Dzūkų žinios

Veisiejų technologijų ir verslo mokyklai užtrenktas atsarginis išėjimas

Dalintis:
Veisiejų technologijų ir verslo mokykla.

Švietimo įstaigų pertvarka kelia vis daugiau klausimų nei atsakymų. Kai kurių Lazdijų rajono mokymo įstaigų likimas vis dar pakibęs ant plauko. Naujoji valdžia keičia buvusios tarybos sprendimus, tačiau šviesių perspektyvų dar nematyti.

Sugrąžins senąjį statusą
Kas laukia Veisiejų technologijų ir verslo mokyklos (TVM), šiandien niekas tiksliai pasakyti negali. Po paskutinio savivaldybės tarybos posėdžio tapo aišku, jog viena iš galimų išeičių – šios mokyklos sujungimas su Veisiejų Sigito Gedos gimnazija – misija neįmanoma. Nors praėjusios tarybos nariai tokį scenarijų laikė vienu iš galimų atsarginių išėjimų iš keblios šios mokyklos situacijos ir buvo parengę jos gelbėjimo planą.
Lazdijų rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Jasiulevičienė „Dzūkų žinioms“ teigė, jog taryba priėmė sprendimą reorganizuoti Sigito Gedos gimnaziją iš viešosios įstaigos į biudžetinę įstaigą.
„Visos rajono mokyklos yra biudžetinės įstaigos, tik vienintelė Veisiejų Sigito Gedos gimnazija prieš metus buvo reorganizuota į viešąją įstaigą. Dabar vyksta atvirkštinis procesas. Visi turi atlikti namų darbus, kad nuo rugsėjo 1-osios ši gimnazija veiktų kaip biudžetinė įstaiga“, – teigė savivaldybės atstovė.
Kadangi viešosios įstaigos dalį pajamų turi užsidirbti pačios, o biudžetinės įstaigos visus išlaikymui būtinus pinigus gauna iš biudžeto, J. Jasiulevičienės teigimu, mokykloms tinkamesnis yra biudžetinės įstaigos juridinis statusas.
„Gimnazijos svarbiausia misija – ugdymas, o ne pinigų uždirbinėjimas“, – teigė vyriausioji specialistė.

Opozicija sprendimo nepalaikė
Kai tarybos posdėyje buvo balsuojama dėl Sigito Gedos gimnazijos statuso pakeitimo į biudžetinę įstaigą, visa tarybos opozicija balsavo prieš šį sprendimo projektą.
Opozicinės frakcijos „Pirmyn“ atstovo, buvusio savivaldybės administracijos direktoriaus, naujosios rajono tarybos Švietimo komiteto nario Gintauto Salatkos paprašėme pakomentuoti, kas lėmė tokią opozicijos laikyseną.
„Prieš metus tuometinė Švietimo ir mokslo ministerija mus informavo, jog būtina spręsti Veisiejų TVM likimą. Mums buvo pasakyta, jog ją išlaikyti kaip savarankišką mokymo įstaigą nėra galimybių, ir pasiūlyta patiems ieškoti sprendimų. Mes nusprendėme, jog viena iš galimų šios mokyklos išlikimo galimybių – jos prijungimas prie Sigito Gedos gimnazijos. Žinoma, šių dviejų mokymo įstaigų sujungimas suteiktų tam tikro diskomforto – tektų mažinti valdymo aparatą, atsisakyti kai kurių darbuotojų, tačiau mes rajone būtume išsaugoję Veisiejų TVM, tuo pačiu ir moksleivius bei pedagogus“, – kalbėjo G. Salatka.
Kadangi sujungti galima tik vienodą juridinį statusą turinčias įstaigas, o Veisiejų TVM yra viešoji įstaiga, buvo nuspręsta Sigito Gedos gimnaziją pervesti į tą patį – viešosios įstaigos juridinį statusą, kad, iškilus būtinybei, galima būtų šias mokyklas sujungti.

Sužinojo apie kitokį scenarijų
Tokį Veisiejų TVM išlikimo scenarijų buvusi rajono valdžia sudėliojo po to, kai sužinojo, jog ši mokykla gali būti prijungta prie Žirmūnų mokymo centro Druskininkų filialo.
„Tokia šios mokyklos perspektyva mūsų netenkino. Manau, jog, prijungus ją prie Žirmūnų mokymo centro, ji visiškai prarastų savo savarankiškumą, netektų moksleivių, o Lazdijų rajono biudžetas – pajamų. Po šio sujungimo galimas ir dar liūdnesnis scenarijus – mokykla gali tiesiog išnykti. Todėl mes ir ėmėmės atsarginio varianto“, – sakė G. Salatka.
Jis teigė žinantis, jog merė Ausma Miškinienė kreipėsi į ministeriją dėl šios mokyklos savarankiškumo išsaugojimo, tačiau konkretaus atsakymo, jo žiniomis, iki šiol negavo.
„Mes buvome pasirengę šios problemos sprendimo būdą, susidarius tam tikrai situcijai, sujungti šias dvi Veisiejų mokyklas, o dabar tarybos dauguma šį atsarginį išėjimą uždarė“, – sakė G. Salatka.
Kadangi ministerijos pozicija dėl švietimo sistemos tinklo pertvarkos keičiasi labai dažnai, niekas tiksliai nežino, kokia ateitis laukia Veisiejų TVM. O permainos bus. Tik neaišku, ar labai skaudžios.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: