Dzūkų žinios

Bedarbių kreivė Lazdijuose vėl ėmė kilti

Dalintis:
Naujausi statistikos duomenys teigia, kad bedarbių skaičius Lazdijuose vis dar išlieka didžiausias Alytaus apskrityje.

Rugpjūčio pradžioje jau atrodė, kad ima spręstis viena iš didžiausių Lazdijų rajono problemų – nedarbas, nes liepos mėnesio nedarbo lygis Lazdijuose jau buvo pasiekęs mūsų rajonui neregėtas žemumas ir siekė 11,9 proc., tačiau rugsėjį optimizmas ėmė blėsti, nes nedarbo rodikliai vėl pablogėjo. Naujausi statistikos duomenys teigia, kad bedarbių skaičius Lazdijuose vis dar išlieka didžiausias Alytaus apskrityje.
Rugsėjo 1 d. bedarbiai Lazdijuose sudarė 12,3 proc. visų darbingų gyventojų. Tiesa, šis rodiklis, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, šiek teik sumažėjo, pernai, rugsėjo 1-osios duomenimis, Lazdijuose darbo neturėjo net 14,1 proc. darbingų rajono gyventojų.
Jei palyginsime Lietuvos nedarbo lygį, tai jis pernai ir šiemet rugsėjo 1 d. nepakito ir sudarė 8,2 proc., o Alytaus apskrityje šie rodikliai atitinkamai buvo 9,6 proc. (pernai) ir 9,0 proc. (šiemet).
Stebint, kaip kito nedarbo lygis Lazdijų rajone nuo šių metų pradžios, verta pastebėti, jog sausio mėnesį jis buvo labai aukštas ir sudarė 15,5 proc., vasarį – net 15,7 proc., kovą – 15,3 proc., balandį – 14,9 proc., gegužę – 13,8 proc., o birželį – 13 proc., liepos 1 d. – 12,7 proc., rugpjūčio 1 d. – 11,9 proc. Tokia nedarbo lygio dinamika pastebima jau ne vienerius metus – žiemą bedarbių daugiau, o pavasarį ir vasarą jų mažėja, nes tam tikra dalis bedarbių susiranda įvairių darbų pas ūkininkus, laikinai įsidarbina pas verslininkus.
Jei analizuosime Alytaus apskrities savivaldybių nedarbo lygį, tai šioje srityje geriausia situacija visus metus buvo Druskininkų savivaldybėje. Čia nedarbo lygis žemiausias apskrityje, šių metų rugsėjo 1 dieną siekė 7,8 proc., šis rodiklis geresnis nei šalies nedarbo lygio vidurkis. Tiesa, rugsėjo 1 d. netikėtą šuolį padarė Varėnos savivaldybė, sumažinusi nedarbą iki rekordinio skaičiaus – 7,2 proc.
Neblogai su nedarbu sekasi kovoti Alytaus rajono savivaldybei. Pernai rugsėjo 1 d. šiame rajone nedarbas siekė 10,1 proc., o šiemet nukrito iki 8,9 proc.
Alytaus miesto savivaldybėje nedarbo lygis šių metų rugsėjo 1 dieną buvo 9,1 proc., prieš metus jis buvo šiek tiek mažesnis – 9,0 proc.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: