Dzūkų žinios

Lazdijuose – psichologinė įtampa: žmonės nenori būti niekinami

Dalintis:
Per keturis mėnesius darbą paliko apie penkiolika savivaldybės ar jai priklausančių įstaigų specialistų.

Prašymai dėl išėjimo iš darbo Lazdijuose įgauna epidemijos mastą. Vienas po kito darbą palieka geri specialistai, neatlaikę naujosios valdžios psichologinio spaudimo. „Negaliu dirbti, kai ant manęs taip baisiai rėkia“, „Jaučiu nuolatinį atvirą nepasitenkinimą tuo, ką darau“, „Supratau, kad negalėsiu dirbti tokioje nepagarbos ir nepasitikėjimo atmosferoje“, „Jaučiu, kad esu nepageidaujamas“. Tokius ir panašius komentarus galima išgirsti iš prašymus dėl išėjimo iš darbo rajono valdžiai rašančių žmonių. Per keturis naujosios valdžios vadovavimo mėnesius psichologinį vadovų spaudimą skundėsi pajutęs ne vienas jau dabar darbą savivaldybėje ar jos valdomose įstaigose palikęs specialistas. Panašu, jog artėja laikas, kai Lazdijai bus paskelbti patogenine zona, o sostinės psichologų brigada atvyks į savivaldybę įvertinti čia susidariusio psichologinio klimato.

Dirbo su jaunimu
Jau kitą savaitę iš savo pareigų traukiasi savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatorė Loreta Kolkienė. Ji nenorėjo atvirauti apie išėjimo iš darbo priežastis, tačiau pažadėjo, jog apie tai detaliau papasakos uždariusi savivaldybės duris.
Moteris teigė, jog Jaunimo reikalų koordinatore tapo prie senosios rajono valdžios, prieš pusmetį, puikiai išlaikiusi valstybės tarnautojams privalomą testą.
„Man patinka dirbti su jaunimu, surengiau jiems šią vasarą stovyklą, visi buvo labai patenkinti. Turėjau ir daugiau minčių, kaip padaryti jauniems žmonėms kuo prasmingesnį gyvenimą Lazdijuose, tačiau dabar apsisprendžiau išeiti iš savivaldybės“, – sakė pašnekovė.
Moteris teigė, jog darbas savivaldybėje nebuvo jos pagrindinis pragyvenimo šaltinis, ji turinti daug įvairios veiklos, kuri jai suteikia lėšų duonai ir sviestui, todėl išėjimas iš darbo savivaldybėje neturės įtakos jos šeimos finansiniam stabilumui.
L. Kolkienė yra visuomeninio judėjimo „Pirmyn! Kartu mes galime“ narė.
Redakcijos duomenimis, iš darbo darželyje-mokykloje „Kregždutė“ traukiasi dvi mokytojų padėjėjos – Evelina Dobilaitė ir Vaida Kardokienė. Darželyje iš viso yra penkios mokytojų padėjėjos. Redakcijos duomenimis, šios abi pedagogės buvo judėjimo „Pirmyn! Kartu mes galime“ narės.
Taip pat gauta informacijos, jog savo postą ketina palikti Vietinio ūkio skyriaus vedėjas ir dar du jo pavaldiniai. Šie asmenys nieko bendra su politika neturi.

Įžvelgia pavojingą tendenciją
Tris mėnesius nesulaukęs darbo pasiūlymų Lazdijuose, savo gimtąjį rajoną paliko jaunas, bet perspektyvus teisininkas, buvęs savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, rajono tarybos narys Jonas Stankevičius.
Jis gavo darbo pasiūlymą Druskininkuose – buvo paskirtas Druskininkų pirminės sveikatos priežiūros centro direktorės pavaduotoju. Kartu su būsimąja žmona jiedu ketina persikelti gyventi į Druskininkus.
Paklaustas, ar darbas Lazdijuose jam nebuvo pasiūlytas dėl to, jog jis priklauso opozicinei frakcijai „Pirmyn!“, J. Stankevičius atsakė: „Tokia politikos praktika. Šiuo metu aktyviai dirbame mažumoje (opozicijoje), todėl negalime tikėtis kažkokių postų. Tačiau įžvelgiu pavojingą tendenciją, kad šiuo metu savivaldybėje retėja vietinių specialistų gretos, todėl jeigu ir toliau tokiais tempais vyks šis procesas, gali pradėti trūkti darbuotojų. Gal bus bandoma situaciją gelbėti specialistais iš kitų rajonų, bet, manau, tai tik laikinas sprendimas. Darbo vietos neturėtų būti skirstomos pagal partinę ar kitokią liniją.“

Nusprendė išeiti patys
Specialistų pasitraukimai iš darbų prasidėjo iškart po rinkimų. Nelaukdamas naujosios valdžios atėjimo, darbą Lazdijų sporto centre paliko ten ūkiui vadovavęs Artūras Juškauskas. Puikus organizatorius ir vadybininkas nusprendė išvykti dirbti į užsienį.
Lazdijų rajono savivaldybėje jau ne vieną mėnesį dirbama be Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo. Šį postą paliko puikiai vertinamas specialistas Vytuolis Valūnas. Jis susirado darbą Alytuje.
Viena iš didžiausių netekčių savivaldybei tapo Ūkio tarnybos vadovo Deivydo Palačionio išėjimas iš darbo.
D. Palačionis dar gegužę paliko šį postą. Paklaustas apie priežastis, privertusias jį priimti tokį sprendimą, D. Palačionis teigė, jog tai nėra tiesiogiai susiję su rajono valdžios pasikeitimu.
„Manau, atėjo laikas naujiems iššūkiams. Savo gyvenimą ir darbą perkelsiu į Alytų. Ten jau įsigijome savo būstą“, – sakė D. Palačionis.
Atėjus naujai valdžiai, bendrovės „Lazdijų vanduo“ direktoriaus postą paliko Justinas Šmulkštys. Kadangi jis buvo laikomas buvusio mero Artūro Margelio statytiniu, tai suvokė, jog jo naujoji valdžia netoleruos, todėl suskubo iš darbo išeiti šalių susitarimu.
Lazdijų seniūnijos seniūno pareigas paliko Sigitas Arbačiauskas. Jis „Dzūkų žinioms“ teigė, jog nusprendė išeiti į pensiją ir užleisti savo vietą jauniems vadovams.
Iš pareigų pasitraukė ir ilgametis Krosnos pagrindinės mokyklos direktorius Regimantas Jasevičius. Redakcijos duomenimis, direktorius mokyklą paliko dėl asmeninių priežasčių.

Atleido grupę darbuotojų
Pradėjus darbą naujajai rajono valdžiai, į darbą po ilgos ligos sugrįžo Lazdijų ligoninės vadovas Vitas Šimkonis, kuris akimirksniu iš darbo atleido net tris darbuotojus.
Darbo neteko personalo administratorė Asta Pilvinienė, kuri savo atleidimą vadina politiniu. Kaip spaudoje yra teigusi A. Pilvinienė, ji iš darbo galėjo būti atleista dėl to, jog yra buvusio mero pusseserė. Taip pat darbo ligoninėje neteko direktoriaus patarėjas Kęstutis Drėzas, atvežęs į Lazdijus profesorių Rimantą Kėvalą, bei puikus informacinių technologijų specialistas Andrius Maldonis.
Darbo ginčų komisija pripažino A. Pilvinienės atleidimą neteisėtu ir leido jai sugrįžti į darbą.

Išėjo puikios specialistės
Vasaros pradžioje darbą savivaldybėje paliko viešųjų ryšių specialistė Virginija Tulevičiūtė. Šiuo metu jau kitame rajone dirbanti profesionali specialistė pripažino, jog iš darbo Lazdijų rajono savivaldybėje ji buvo priversta išeiti dėl slogaus mikroklimato ir sudėtingo bendravimo su naująja rajono valdžia.
„Supratau, jog negalėsiu dirbti tokios įtampos, nesusikalbėjimo ir nepagarbos atmosferoje, todėl parašiau prašymą išeiti iš darbo“, – pasakojo V. Tulevičiūtė.
Toliau dar įdomiau. Kaip perkūnas iš giedro dangaus driokstelėjo žinia apie ilgametės Lazdijų rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktorės Romutės Kunigiškienės išėjimą iš darbo.
Pati moteris „Dzūkų žinioms“ nenorėjo pasakoti apie tai, kodėl ji, šio biuro įkūrėja, puikiai vertinama sostinės ir net užsienio kolegų, staiga nusprendė palikti savo mylimą darbą.
Tačiau „Dzūkų žinios“ išsiaiškino galimas tokio žingsnio priežastis. Savivaldybė gavo skundą dėl galimų pažeidimų Visuomenės sveikatos biure, todėl skubiai buvo inicijuotas biuro veiklos auditas.
Inicijuoti įstaigos veiklos auditą – nuo sovietmečio laikų patikrintas metodas, norint iš darbo išprašyti nepageidaujamą vadovą.

Sutrikdė merės tonas
Redakcijos šaltinių duomenimis, gali būti, jog netrukus iš savo posto bus priversta išeiti Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Rosvita Rupšienė.
Ši principinga, aukšto intelekto skyriaus vadovė galimai pateko į kolegų intrigų pinkles ir sulaukė griežtos rajono vadovės kritikos.
Moteris teigė, jog tokio tono ir žodyno, kokiu su ja bendravo merė, jai gyvenime dar nebuvo tekę girdėti nė iš vieno vadovo.
Šiuo metu R. Rupšienė turi nedarbingumo pažymėjimą, todėl jos tolesnis likimas bus sprendžiamas sugrįžus į darbą.

Laukia reorganizacija
Rudenį savivaldybės administracijos laukia sudėtingas ir skausmingas reorganizacijos procesas, kai bus jungiami ir naikinami struktūriniai padaliniai, sumažės skyrių vedėjų skaičius.
Kai kurių skyrių vedėjai nujaučia, kad turės palikti postus, kai kas, nelaukdami reorganizacijos, jau dabar bando derėtis su savivaldybės vadovais dėl išėjimo šalių susitarimu ir atitinkamų kompensacijų.
Tuo metu, kai retėja vietinių specialistų gretos ir rajone didėja bedarbių armija, rajono vadovė į darbą Lazdijuose kviečiasi darbuotojus iš kitų miestų. Administracijos direktorė atvyko iš Vilniaus, merės patarėja eksportuota iš Alytaus, o merės padėjėjos postas patikėtas teisininkei iš sostinės, dirbančiai nuotoliniu būdu ir darbo metu sprendžiančiai „valstiečių“ partijos problemas.
Merė Ausma Miškinienė per interviu „Dzūkų žinioms“ buvo paklausta, ką ji galvoja apie specialistų masinius išėjimus iš darbo savivaldybėje ar jos valdomose įstaigose.
„Kiekvienas yra laisvas pasirinkti, kur dirbti. Žmonės visada ieško jiems palankesnių sąlygų ir jei jie randa ir renkasi geriau apmokamą arba arčiau gyvenamosios vietos esantį darbą, negaliu jų neišleisti. Laisvus etatus planuojame užpildyti skelbdami atvirus konkursus. Tikiu, kad norinčių ir galinčių dirbti Lazdijų krašto labui rasime tiek Lazdijuose, tiek gretimuose rajonuose“, – teigė merė.

„Dzūkų žinių“ inf.

Dalintis:

3 komentarai apie “Lazdijuose – psichologinė įtampa: žmonės nenori būti niekinami”

  1. Va taip ir buna kai nuo nepriklausomybes laiku krasto meru buna vienas zmogus…tada visi sau patogiai sedi gauna algas dirba kaip supranta, zmoniu kaitos nera, visi viena seima, tik klausimas kas krastui tai naudinga?
    Na naturalu kad atejus i valdzia naujam jaunam ir dar verzliam zmogui yra pradedama reikalauti darbo rezultatu ne tik uzimti etata, ir tai jau yra traktuojama kaip spaudimas?
    Super,tikiuosi bus priimtas istatymas kuriuo nebeleis mero soste sedeti nesuskaiciuojama galybe kadenciju!

Komentarai yra išjungti.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: