Dzūkų žinios

Nauji konteineriai prie daugiabučių. Kaip sekasi jiems ir mums?

Dalintis:
Prie naujo konteinerio paliktos atliekos.

Lazdijų daugiabučių gyventojai jau kelias savaites naudojasi naujais, moderniais atliekų konteineriais, kurie padeda kurti gražesnį, estetiškesnį vaizdą, bet jų yra ir daugiau – be jau įprastų stiklo, popieriaus, plastiko ir mišrioms atliekoms skirtų konteinerių, įrengti ir maisto atliekų konteineriai.
„Kai kurių namų gyventojai nuo pat pirmųjų dienų pradėjo rūšiuoti maisto atliekas ir jiems puikiai tai sekasi: maisto ir virtuvės atliekos į joms skirtus konteinerius kai kur jau išmetamos be jokių maišelių, kas yra labai gerai, jos nepatenka į mišrių atliekų konteinerius ir jie nėra perpildyti“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) Atliekų tvarkymo paslaugų organizavimo ir kontrolės padalinio vadovas Martynas Krasauskas.
Anot jo, ARATC ir Lazdijų rajono savivaldybės specialistai nuolat stebi, kaip vyksta rūšiavimo procesas, kokių klausimų, neaiškumų kyla naujais konteineriais pradėjusiems naudotis gyventojams, išklauso jų pastabas.
Kai kurie gyventojai pastebi, kad labai greitai prisipildo mišrių atliekų konteineriai, o kiti konteineriai tuo metu stovi pustuščiai. Taip dažniausiai nutinka dėl netinkamo rūšiavimo. Tinkamai išrūšiavus atliekas, mišrių atliekų lieka nedaug ir jų konteineriai nebūna perpildyti.
„Be abejo, visi konteineriai turi būti išvežami laiku, pagal nustatytą grafiką – mes nuolat tikriname, kaip atliekų vežėjas vykdo savo įsipareigojimus“, – sakė M. Krasauskas.
Kad nauji konteineriai būtų tinkamai aptarnaujami, tvarkingai eksploatuojami, atliekas vežančios bendrovės „Ecoservice projektai“ darbuotojams buvo surengti mokymai.
Nauji įgilinti konteineriai prie daugiabučių namų yra su savaime užsidarančiais dangčiais. Atkėlus juos reikia prilaikyti, išmesti atliekas, o paleidus dangtį jis užsidaro savaime. Tai užtikrina, kad konteineriai visada bus sandariai uždaryti, į juos neprilis, išmestų atliekų neišdraskys gyvūnai.
Patartina visas atliekas išrūšiuoti prieš nešant jas išmesti į konteinerius – taip bus patogiau ir švariau.
Viena didžiausių problemų, kuri piktina ir atliekų tvarkytojus, ir gyventojus – prie rūšiavimo konteinerių paliekamos didelių gabaritų ar kitokios atliekos. Tai labai subjauroja vaizdą, piktina tvarkingus gyventojus.
„Kai kam vis dar atrodo, kad kažkas turi ateiti, surinkti ir išvežti jų ne vietoje paliktas atliekas. Tačiau jas privalome sutvarkyti kiekvienas pats, todėl numesti savo atliekas bet kur yra labai didžiulė nepagarba sau ir aplinkiniams. Toks elgesys – gėdingas ir smerktinas“, – kalbėjo M. Krasauskas, ragindamas gyventojus būti tvarkingus ir nepakančius nevalyvumui.
Įgilinti naujos kartos atliekų konteineriai pakeitė iki šiol buvusius „varpo“ formos konteinerius. Lazdijų daugiabučių namų gyventojai jais naudojasi nuo liepos 1 dienos. Naujos atliekų surinkimo konteinerių aikštelės įrengtos siekiant užtikrinti saugesnį atliekų tvarkymą, sudaryti dar geresnes sąlygas jas rūšiuoti ir sukurti gražesnę aplinką.

ARATC informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: