Dzūkų žinios

Lazdijų viešojoje bibliotekoje — Londone eksponuota tarptautinė paroda

Dalintis:

Dineta Babarskienė

„Į jūsų biblioteką atkeliavo trijų Baltijos valstybių 100-mečiui skirta tarptautinė vaikų knygų iliustruotojų paroda „Bėgimas su vilkais“, praėjusių metų pavasarį eksponuota Londono knygų mugėje“, – sakė parodos atstovas Justinas Vancevičius, atvežęs neįprastą parodą į Lazdijų viešąją biblioteką. Ši paroda buvo surengta ir parodyta Londono knygų mugėje 2018 metų pavasarį, į kurią savo šimtmečius mininčios Lietuva, Latvija ir Estija buvo pakviestos kaip garbės viešnios.
Parodos temos idėja kilo estų dailininkei ir parodų organizatorei Viivei Noor, kuri pasiūlė Estijos dailininkams kurti iliustracijas apie vilkus ir vilkolakius. „Bėgimas su vilkais“ – tema, kuri nuo amžių buvo populiari Europos kultūroje, kilusi iš senovės legendų ir mitų. Vilkolakiai pasižymi stipriu charakteriu ir gebėjimu greitai keisti savo išvaizdą, prisitaiko prie gamtos ir metų laikų kaitos, gali nustebinti savo žavesiu ir gyvybingumu. Anot parodos kuratorės Jolitos Liškevičienės, paroda „Bėgimas su vilkais“ gali būti suprantama netiesiogiai – tarsi trys stiprios Baltijos šalys ir jų kūrėjai lekia kartu su Europos kultūra ir stebina savo kūryba. Juk šiuose kraštuose yra daug miškų, laukinės gamtos ir gražių peizažų. Vaizdai tarsi iš atvirukų. Metaforinė parodos prasmė – stiprus gamtos ir žmogaus ryšys. Žmogų supanti gamta visada pilna keistų būtybių. Kartais nusiteikusių draugiškai, kartais – nevisai. Tai atsispindi visų trijų šalių tautosakoje. Pasak parodos kuratorės Jolitos, net ir šiandien gyvendami mieste, ilgimės laukinės gamtos, ieškome savo gyvūnų – totemų, kurie saugo vaiką nuo miesto baubų.
Trijuose stenduose pateikta po vieną lietuvių, latvių ir estų sakmę apie vilkus. Baltijos šalių parodoje „Bėgimas su vilkais“ pateikiami 44 geriausių šiuolaikinių Lietuvos, Latvijos ir Estijos iliustruotojų darbai, kuriuose vaizduojami vilkai. Gundega Muzikante ir Silvija Tretjakova pakvietė Latvijos dailininkus, o Lietuvos iliustratorius šiai parodai atrinko dailėtyrininkės Kristina Kleponytė-Šemeškienė ir Jolita Liškevičienė. Tarp lietuvių autorių įrašyti šie vardai: Ieva Babilaitė, Inga Dagilė, Lina Dūdaitė, Lina Itagaki, Rasa Joni, Dalia Karpavičiūtė, Kęstutis Kasparavičius, Aušra Kiudulaitė, Aistė Misevičiūtė (Akvilė Magicdust), Martynas Pavilonis, Rimantas Rolia, Elena Selena, Karolis Strautniekas, Kotryna Zylė ir Lina Žutautė.
Paroda skirta vaikams – tai atsispindi ir jos formoje. Ji kiek kitokia. Tą jau spėjo įvertinti parodą aplankiusieji. „Ši paroda – tai mažesnė Londono ekspozicijos versija“, – sakė parodos atstovas Justinas Vancevičius, viešėdamas Lazdijuose. Parodos organizatoriai vaikams siunčia tarsi atvirukus: iliustracijos yra daug mažesnės nei Londone ir jas galima atidžiai apžiūrėti iš arčiau. O ir pateikta ji itin įdomiai – paveikslėliai eksponuojami tiesiog ant baltų staliukų. Parodos architektė Ieva Cicėnaitė ekspozicijoje siūlo judėti „gyvatėle“ ir magiškai persikėlus į pasakų pasaulį pamatyti įvairių vilkų ir jų pavidalų.
Parodą pristato vaikų ir jaunimo literatūros festivalis „Vaikų Kalėdų sala“, kasmet vykstantis Vilniaus mokytojų namuose.
Parodos partneris – Lietuvos kultūros institutas. Parodos gamybą ir eksponavimą remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.
Parodos organizatoriai kviečia keliauti pasakų keliais linkėdami užburiančios kelionės. Tad visi maloniai kviečiami apsilankyti parodoje, kuri Lazdijų viešojoje bibliotekoje bus eksponuojama iki rugpjūčio vidurio. Vilkai ir vilkolakiai Lazdijuose „apsigyveno“ ilgesniam laikui… Jiems, ko gero, tarp knygų visai malonu pasibūti…

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: