Dzūkų žinios

Rusijos akibrokštas — saliutai Vilniaus ir Kauno užėmimo metinėms

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Algimantas Mikelionis

Rusijos elgesys Lietuvos atžvilgiu jau seniai nieko neturėtų stebinti, bet pats Kremlius kartas nuo karto itin nedraugiškai elgiasi mūsų šalies atžvilgiu. Pasitaiko tokių mūsų tautiečių ar net politikų, kurie teigia, kad su Rusija reikia bendrauti draugiškai. Niekas nesiginčija, kad taip bendrauti būtų gal ir galima, bet ir kita pusė Lietuvos atžvilgiu turi būti draugiška. O taip niekada nebuvo ir nėra, o įžūlus Kremliaus elgesys rodo, kad ir ateityje taip nebus.
Ir iš tikrųjų, mielieji, kokia gi gali Lietuvai būti šventė Vilniaus ir Kauno išlaisvinimas? Taip, sovietai išvijo nacistus, bet pati sovietinė okupacija neatnešė Lietuvai laisvės, o pasmerkė mūsų šalį beveik pusę amžiaus traukti Kremliaus jungą. „Sąjungininkų pergalė prieš nacizmą ir nacistinę ideologiją yra nepaprastai svarbi Lietuvos ir visos Europos likimui. Tačiau Antrojo pasaulinio karo pabaiga Lietuvai neatnešė laisvės – ji reiškė naujos, sovietinės okupacijos, trukusios beveik pusę amžiaus pradžią ir tragedijas daugelio Lietuvos žmonių gyvenime. Sovietinei armijai išvijus nacistinės Vokietijos kariuomenę, Lietuvos teritorijoje buvo sukurtos ir veikė sovietų okupacinės struktūros, buvo vykdomos Lietuvos gyventojų tremtys ir represijos, padaryta didžiulė žala Lietuvos visuomenei, ūkiui ir gamtai“, – rašoma Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime.
1918 metais Lietuva tapo laisva ir nepriklausoma valstybe. Per dvidešimt dvejus metus mūsų valstybė pasiekė nemažai. Savo išsivystymo lygiu ji niekuo nenusileido tokioms valstybėms kaip Suomija, Danija ar Švedija. Labai skauda širdį, kai pagalvoji, kokių aukštumų būtume pasiekę, jeigu ne pusę amžiaus trukusi sovietinė okupacija. Iš mūsų šalies ir žmonių buvo atimta laisvo ekonominio ir pilietinio vystymosi perspektyva. Nereikia papildomai įrodinėti, kad jeigu visą laiką būtų pavykę išlaikyti nepriklausomybę, dabar apie jokią emigraciją net nereikėtų kalbėti, o demografinės problemos mūsų nebekamuotų. Dabar Lietuvoje gyventų bent šeši milijonai gyventojų.
Galima pasinaudoti, kad ir Suomijos pavyzdžiu, kuri nepasidavė sovietų spaudimui, o drąsiai stojo į kovą su daug kartų labiau ginkluota ir žymiai didesne jų armija. Dabar apie didvyrišką suomių kovą išleista daug knygų. Juk jeigu suomiai, kaip ir Lietuva, būtų be kovos pasidavę sovietams, šią valstybę būtų ištikęs mūsų tragiškas likimas.
Negana to, kad Rusija praėjusį šeštadienį pabūklų salvėmis pažymėjo Vilniaus išvadavimą, o Kauno išvadavimą minės rugpjūčio 1 dieną, bet tuo Kremlius neapsiribos, o taip paminės ir kitų Vidurio ir Rytų Europos miestų išvadavimą. Belieka ironiškai pridurti, kad išvaduot tai išvadavo, bet pamiršo išeiti, o pasiliko penkiasdešimčiai metų…
Lyg tokio pasityčiojimo neužtektų, Rusija dar tėškė vieną skambų antausį Lietuvai. „Apgailėtina, kad Vilniaus „išvadavimas“ iškilmingai minimas praėjus savaitei po to, kai buvo atsisakyta išduoti vizas Lietuvos jaunimo grupei, ketinusiai vykti tvarkyti sovietinės valdžios ištremtų lietuvių kapų Rusijos Federacijos teritorijoje. Rusija dar kartą paraginta atsisakyti selektyvaus požiūrio į Antrojo pasaulinio karo istoriją ir liautis neigus sovietinę Lietuvos okupaciją“, – teigiama URM pranešime.

Dalintis:

1 komentaras apie “Rusijos akibrokštas — saliutai Vilniaus ir Kauno užėmimo metinėms”

Komentarai yra išjungti.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: