Dzūkų žinios

Ar pataisius įstatymą, A. Margelis galėtų tapti Lazdijų vicemeru?

Dalintis:

Ar galite įsivaizduoti, jog tiesiogiai išrinktos Lazdijų merės pavaduotoju būtų paskirtas opozicijos lyderis Artūras Margelis arba kitas frakcijos „Pirmyn“ atstovas?
Toks scenarijus visai įmanomas, jei būtų priimtos Vietos savivaldos įstatymo pataisos, kurias įregistravo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Andrius Kupčinskas. Pataisomis siūloma nustatyti reikalavimą merui, siūlant kandidatus į mero pavaduotojus, įtraukti vieną kandidatą iš savivaldybės tarybos opozicijos.

Siekia kelti demokratijos lygį
„Įstatymo pakeitimo projektą paskatino siekis kelti demokratijos lygį vietos savivaldoje. Skandinavijos šalių savivaldybėse įprasta praktika, kad pasibaigus rinkimams ir skiriant į pareigas politinio lygmens pareigūnus, opozicijai atitenka mero pavaduotojo pareigybė. Tuo tarpu Lietuvoje, įvykus tiesioginiams mero rinkimams, laimėjusiems atitenka visos svarbiausios politinės pozicijos, nors vėliau opozicija pasiskelbę politiniai judėjimai ir visuomeniniai komitetai taip pat sulaukia reikšmingo visuomenės palaikymo ir pasitikėjimo“, – sako parlamentaras A. Kupčinskas.
Šiandieninis reglamentavimas nenustato merui pareigos siūlant kandidatus į mero pavaduotojus įtraukti vieną kandidatą iš savivaldybės tarybos opozicijos. Tačiau vietos savivaldos lygmeniu opozicija galėtų vykdyti kasdienę priežiūrą ir užtikrinti nuolatinę demokratinę kontrolę savivaldybių tarybose, analogiškai parlamentinei kontrolei Seime.
Parlamentaro nuomone, po tiesioginių rinkimų meras įgauna pakankamai administracinių instrumentų, būtinų vietos valdžios suformavimui ir rinkimų programos įgyvendinimui per vietos administracijos struktūrą ir jai pavaldžias įmones bei įstaigas. Tuo tarpu opozicijai tenka tik visuomeninės pareigybės (kontrolės komiteto, antikorupcijos ir etikos komisijos pirmininkų) be realių svertų. Todėl siekiant kelti vietos demokratijų lygmenį ir stiprinti demokratinę kontrolę, reikalinga, kad vienas iš mero pavaduotojų būtų skiriamas iš opozicijos atstovų.

M. Sinkevičius turi abejonių
Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovas Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius BNS teigė, kad šis pasiūlymas nelabai suprantamas ir sunkiai realizuojamas.
„Jis realizuojamas tik didžiuosiuose miestuose, kur, pagal įstatymą galima, rinkti ir skirti daugiau nei vieną vicemerą. Pavyzdžiui, Jonavoje, Kėdainiuose, Raseiniuose, Lazdijuose yra tik po vieną vicemerą. Vadinasi, meras būtų išrinktas žmonių, o vicemeras opozicijos paskirtas?“ – pasiūlymu stebėjosi M. Sinkevičius. Be to, anot jo, opozicijos atstovo paskyrimas vicemeru sukeltų neaiškumų, kas sudaro valdančiąją daugumą, o kas opoziciją.
„Rinkėjui turi būti aišku, kas buvo valdžioje ir kas buvo opozicijoje, kas kritikavo valdžią, už kokius klausimus kritikavo, kad žmogus, atėjus laikui pasirinkti, galėtų aiškiai suprasdamas „nubausti“ buvusią valdžią arba perrinkti ją“, – sakė Savivaldybių asociacijos vadovas.

Lazdijiečiams tai įdomu
Merės Ausmos Miškinienės paklausėme: „Kokia Jūsų nuomonė dėl šio pasiūlymo? Jūs visada sakėte, kad svarbu ne partiškumas, bet specialisto kompetencija. Ar įsivaizduojate darbą su opozicijai priklausančiu vicemeru?“
„A. Kupčinsko siūlymas yra įdomus ir vertas diskusijų. Tikiu, kad į šias diskusijas aktyviai įsitrauks ne tik Lietuvos savivaldybių asociacija, politikai, bet ir plačioji visuomenė. Mano nuomone, svarbiausia ne postų pagal partiškumą dalybos, svarbiausia tai, kad žmonių tiesiogiai išrinktas meras turėtų galimybę suburti darbščią ir darnią komandą, su kuria galėtų įgyvendinti gyventojams duotus pažadus. Kaip Jūs ir patys minite, man visada bus svarbiau žmogaus kompetencija ir dalykinės savybės. Dėl to lengvai įsivaizduoju darbą su visais, kurie minėtas savybes ir kompetencijas turi. Mero pavaduotojo etatas ne vienintelė reikšminga pozicija savivaldybėje, yra daugelis kitų, į kurias ir kviečiu kandidatuoti visus tuos, kurie reikiamas kompetencijas turi. Informaciją apie laisvas darbo vietas savivaldybėje ar jai pavaldžiose įstaigose skelbiame viešai“, – sakė A. Miškinienė.
Tarybos narys, opozicijos lyderis, buvęs meras A. Margelis teigė, jog Seimo nario siūloma pataisa yra įdomi. Meras sakė, jog, jei ją patvirtins Seimas, turėtų būti aiškiai reglamentuota, kaip visa tai įgyvendinti realybėje.
„Prieš skiriant vicemeru opozicijos atstovą, turėtų vykti derybos su valdančiąja dauguma, kurių metu būtų galimi tam tikri susitarimai. Jei viską protingai sudėliojus, toks rajono valdymo modelis būtų įdomus“, – sakė A. Margelis.

ELTA, BNS, „Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: