Dzūkų žinios

Merė Ausma Miškinienė: „Turime dirbti neskaičiuodami laiko“

Dalintis:
A. Miškinienė: „Situacija Lazdijų rajono švietimo sektoriuje iš tiesų sudėtinga.“ (© DELFI / Karolina Pansevič)

Praėjo šiek tiek daugiau nei pusantro mėnesio, kai Lazdijų rajonui vadovauja naujoji merė A. Miškinienė. Apie rajono vadovės planus ir pradėtus darbus tarp lazdijiškių sklando įvairios legendos ir kuriama vietinė tautosaka. Mes kalbiname merę ir siūlome išgirsti viską iš pirmų lūpų.

– Gerb. mere, Lazdijams jau vadovaujate beveik 50 dienų. Kokie maloniausi ir nemaloniausi atradimai per šį laiką? Kaip Jus nuteikia naujoji rajono savivaldybės taryba? Kuo skiriasi darbas viceministrės poste nuo merės darbo?
– Maloniausias atradimas – mūsų rajono žmonės, jų nuoširdumas, darbštumas ir atvirumas. Džiugina ir tai, kad savivaldybėje pakankamai specialistų, kurie pasiryžę dirbti, kad rajone daugėtų gerai apmokamų darbo vietų, kad viešosios paslaugos būtų ne „valdiškai formalios“, o tikrai pateisinančios žmonių lūkesčius. Naujoji rajono savivaldybės taryba nuteikia optimistiškai. Tiek pozicija, tiek opozicija yra motyvuota, aktyvi ir nusiteikusi argumentuotai ir konstruktyviai diskutuoti ieškodamos geriausių sprendimų. Be abejo, lengva nebus, bet tikiu, kad tokiomis aplinkybėmis priimti sprendimai tikrai bus patys palankiausi žmonėms ir ne tik teisėti, bet ir teisingi. Tiek viceministrės, tiek merės darbo dienos buvo įtemptos ir suplanuotos minučių tikslumu. Vis dėlto merės darbas yra konkretesnis, problemos smulkesnės, dažnai gyvenimiškos ir gali būti sprendžiamos greičiau.

– Jūs išrinkta viena iš keturių Lietuvos savivaldybių asociacijos viceprezidentų. Kaip Jus nuteikia toks pasitikėjimas ir ką tikitės naudinga nuveikti Lazdijų labui dirbdama šiame poste?
– Pasitikėjimas įpareigoja ir suteikia reikšmingas galimybes tiek man, tiek Lazdijų kraštui, dėl kurio gerovės aš taip nuoširdžiai stengiuosi. Tapusi Lietuvos savivaldybių asociacijos viceprezidente, tikiuosi, sugebėsiu pasiekti, kad Lazdijai iš tikrųjų taptų traukos centru, kad čia kurtųsi ir plėtotųsi verslas. Mano manymu, savivaldybės tikrai yra pasiruošusios būti dar savarankiškesnės ir įgyvendinti iš tiesų sudėtingus ir didelės vertės projektus.

– Ar tiesa, kad planuojate švietimo ir ugdymo įstaigų veiklos optimizavimą, lėšų taupymą? Jei taip, kokie pokyčiai laukia šioje srityje?
– Situacija Lazdijų rajono švietimo sektoriuje iš tiesų sudėtinga. Trūksta 60 tūks. Eur ugdymo įstaigų administracijose dirbančiųjų atlyginimams mokėti. Mažėjant mokinių skaičiui, mokyklose vadovaujančiųjų ir mokyklų priežiūrą vykdančių skaičius iki šiol nebuvo mažinamas. Tarp mokyklų matau didžiulius skirtumus, vienos turi išskirtines sąlygas, kitos dirba tikrai labai sudėtingomis sąlygomis. Taip neturi būti. Kol kas mokyklose greta direktoriaus yra nuo 1 iki 4 pavaduotojų, iki 3 sekretorių, turime ir personalo specialistų, projektų vadovų, gausu sargų ir pagalbinių darbininkų. Mano nuomone, iki šiol buvo taupoma pačių svarbiausių – mokytojų ir pagalbos specialistų – sąskaita. Tai reiškia, kad tie, kurie moko, dirba vis blogesnėmis sąlygomis, o psichologinę, logopedo ar kitą reikiamą pagalbą vaikams suteikti laiku praktiškai neįmanoma. Mano siekis, kad dirbantys turėtų pilnus krūvius, aiškias atsakomybes ir gautų atitinkamus atlyginimus. Dėl to buvau susitikusi su ikimokyklinių įstaigų ir mokyklų direktoriais, aptarėme situaciją. Patikinau, kad nė viena mokykla nebus uždaryta ir savo žodžio tikrai laikysiuosi. Bet turime susitelkti ir etatų skaičių peržiūrėti. Dėl to prašiau, kad kiekvienas direktorius pateiktų savo siūlymus. Juk jie geriausiai žino darbuotojų darbo krūvius ir gali pasiūlyti geriausius variantus. Gaila, kad dauguma direktorių nenori bendradarbiauti. Jiems likti „Direktoriais“ ir išsaugoti artimiausius bendražygius yra kur kas svarbiau nei mokėti didesnius atlyginimus dirbantiems, daugiau lėšų skirti ugdymui ir savo mokinių gerovei. Maža to, manipuliuojama teigiant, kad „naujoji valdžia“ liepė atleisti vienus ar kitus. Tai melas. Direktoriams pavedžiau tik peržiūrėti savo struktūras, pasikalbėti su savais kolektyvais ir pateikti, jų manymu, geriausius siūlymus dėl veiklos optimizavimo. Tik šiuos pasiūlymus įvertinę drauge priimsime sprendimus dėl konkrečių etatų mažinimo mokyklose.

– Pradėjus dirbti naujai tarybai, naujai savivaldybės administracijai, tam tikra dalis administracijos specialistų išėjo iš darbo. Kaip galvojate užpildyti trūkstamų specialistų etatus, ar Lazdijuose yra pakankamai specialistų, galinčių profesionaliai atlikti darbą savivaldybėje?
– Kiekvienas yra laisvas pasirinkti, kur dirbti. Žmonės visada ieško jiems palankesnių sąlygų ir jei jie randa, renkasi geriau apmokamą arba arčiau gyvenamosios vietos esantį darbą, negaliu jų neišleisti. Laisvus etatus planuojame užpildyti skelbdami atvirus konkursus. Tikiu, kad norinčių ir galinčių dirbti Lazdijų krašto labui rasime tiek Lazdijuose, tiek gretimuose rajonuose.

– Suformavote visą vadovaujančią savivaldybės komandą. Kokius svarbiausius uždavinius keliate savo komandos nariams? Ar planuojate priimti į darbą mero patarėją? Kokios funkcijos jam numatytos?
– Mero patarėja savivaldybėje dirba nuo šiandien (trečiadienio, 2019 06 05). Jos atsakomybės sritis – investicinių projektų inicijavimas, projektų rengimo ir jau patvirtintų projektų įgyvendinimo koordinavimas. Komandai keliu itin aukštus tikslus. Turime dirbti neskaičiuodami laiko ir valandų tam, kad įgyvendintume žmonėms duotus pažadus ir pateisintume jų lūkesčius. Šiuo metu mūsų prioritetai švietimas, kelių dangos ir geriamojo vandens kokybės gerinimas, efektyvi ir skaidri savivaldybės ir jos reguliavimo įstaigų veikla.

– Informacija apie savivaldybės veiklą pateikiama savivaldybės tinklapyje ir viename iš rajono savaitraščių. Kodėl aktuali savivaldybės informacija netalpinama kitame rajono savaitraštyje, turinčiame plačią skaitytojų auditoriją?
– Informacija apie savivaldybės veiklą nuolatos talpinama savivaldybės tinklalapyje ir socialiniame tinkle, taip pat rajono savaitraštyje. Tikrai norėčiau, kad aktualią gyventojams informaciją galėtume skelbti visuose rajono ir regiono savaitraščiuose, deja, tai kainuoja brangiai ir šiuo metu mes sau to leisti negalime.

– Jūs vykdote pažadą savo rinkėjams – įsigijote būstą Lazdijų rajone. Kada Jūsų šeima planuoja ten įsikelti?
– Įsigytoje sodyboje planuojame įsikurti iki birželio pabaigos.

– Ką nauja atradote savo gimtajame rajone ne kaip paprasta žemietė, bet kaip rajono vadovė?
– Atradau stiprias, drąsias ir motyvuotas bendruomenes. Perspektyvius verslininkus, išskirtinį kraštovaizdį ir infrastruktūrą, į kurią investuoti reikia nedelsiant ir tikslingai. Tai džiugina, tačiau kaip rajono vadovė paveldėjau ir nerimą keliančių aplinkybių, visų pirma, savivaldybės biudžetas. Jis yra minusinis ir tai yra didžiausias iššūkis.

– Ačiū už pokalbį.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: