Dzūkų žinios

Mažiesiems ligoniukams – tik trys lovos. Ar tai kelias į slaugos ligoninę?

Dalintis:
Lazdijų rajono savivaldybės gydytoja L. Džiaukštienė.

Jau ne vienerius metus Lazdijuose tvyrantis nerimas dėl ligoninės likimo vis didėja. Ypač dabar, kai tarybai pateiktas sprendimo projektas dėl lovų skaičiaus sumažinimo Vaikų ligų skyriuje (poskyryje). Kas galėtų paneigti, jog po šio žingsnio gali sekti ir kitas – šios paslaugos atsisakymas. Tokiu atveju tikrai būtų galima tikėtis labai liūdnų pasekmių visiems rajono gyventojams.
Nors už rajono sveikatos paslaugų strategiją atsakingi asmenys neigia Vaikų ligų skyriaus uždarymo perspektyvą, tačiau opozicijos atstovai, kurie su šia problema yra susipažinę iš esmės, skambina pavojaus varpais.
Apie pateiktą sprendimo projektą ir galimas jo pasekmes kalbamės su Lazdijų rajono savivaldybės gydytoja Lina Džiaukštiene.

– Gerbiamoji gydytoja, ar tai, kad ketinama Vaikų ligų skyriuje lovų skaičių sumažinti iki 3, reiškia, jog ketinama ateityje šį skyrių uždaryti?
– Norime atkreipti Jūsų dėmesį, kad nuo 2015 metų VšĮ „Lazdijų ligoninė“ vaikų skyriaus nėra, yra tik Vaikų ligų poskyris, kurio uždaryti neketinama.

– Kiek vaikų šiemet buvo gydoma Vaikų ligų poskyryje?
– Nuo šių metų pradžios iki liepos 22 dienos Vaikų ligų poskyryje buvo gydomi 87 mažieji pacientai ir 27-iems suteikta stebėjimo paslauga. Pažymime, kad minėtas poskyris per tą patį laiką buvo pasirengęs gydyti ne mažiau kaip 450 vaikų.

– Ar ligoninei reikia Vaikų ligų poskyrio?
– VšĮ „Lazdijų ligoninė“ nesiruošia atsisakyti vaikų ligų gydymo paslaugų.

– Kokios gydymo paslaugos teikiamos vaikams Lazdijų ligoninėje?
– Lazdijų ligoninėje teikiamos II lygio pediatrinės, stacionarinės ir ambulatorinės paslaugos.

– Kodėl nebuvo tęsiamas išskirtinis projektas su profesoriumi R. Kėvalu?
Lazdijų rajono savivaldybė neturi informacijos apie Jūsų minimą projektą.

– Kokia savivaldybės politika Vaikų ligų poskyrio klausimu? Ar tikrai planuojama Lazdijų ligoninę paversti palaikomojo gydymo ir slaugos įstaiga?
– Visas Lazdijų ligoninėje teikiamas paslaugas ne tik planuojama išlaikyti, bet ir plėsti papildomai, pvz.: skausmo dienos stacionaro paslauga, ambulatorinė geriatrija ir t. t.

A. Margelis, savivaldybės tarybos opozicinės frakcijos „Pirmyn“ seniūnas.

Artūras Margelis, savivaldybės tarybos opozicinės frakcijos „Pirmyn“ seniūnas:
„Jau keleri metai ligoninės direktorius nori uždaryti Vaikų ligų poskyrį. Praėjusios kadencijos tarybai jis teikė klausimą dėl Vaikų ligų poskyrio lovų skaičiaus sumažinimo iki 4. Aš kaip tuometinis meras tam prieštaravau. Manau, jog nėra jokio imperatyvo dabar šį klausimą svarstyti taryboje, nes lovų skaičius jokiame skyriuje, išskyrus Slaugos skyrių, iki šiol nėra tvirtintas taryboje. Tai visą laiką darė ligoninės direktorius. Taigi, ligoninės direktorius dėl lovų skaičiaus sumažinimo Vaikų ligų poskyryje nori nusiimti nuo savęs atsakomybę ir suversti visą kaltę savivaldybės tarybai, kai tas skyrius dėl jo sąmoningų veiksmų užsidarys.
Sveikatos apsaugos ministerijos nuostata yra tokia, kad minimaliai ligoninėje turi būti 3 skyriai, kad ligoninės paslaugas – chirurgiją ir traumatologiją, reanimaciją ir vaikų gydymą – finansuotų ligonių kasos. Nelikus bent vieno iš šių 3 skyrių, jie visi negaus finansavimo ir bus uždaromi. Tokiu atveju, ligoninė taptų tik slaugos ligonine, o V. Šimkoniui, norint likti jos vadovu pasibaigus 5 metų kadencijai, nereiktų konkurso ir jo darbo sutartis taptų neterminuota. V. Šimkoniui būtų gerai, o Lazdijų žmonėms – blogai.
Mūsų frakcijos tarybos nariai nebalsuos už šį sprendimą ir perspėja valdančiąją koaliciją, kad nežaistų mūsų rajono žmonių sveikata, o jei bus priimtas sprendimas sumažinti Vaikų ligų poskyrio lovų skaičių, tai visa atsakomybė už pasekmes guls ant valdančiosios koalicijos ir rajono merės pečių.“

Jonas Stankevičius, savivaldybės tarybos narys:
„Sprendimas sumažinti Vaikų ligų poskyrio lovų skaičių skubotas, iki galo neišdiskutuotas ir vedantis į Vaikų ligų poskyrio uždarymą. Turiu vilties, kad Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai artimiausiame posėdyje nepritars tokiam sprendimui. Ir ankstesnioji savivaldybės taryba buvo gavusi Lazdijų ligoninės raštus dėl lovų skaičiaus sumažinimo, tačiau visada jie būdavo atmesti, nes administracija ir tarybos nariai buvo puikiai susipažinę su situacija ir įvertinę galimas pasekmes.
Dabar pateiktame tarybos sprendimo aiškinamajame rašte nurodoma, kad „Vaikų ligų poskyrio lovų užimtumas siekia tik 156 dienas. Nesant pakankamo mažųjų pacientų srauto, neracionaliai naudojamas turimų lovų užimtumas ir finansiniai bei materialiniai ištekliai“. Ar šio sprendimo rengėjai pakankamai įsigilino, dėl kokių priežasčių mažas lovų užimtumas? Turbūt pagrindinė priežastis ta, kad dažnai ligoninėje nebūna vaikų ligų gydytojo. Atvežti į Priėmimo skyrių mažieji pacientai galimai neguldomi arba nukreipiami į aplinkines ligonines, nes dėl nepakankamo vaikų ligų gydytojų skaičiaus susidaro rizika guldyti vaiką į šį skyrių. Tada visi finansiniai ištekliai iškeliauja iš mūsų gydymo įstaigos, todėl netikslinga kalbėti apie lėšų panaudojimo racionalumą. Visų pirma, reikia susirūpinti naujų gydytojų paieška, kad pagerėtų paslaugų kokybė, o tada daryti tam tikrus sprendimus. Šiuo metu niekas apie tai nekalba. Kodėl nebuvo stengiamasi Lazdijuose išsaugoti profesorių R. Kėvalą? Profesorius buvo aiškiai pasakęs, kad yra puikių gydytojų rezidentų, kurie galėtų du kartus per mėnesį atvykti padirbėti į Lazdijų ligoninės Vaikų skyrių, jiems būtų puiki praktika. R. Kėvalui dirbant Lazdijų ligoninėje, čia konsultuotis atvykdavo mažieji pacientai iš kitų rajonų – Kalvarijos, Alytaus, Marijampolės, Druskininkų. Profesoriaus R. Kėvalo planuose buvo Vaikų ligų skyriaus atgaivinimas, net Regiono vaikų ligų centro kūrimas. Jis siūlė plėsti Vaikų ligų skyrių, o dabar ketiname priimti priešingą sprendimą. Turbūt kažkam patogiausia eiti lengviausiu keliu.“

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: