Dzūkų žinios

Kaip Lazdijų rajono merė bandė auklėti nacionalinio radijo žurnalistą

Dalintis:
LRT žurnalistas E. Kubilius (dešinėje) dėkojo „Dzūkų žinioms“ už deleguotus įdomius pašnekovus: knygų autorių, korespondentą A. Mikelionį (centre) ir poetą, literatą K. Sukacką. (Gintaro Jazbučio nuotr.)

Kai kalbama apie politikus, kurie viešojoje erdvėje prikalba per daug ir ne vietoje, dažnai sakoma: „Praleido progą patylėti“. Lazdijų rajono merei po praėjusios savaitės sprendimo nedalyvauti svarbioje radijo laidoje, ko gero, galima būtų pritaikyti priešingą posakį: „Praleido progą pakalbėti“. Maža to, jaunoji Lazdijų rajono vadovė socialiniuose tinkluose paviešino savo susirašinėjimą su žurnalistu, o paskui bandė auklėti žinomą radijo laidų vedėją, praleisdama puikią progą asmeniškai pabendrauti su nacionalinio transliuotojo generaline direktore.

Į Veisiejus buvo atvykusi LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, su kuria buvo galima pasikalbėti įvairiomis temomis. (Gintaro Jazbučio nuotr.)

Projektą pradėjo nuo Veisiejų
Praėjusią savaitę Lietuvos radijas pradėjo įdomų projektą – tiesioginiame eteryje pasišovė pristatyti mažąsias kultūros sostines. Transliacijai nuspręsta skirti dvi valandas, per kurias tiesioginiame eteryje bendraujama su mažųjų sostinių kultūros, bendruomenės atstovais, rajono vadovais. Pirmajai šio ciklo laidai buvo pasirinkti Veisiejai.
Laidos vedėjas, profesionalus, kultūringas žurnalistas Edvardas Kubilius intensyviai rengėsi šiai transliacijai, į kurią nusprendė pakviesti ir Lazdijų rajono merę Ausmą Miškinienę.
Liepos 23 dieną E. Kubilius pakvietė A. Miškinienę dalyvauti tiesioginėje laidoje, numatytoje transliuoti iš Veisiejų. Merė sutiko dalyvauti laidoje. Buvo sutarta, jog žurnalistas vėliau detalizuos temas, kurios bus paliestos pokalbyje su mere.
Laidos išvakarėse E. Kubilius priminė merei apie penktadienį (rugpjūčio 2 d.) vyksiančią tiesioginę laidą ir nusiuntė jai klausimus, kuriais planuojama diskutuoti tiesioginiame eteryje.
Jis labai nustebo, kai gavo merės atsakymą, jog ji, anksčiau nesulaukusi patvirtinimo, jog laida tikrai įvyks, kitaip suplanavo savo darbotvarkę ir laidoje nedalyvaus. Kitaip tariant, nusprendė paauklėti žurnalistą, kuris elgėsi ne taip, kaip ji įsivaizdavo.
Gali būti, kad merė laidoje atsisakė dalyvauti pamačiusi žurnalisto atsiųstus klausimus, kurie, gal jai pasirodė nepatogūs. (Klausimai buvo ne tik apie kultūrą, bet ir apie politiką, socialines rajono aktualijas).
Tada E. Kubilius jai parašė, jog jis praneš per radiją, kad Lazdijų rajono merė atsisakė dalyvauti laidoje.

Pasiskundė socialinių tinklų paskyroje
Po šios frazės prasidėjo batalijos socialiniuose tinkluose. Merė, kaip įsižeidusi mergaitė, suskubo apie susidariusią situaciją ir žurnalisto ketinimą paviešinti jos atsisakymą dalyvauti laidoje parašyti tekstą socialiniuose tinkluose, ko gero, tikėdmasi sulaukti grupelės savo fanų palaikymo ir žurnalisto pasmerkimo. Tačiau jos pasiskundimas socialiniuose tinkluose sulaukė prieštaringų vertinimų, didesnė dalis internautų neįžvelgė žurnalisto klaidų, o kai kas kaltino merę susireikšminimu.
Kitą rytą, gal supratusi, jog iš vakaro padarė klaidų – ir atsisakydama dalyvauti laidoje, ir socialiniuose tinkluose paviešinusi savo susirašinėjimą su žurnalistu, ji bandė užglaistyti situaciją. Panašu, jog galimų savo klaidų merė nepripažino bei neatsisakė minties priminti žurnalistams, kaip reikia anonsuoti laidas, bei dėliojo savo pastabas apie kitus žurnalistikos profesinius aspektus.
Tiesioginė transliacija iš Veisiejų įvyko. Joje pasisakė daug Lazdijų krašto žmonių, tačiau merės tarp kalbėjusiųjų nebuvo, nors pagal laidos planą pokalbiui su ja buvo skirtos net 25 minutės. Maža to, į Veisiejus buvo atvykusi LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, su kuria buvo galima pasikalbėti apie įvairias galimybes per nacionalinį transliuotoją pristatyti Lazdijų kraštą.
Kas galėtų paneigti, jog merei asmeninės ambicijos ir kai kurių jos draugų, nekenčiančių LRT, nuomonė svarbesnė už 25 minučių tiesioginį eterį būtent tai auditorijai, kuri Lazdijų rajone daugiausia klauso Lietuvos radiją.
Nenorėdami būti šališki, nusprendėme išklausyti abiejų pusių – LRT žurnalisto E. Kubiliaus ir Lazdijų merės A. Miškinienės – pozicijas apie praėjusios savaitės audrą socialiniuose tinkluose ir merės atsisakymą dalyvauti radijo laidoje.

Žurnalistui – pirmas atvejis
– Gerbiamas E. Kubiliau, kaip pakomentuotumėte nesusipratimą su Lazdijų rajono mere?
– Merė laidoje nedalyvavo. Mano supratimu, aš, kaip LRT atstovas, merę laidoje dalyvauti pakviečiau tinkamai – taip, kaip įprastai kviečiu kitų savivaldybių vadovus ar kitus pašnekovus. Iki šiol per mano 10 metų darbą žurnalistikoje tokių atvejų man nėra pasitaikę, su pašnekovais kažkaip sugebėdavome susitarti, jei reikėdavo, ir po darbo valandų.
Merės nuomone, elgiausi netinkamai ir ji laidoje nusprendė nedalyvauti. Tai yra jos sprendimas, ji argumentus ir savo interpretacijas viešai jau išdėstė, tad nieko čia plačiau ir neturiu ko komentuoti. Tikrai nebenoriu veltis į šią diskusiją, kuri man atrodo šiek tiek beprasmė. Belieka tik apgailestauti, kad Lazdijų rajono žmonės neturėjo galimybės išgirsti savo pačių išrinktos merės pozicijos įvairiais rajonui aktualiais klausimais“.

Nepalankiai susiklostė aplinkybės
Redakcija Lazdijų rajono merei pateikė klausimus apie nesusipratimą su LRT žurnalistu.

– Kodėl atsisakėte dalyvauti radijo laidoje iš Veisiejų?
– Dalyvauti radijo laidoje, transliuojamoje iš Veisiejų negalėjau, nes tuo metu buvau kitoje Lazdijų rajono vietoje. Noriu pabrėžti, kad liepos 23 dieną gavusi LRT žurnalisto kvietimą, tikrai ketinau dalyvauti laidoje. Sutartu laiku nesulaukusi žadėtos tikslesnės informacijos, maniau, kad interviu su manimi nebenumatytas ir suplanavau kitus tos dienos darbus. Liūdna, kad taip nepalankiai susiklostė aplinkybės, tačiau paskutinę naktį keisti suplanuotos dienotvarkės tikrai negalėjau.

– Ar šį sprendimą priėmėte savarankiškai, ar su kuo nors pasitarėte?
– Savo darbotvarkę planuoju savarankiškai. Joje prioritetas visuomet skiriamas Lazdijų rajono gyventojams. Dar prieš tapdama mere žadėjau gyventojams nuolat su jais bendrauti, visada rasti laiko ne tik išklausyti, bet ir spręsti jų problemas. Tesiu savo pažadą. Man svarbiausia ne asmeninis populiarumas, o Lazdijų rajone gyvenančių žmonių gerovė.

– Kodėl nepasinaudojote galimybe apie Lazdijų kraštą kalbėti visai Lietuvai?
– Galimybe apie Lazdijų kraštą kalbėti visai Lietuvai buvo pasinaudota, tiesiog pašnekovė buvau ne aš, o Lazdijų kultūros centro direktorius Arūnas Sujeta, Veisiejų kultūros namų vadovė Lina Kvedaravičienė, Veisiejų seniūnas Zenonas Sabaliauskas, Lazdijų turizmo informacinio centro direktorius Mantas Sabaliauskas ir kiti mūsų krašto aktyvistai. Džiaugiuosi, kad kolegos įdomiai ir nuosekliai apie Lazdijų kraštą papasakojo visai Lietuvai.  

– Ar turite žmogų, kuris Jus konsultuoja komunikacijos klausimais? 
– Lazdijų rajono savivaldybėje dirba dvi viešųjų ryšių specialistės. Vienos iš specialisčių atsakomybės sritis – konsultuoti savivaldybės administracijos darbuotojus, tarp jų ir mane, viešosios informacijos rengimo ir teikimo klausimais.
Papildomomis komunikacijos konsultantų paslaugomis savivaldybė nesinaudoja.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: