Dzūkų žinios

Lietuvos ir Lenkijos istorijos perlai

Dalintis:

Liepos 22 dieną startavo mainų projektas „Lietuvos ir Lenkijos istorijos perlai“, trukęs šešias dienas. Projekto dalyviai – jaunimas, besidomintis istorija, kultūra, politika bei paveldo pažinimu. Juos vienija bendras tikslas – pažinti Lietuvos ir Lenkijos istoriją, puoselėti draugiškus santykius bei gerą kaimyninį bendradarbiavimą.
Jaunuoliai buvo apgyvendinti Lazdijų rajone įsikūrusioje kaimo turizmo sodyboje „Akmenėlis“. Lietuvos ir Lenkijos grupes sudarė po 10 jaunuolių ir po 2 vadovus. Į Lazdijus atvyko jaunuoliai iš kaimyninės Lenkijos Niepolomico miesto ir kartu su Lazdijų rajono jaunimu pasinėrė į projekto veiklas. Juk šiandiena rodo, kad ateitis priklauso nuo jauno žmogaus, kuris žino savo šalies istoriją, tradicijas, kultūrą. Stovykloje buvo rengiamos viktorinos, pokalbiai istorijos, kultūros, paveldo temomis, kurių metu jaunuoliai gilino savo žinias šiose srityse, tapo tolerantiškesni kitų kultūrų atžvilgiu. Stovykloje buvo ugdomas komandinis darbas, reflektuojama bei analizuojamos patirtys. Organizuojami susitikimai bei diskusijos su amatininkais, istorikais, kurie jaunuoliams papasakojo apie Lietuvos ir Lenkijos istoriją, senuosius amatus.
Stovykloje jaunuoliai susipažino, ragavo lietuviškos duonos, sūrio bei medaus. Edukaciniai vizitai po Lazdijų bei Druskininkų savivaldybes buvo ir įdomūs, ir naudingi. Jų metu buvo aplankytos įvairios istorinę reikšmę turinčios vietovės: „Geležinės uždangos“ ruožas, Lietuvos–Lenkijos pasienis, Rudaminos tradicinių amatų centras, kur savomis rankomis „prakalbintas“ molis, Rudaminos piliakalnis, Veisiejų bei Kapčiamiesčio apylinkės, Druskininkų savivaldybėje esanti šakočių kepykla, kur keptas šakotis, taip susipažinta su kulinariniu paveldu. Apsilankyta Liškiavoje, pamatytas barokinis ansamblis: Liškiavos Švč. Trejybės vėlyvojo baroko stiliaus bažnyčia su buvusiu dominikonų vienuolynu, varpine ir koplytstulpiu. Veisiejų miesto bibliotekoje atskleistos knygrišystės paslaptys, dargi patiems leista pasigaminti suvenyrinę knygelę. Supažindinta su šio amato raida, įrankiais, medžiagomis. Apžiūrėtas Veisiejų miestas bei jo išskirtinio grožio apylinkės. Aplankyta Veisiejų Šv. Jurgio bažnyčia, miesto parkas, Veisiejų regioninio parko lankytojų centras, Vainežeris, Kapčiamiestis. Pabuvota ir Lazdijų mieste, sužinota jo istorija, aplankytas Lazdijų krašto muziejus, užsukta ir į Lazdijų viešąją biblioteką, Jaunimo centrą. Kartu šoktas flešmobas, dainuotos sutartinės, grota skudučiais, pramokta lietuviškų ir lenkiškų tautinių šokių, pagerintos anglų kalbos žinios. Vakarais buvo organizuojami kultūros vakarai, kurių metu Lenkijos ir Lietuvos jaunuoliai pristatė savo šalies paveldą, kultūrą, tradicijas bei susipažino su kitos šalies politika, kultūra, tradicijomis, paveldu.
Šio projekto pagrindė tema bei veiklos buvo skirtos Lietuvos ir Lenkijos bendros kultūros, istorijos ir paveldo pažinimo skatinimui bei Lietuvos ir Lenkijos valstybingumo šimtmečio minėjimui. Jau ruošdamiesi šiam projektui, jaunuoliai daugiau domėjosi bendra Lietuvos ir Lenkijos istorija, ieškojo bendrų sąsajų tradicijose, kultūroje. Stovyklos metu jaunuoliai dar labiau praplėtė savo žinias istorijos, kultūros srityse. Plačiau sužinota, kaip šias kaimynines šalis sieja istorija nuo 1918 – 2018 metų, kuo joms svarbus valstybingumo šimtmetis.
Jaunuolių užsiėmimai buvo filmuojami, dabar kuriamas videofilmas „Lietuvai – Lenkijai 100“, atspindėsiantis projekto „Lietuvos ir Lenkijos perlai“ dvasią, aprėpsiantis projekto metu nuveiktus darbus.
Projektas „Lietuvos ir Lenkijos istorijos perlai“ buvo finansuojamas Lietuvos ir Lenkijos Jaunimo mainų fondo lėšomis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: