Dzūkų žinios

Nudizmo banga jau atsirita iki Lazdijų krašto

Dalintis:
Ar atsiras vietos nudistams mūsų viešuose paplūdimiuose? Asociatyvi nuotr.

Nuogų žmonių buvimas viešosiose erdvėse, ypač tose, kurios susijusios su poilsiu, maudynėmis, civilizuotose valstybėse niekam nekelia nuostabos ar pasibjaurėjimo. Nudistų judėjimas vis labiau artėja ir prie mūsų krašto – Lietuvoje steigiami nudistų paplūdimiai, viešosiose pirtyse rengiamos nudistų maudynės. Nors šalies periferijoje šio judėjimo šalininkų vis dar labai mažai, tačiau nudizmo entuziastai skatina apie nuogaliams skirtus paplūdimius pagalvoti ir Lietuvos rajonų valdžią. Ar esame tam pasirengę?

Gavo netikėto turinio laišką
Neseniai Lazdijų rajono tarybos nariai gavo laišką, kviečiantį Lazdijų krašte įkurti nudistų paplūdimį.
Daugelis gavusiųjų laišką į jį nepažiūrėjo rimtai, kiti įtarė, jog tai provokacija. Treti tyliai pagalvojo, jog tai visai nebloga idėja, tačiau neišdrįso apie tai garsiai kalbėti.
„Dzūkų žinių“ skaitytojams pateikiame laiško turinį:
„Laba diena, vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro patvirtintoje higienos normoje „Paplūdimiai ir jų maudyklų kokybė“ (suvestinė redakcija (Nuo 2019-07-26)), nuo šiol savivaldybės sprendžia, ar įrengti nudistų zonas (paplūdimius) ir kitus su paplūdimių administravimu susijusius klausimus savarankiškai spręs pačios savivaldybės.
Nudistų paplūdimio ar zonos labai reikėtų mūsų savivaldybėje todėl, kad yra dalies visuomenės poreikis tokiam paplūdimiui. Argumentai: visuomenės dalis norėtų praleisti laisvalaikį gamtoje be drabužių, kad ir po darbų, specialiai neplanuojant išvykos prie jūros (pvz., vien Klaipėdoje yra 2 oficialūs nudistų paplūdimiai – Giruliuose ir Smiltynėje), kaip dabar renkasi maudynių mėgėjai.
Oficialus nudistų paplūdimys suteiktų saugumo, nes norint pasideginti nereikėtų bristi į kokius apleistus žolynus ar rinktis mažiau saugią vietą maudynėms, ar jaudintis, kad kažkas užklups ir iškvies policiją už viešosios tvarkos pažeidimą.
Nudistų bendruomenė auga, taip pat turistams iš gilesnes nudizmo tradicijas turinčių šalių būtų paskata aplankyti mūsų rajoną ir čia užtrukti. Nudistų paplūdimys mūsų rajone tai vieta, kur ramiai ir legaliai galėtų rinktis rajono gyventojai ir atvykstantys žmonės iš kitų miestų ir rajonų bei užsieniečiai, kur padėtų atkreipti dėmesį į mūsų rajoną kaip atvirą, įvairų, žaismingą ir tolerantišką miestą. Besiplečiant tokiam poreikiui, bręsta laikas tokį paplūdimį įkurti ir surasti tam tinkamą vietą mūsų rajone.
Beveik visoje Europoje tokie paplūdimiai egzistuoja ir įkvepia, kad tokios vietos sėkmingai gyvuoja, yra lengvai pasiekiamos ne tik nuolatiniams rajono gyventojams, bet ir turistams. Jeigu nudistų paplūdimiai reikalingi ir gausiai lankomi Klaipėdoje, Palangoje, Šventojoje, Neringoje, tai jis dar reikalingesnis mūsų rajone, kur gyvena taip pat nemažai gyventojų, o taip pritrauktų labai daug turistų.
Gyventojai neturi galimybės kas vakarą, kas savaitgalį ar užėjus karštiems orams kaskart nulėkti į pajūrį. Dėl vietos, tai galėtų būti prie kokio nors ežero, nes mūsų rajone jų yra labai daug, aišku, turbūt būtų geriausiai prie Dusios ežero. Viskas, ko reikia, – minimalios užtvaros nuo smalsuolių akių. Uždangos įgyvendinimo būdai priklauso nuo konkrečios vietos.
Nuoširdžiai, Greta Pieskinaitė“

Laiško autorė neatsiliepė
„Dzūkų žinių“ redakcija bandė elektroniniu paštu susisiekti su šį laišką parašiusia moterimi, jai pateikė keletą klausimų, tačiau jokio atsakymo nesulaukė.
Bandant ieškoti Gretos Pieskinaitės viešojoje erdvėje egzistuojančiuose informacijos šaltiniuose, pavyko surasti tik vieną straipsnį, kuriame buvo paminėta šį pavardė. Tekstas susijęs su nudizmo judėjimu.
Nebendravus su laiško autore yra pakankamai sunku spėti, ar ji yra Lazdijų krašto gyventoja, ar Lietuvos nudistų judėjimo aktyvistė, rašanti laiškus įvairių Lietuvos savivaldybių tarybų nariams.

Merė plaiko pliažo įdėją
Lazdijų rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė palaiko siūlymą įrengti nudistų pliažą Lazdijų rajone. Vis dėl to pabrėžia, kad visų pirma reikia pasirūpinti pakankamu kiekiu, patogių ir saugių bendro naudojimo maudynių vietų, kuriose ypatingas dėmesys turi būti skiriamas mažųjų šio krašto gyventojų ir neįgaliųjų poreikiams.

Būtina sužinoti bendruomenių nuomonę
Gretos laišką gavęs Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys Jonas Stankevičius teigė, jog jį sudomino laiško turinys. Jis pastebėjo, jog nudistų pliažo steigimo Lazdijų rajone klausimas gali būti svarstytinas.
„Nors ne visi mūsų žmonės dar subrendę tokiems laisvės, kaip nudizmas, protrūkiams, tačiau manau, kad toks pliažas galėtų būti steigiamas, geriausia vieta – prie Dusios ežero. Toks pliažas pirmiausiai galėtų būti užsienio turistų, propaguojančių nudizmą, traukos centras. Jei savivaldybė jį įrengtų valstybinėje žemėje, turėtume dar vieną turistų traukos objektą, kuris galėtų nešti piniginę naudą savivaldybei, nes turėtų būti mokamas“, – kalbėjo J. Stankevičius.
Jis įsitikinęs, jog tokio paplūdimio įrengimas savivaldybei nekainuotų didelių pinigų, o pajamų iš tokios vietos tikrai būtų.
J. Stankevičiaus nuomone, prieš priimant sprendimą dėl nudistų paplūdimio steigimo, derėtų atsiklausti rajono, ypač konkrečios seniūnijos, gyventojų nuomonės. Ar jie pritaria tokiai idėjai?

Pliažo pasigedo sostinės nudistai
Lietuvos nudistai, turintys net savo svetainę virtualioje erdvėje, savo veiklą suaktyvino šią vasarą. Į Vilniaus savivaldybę kreipėsi nudistų atstovai pasipiktinę, jog Vilniuje iš devynių viešų paplūdimių nėra nė vieno, kuris būtų skirtas nudistams.
Kita vertus, nudistų paplūdimių steigimui kelią atvėrė šių metų vasarą įsigaliojęs normatyvinis dokumentas, jog visus paplūdimio steigimo reikalus nuspręsti gali kiekviena savivaldybė, tačiau naujų nudistų pliažų steigti nesuskubo nė viena savivaldybė.
Šiuo metu oficialiai veikia nudistų paplūdimiai prie Baltijos jūros – Neringoje, Palangoje, šalia Klaipėdos.

Kauniečių nuomonės skirtingos
Savaitraštis „Laikinoji sostinė“ domėjosi, kaip kauniečiai reaguotų į tai, kad prie Lampėdžių ežero būtų įsteigtas nudistų pliažas.
Dainininkė Ingrida Kazlauskaitė niekada nėra buvusi nuogalių paplūdimyje. Jai būtų nesmagu, jei aplink vaikščiotų nuogi nepažįstami vyrai ir spoksotų į ją nuogą. „Manau, kad Kaune įrengtame paplūdimyje ypač nesaugiai jaustųsi moterys. Juk visokie iškrypėliai tik ir sukiotųsi aplink“, – kalbėjo atlikėja.
Verslininkė Neringa Mažeikienė juokavo, kad į nudistų paplūdimį greičiausiai eiti negalėtų, nes neaišku, kaip į tai pažiūrėtų jos vyras. „Jeigu rimtai, tai man atrodo labiau priimtina nudistų paplūdimį rengti pajūryje. Bet jei kauniečiai pageidauja tokią vietą turėti mieste ir atsirastų norinčių į ją eiti, tuomet nematau problemos. Esu už tai, kad nebūtų nereikalingų draudimų ir suvaržymų“, – sakė N. Mažeikienė.
Televizijos prodiuseris ir aktorius Gediminas Juodeika, išgirdęs klausimą apie nuogalių paplūdimį Kaune, tikino, kad vietos, kur žmonės galėtų maudytis ir degintis nuogi, reikėtų. „Negyvename viduramžiais, todėl, manau, visuomenė jau nėra tamsi. Ji sąmoningėja. O be to, daugeliui žmonių patinka degintis nuogiems. Todėl reikėtų tokią galimybę jiems sudaryti“, – tikino G. Juodeika.

Lietuviai gėdijasi savo kūno
Kūno rengybos trenerė Jolanta Juodelė įsitikinusi, jog lietuviai rezervuotai žiūri į nudistų pliažus dėl to, kad daugelis tautiečių kompleksuoja dėl savo kūno formų, juolab dabar, kai vyrauja ypač liekno kūno kultas.
„Ne paslaptis, kad pas mus daug apkūnių žmonių, kurie įsivaizduoja, kad nuogi jie labai neestetiškai atrodo ir nudistų pliaže gali sulaukti kritiškų žvilgsnių. Ypač dėl savo netobulų formų kūno kompleksuoja vyresnio amžiaus žmonės. Užsienyje tokių problemų niekams nekyla. Ten į kūną žiūrima visai kitaip. Pavyzdžiui, Vokietijoje visi šeimos nariai, nepriklausomai nuo lyties, maudosi vienoje erdvėje nuogi“, – sakė ponia Jolanta.
Tiesa, lietuviai šioje srityje jau pralaužė ledus. Tampa labai madinga rengti įstaigų darbuotojų komandos sutvirtinimo renginius pirtyse, atliekant visus pirties ritualus. Labai dažnai tokių vakarėlių dalyviai nusimeta visus drabužius ir pasiduoda pirtininkų kerams.
Vienas iš pirmųjų Lietuvoje į pirtis, kuriose galima būti tik Adomo ir Ievos kostiumais, pakvietė Druskininkų AQUA vandens parkas. Šios vakarinės pirtys sulaukia vis daugiau gerbėjų.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

1 komentaras apie “Nudizmo banga jau atsirita iki Lazdijų krašto”

  1. ???neverkit paskui kad kazkas kazkur kazka isdulkins ?????sekmes suradus aukso gysla

Komentarai yra išjungti.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: