Lazdijų r. Kūno kultūros mokytojų asociacijai, neskirti 3 tūkst. Eur ir 0,6 tūkst eurų Mikniškių kaimo bendruomenės komitetui ir 0,5 tūkst. eurų Vidzgailių kaimo bendruomenės komitetui“.
Natūraliai kyla klausimas – ar dalis bendruomenės projektams skirtų pinigų nebuvo paimta Galiūnų turnyro išlaidoms padengti? Ar valdžiai svarbiau vienkartinės pramogos nei pagalba bendruomenėms?

Vicemeras giria turnyrą
Kadangi vicemeras Audrius Klėjus su Galiūnų federacijos atstovu Žydrūnu Savicku aptarinėjo būsimo turnyro sąlygas ir tai viešai buvo ištrimituota savivaldybės tinklapyje, mero pavaduotojo paklausėme, kiek Lazdijams kainavo Galiūnų turnyras ir kas už jį sumokėjo. Ar turnyro išlaidos nebuvo apmokėtos iš bendruomenėms numatytų pinigų?
Vicemeras teigė, jog šiam turnyrui savivaldybė skyrė 2900 eurų. Tie pinigai, anot A. Klėjaus, buvo skirti iš reprezentacinių savivaldybės lėšų.
„Kiek man žinoma, kitą dalį pinigų už turnyrą sumokėjo Lazdijų kultūros centras, o mes tik prisidėjome. Tikrai nebuvo naudojamos bendruomenėms skirtos lėšos, mes bendruomenėms skirsime numatytus pinigus, tik peržiūrėsime jų tikslingumą ir sudėliosime prioritetus“, – sakė A. Klėjus.
Paklaustas, ar jam neatrodo, jog Galiūnų turnyras Lazdijams per daug brangiai kainavo, vicemeras teigė, jog renginys buvo įspūdingas, o jo reklama per įvairius kanalus buvo labai aktyvi ir plati, padėjusi gerinti Lazdijų įvaizdį Lietuvoje.

Pasiūlė aukštesnį lygį
Lazdijų kultūros centro direktorius Arūnas Sujeta sakė, jog Galiūnų turnyras iš viso kainavo 10,4 tūkst. eurų. Per 7 tūkst. eurų jam paskyrė Kultūros centras, likusią dalį – savivaldybė.
„Mes šiam turnyrui buvome numatę skirti apie 7 tūkst. eurų. Per susitikimą su Galiūnų federacijos atstovais mums buvo pasakyta, jog už 7 tūkst. jie galėtų surengti vietinio lygio galiūnų turnyrą. Jei norime tarptautinio lygio, teks pakloti daugiau pinigų. Pasitarėme, jog reikia siekti aukštesnio lygio ir, gavę savivaldybės pažadą prisidėti prie šio renginio, sumušėme su galiūnais rankomis“, – pasakojo A. Sujeta.
Jis teigė, jog ši investicija buvo naudinga ne tik tuo, jog per „Pasienio fiestą“ buvo surengtas tarptautinis turnyras, bet ir tuo, kad Galiūnų federacija savo plačiais informaciniais kanalais reklamuodama Galiūnų turnyrą plačiai išreklamavo ir visą „Pasienio fiestos“ šventę.
Paklaustas, ar Kultūros centras jau sumokėjo pinigus galiūnams už renginį, A. Sujeta pripažino, jog su turnyro rengėjais dar neatsiskaityta.
„Šiek tiek sutriko mūsų pinigų srautai. Savivaldybė vis neperveda pažadėtųjų 2900 eurų, o ir mums šiuo metu šiek tiek striuka su pinigais, tai dar finansinių įsipareigojimų galiūnams neįvykdėme. Bet tikiu, jog šis klausimas bus išspręstas“, – sakė A. Sujeta.
Kaip sakė legendinis Julijus Cezaris, liaudžiai reikia duonos ir žaidimų. Bet duonos, ko gero, pirmiausia.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: