Dzūkų žinios

Lazdijų krašto žmonių sveikatos puoselėtoja tyliai uždarė duris

Dalintis:
Buvusi Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė R. Kunigiškienė.

Tada, kai visų gerbiamas ir konkrečiais darbais savo profesionalumą ir meilę krašto žmonėms įrodęs žmogus palieka vadovo postą, daugeliui dėl to kyla įvairių klausimų. Kodėl? Kas paskatino žengti tokį žingsnį? Ar tai buvo savanoriškas apsisprendimas?
Tokie ir panašūs klausimai kilo „Dzūkų žinių“ skaitytojams, sužinojus, jog netikėtai Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorės pareigas palieka Ramutė Kunigiškienė. Ji išėjo atostogų, po kurių į savo darbo kabinetą nebesugrįš.

Dirbo nuo biuro įkūrimo
Tokiais atvejais pirmiausia kalbama apie nuveiktus darbus, įvykdytus projektus ir galimas pasitraukimo versijas.
R. Kunigiškienė teigė, jog šiai įstaigai vadovavo nuo pat jos įsikūrimo, t. y. 11 metų ir 2 mėnesius. Ji džiaugėsi, jog per tą laiką įvyko daug svarbių pokyčių.
„Nuo 2014 metų mūsų biuro veikla tapo savivaldybei valstybės deleguota funkcija, tai įrodymas, jog mūsų veiklos sritis yra labai svarbi. Mes gavome ir normalų finansavimą, tai irgi patvirtina, jog visuomenės sveikata valstybei yra labai svarbi“, – sakė ponia Ramutė.
R. Kunigiškienė teigė, jog Lazdijuose, sveikuoliams padedant, buvo atidarytos vienos pirmųjų Lietuvoje Sveikatos mokyklos, įgyvendinta gausybė projektų, surengta daug įdomių paskaitų ir susitikimų.
„Man buvo labai svarbu išgirsti žmonių nuomonę apie mūsų organizuojamus renginius, akcijas, mokymus. Labai džiugino padėkos, kurių sulaukdavome iš paprastų Lazdijų krašto žmonių, taip pat iš ministerijos ir kitų institucijų. Mane, kaip vieno iš geriausių biurų vadovę, ne vieną kartą kvietė į užsienį, manau, jog buvau įvertinta“, – sakė R. Kunigiškienė.
Pasidomėjus, ar daug žmonių Lazdijų krašte domisi savo sveikata, sveiku gyvenimo būdu, R. Kunigiškienė teigė, jog tokių smalsių žmonių tikrai daug.
„Yra daug žmonių, kurie domisi viskuo, randa daug įvairios informacijos internete, žurnaluose. Mūsų tikslas – pateikti jiems mokslu pagrįstas žinias. Mes kviečiamės profesionalius, patikrintus lektorius, kad mūsų žmonės gautų kvalifikuotą informaciją. Manau, kad dažniausiai mums tai pavykdavo“, – sakė R. Kunigiškienė.

Įgyvendino europinius projektus
Ponia Ramutė pasidžiaugė, jog biurui pavyko įgyvendinti du europinius projektus, taip pat bendrą Lazdijų, Alytaus rajonų bei Druskininkų ir Kalvarijos savivaldybių projektą.
Kalbėdama apie kolektyvą, su kuriuo ji daug metų dirbo, buvusi direktorė pasidžiaugė, jog biure dirba 13 žmonių, daugelis iš jų – nuo pat biuro įsikūrimo.
„Aš daug ką padariau, mechanizmas užvestas, specialistai galės tęsti darbus“, – kalbėjo R. Kunigiškienė.
Paklausta, ką ji planuoja veikti uždariusi savo kabineto duris, R. Kunigiškienė pripažino, jog pirmiausia ji norėtų turėti normalias atostogas ir iš esmės pailsėti.
„Turiu planų, įvairių sumanymų, bet dar anksti apie tai kalbėti. Kaip sakoma, Dievas duoda tai, ko mums reikia, o ne tai, ko norime“, – nevienareikšmiškai užbaigė pokalbį dabar jau buvusi Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė.

Po skundo – auditas
Vienas rajono tarybos narys (pavardė redakcijai žinoma) teigė abejojantis, ar biuro direktorė, buvusi prie šios institucijos atsiradimo Lietuvoje ištakų, darbą paliko savo noru. Jo duomenimis, biuro direktorės postas jau anksčiau buvo numatytas vienai Lazdijų konservatorei, su Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų sąrašu dalyvavusiai savivaldos rinkimuose, bet į tarybą nepatekusiai.
Tas pats šaltinis redakciją informavo, jog gali būti, kad, siekiant greičiau iš posto patraukti dabartinę biuro direktorę, buvo inicijuotas įstaigos veiklos auditas.
„Dzūkų žinios“ kalbino savivaldybės kontrolierių Arūną Markūną ir domėjosi Visuomenės sveikatos biuro audito rezultatais.
A. Markūnas patvirtino, jog buvo gautas skundas, pagal kurį jo vadovaujama tarnyba atliko Visuomenės sveikatos biuro pirkimų, pinigų panaudojimo prekėms įsigyti auditą.
„Audito išvadose – 12 pastebėjimų ir trūkumų. Bendra išvada – įstaigoje sukurta vidaus sistema neužtikrina, kad lėšos būtų naudojamos skaidriai. Skundas iš dalies pasitvirtino“, – teigė A. Markūnas.
Kaip sako konservatorių patriarchas, kas galėtų paneigti, jog ir tokiais būdais galima keisti įstaigos vadovus.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: