Dzūkų žinios

Sveikatos apsaugos ministerija: Lazdijų ligoninė užima priešpaskutinę vietą

Dalintis:
Lazdijų ligoninė.

Neseniai į sostinę susitikti su Sveikatos apsaugos ministerijos atsakingais darbuotojais nuvykęs Lazdijų mero pavaduotojas Audrius Klėjus ir ligoninės direktorius Vitas Šimkonis ten sužinojo nemalonių naujienų. Pasirodo, pagal 2018 metų veiklos rezultatus Lazdijų ligoninė tarp kitų šalies savivaldybių užėmė priešpaskutinę vietą. Pernai ligoninei aštuonis mėnesius vadovavo V. Šimkonis, o tik keturis mėnesius vadovo pareigas ėjo Kęstutis Mazurkevičius.
Apie vizitą Vilniuje, ten išgirstas naujienas kalbamės su vicemeru A. Klėjumi.

Veikla įvertinta neigiamai
– Kartu su Lazdijų ligoninės vadovu neseniai lankėtės Sveikatos apsaugos ministerijoje. Koks buvo kelionės tikslas?
– Sveikatos apsaugos ministerijoje lankėmės ministerijos kvietimu. Nebuvome iš anksto informuoti, apie ką kalbėsimės. Apie pokalbio turinį ir kontekstą sužinojome tik susitikimo metu.

– Kaip ministerija vertina Lazdijų ligoninės veiklą ir kokias mato jos perspektyvas?
– Susitikime dalyvavo sveikatos apsaugos viceministrė, ministro patarėjai, Valstybinės ligonių kasos bei Teritorinės ligonių kasos vadovai, kurie išanalizavę 2018 metų VšĮ Lazdijų ligoninės veiklą pristatė rezultatus. Pagal jų pasirinktus 10 vertinimo kriterijų, lyginant su kitomis šalies savivaldybėmis, VšĮ Lazdijų ligoninė užima priešpaskutinę vietą. 2018 metų VšĮ Lazdijų ligoninės veikla vertinama neigiamai. Apsilankymo metu išgirdome pastabų dėl 2018 metais šioje įstaigoje netinkamai organizuoto darbo. Ministerijai žinoma, kad daug lėšų 2018 metais buvo iššvaistyta perteklinėms administracijos išlaidoms, Sveikatos apsaugos ministerijos nuomone, turime ieškoti papildomų veiklų, optimizuoti įmonės administravimą, didinti efektyvumą, pelningumą. Susitikime taip pat buvo pateiktos pastabos atskiroms sritims, kurioms reikia papildomo dėmesio siekiant ištaisyti rezultatus.

– Ministerijos planuota sveikatos apsaugos sistemos pertvarka sustojo. Kokia Lazdijų ligoninės ateitis?
– Apie sveikatos apsaugos sistemos pertvarką susitikime nebuvo kalbama. VšĮ Lazdijų ligoninės ateitis, ministerijos nuomone, priklauso nuo Lazdijų rajono savivaldybės bei Sveikatos apsaugos ministerijos. Laikomės tvirtos pozicijos, kad šiuo metu teikiamos paslaugos Lazdijų ligoninėje išliks, ligoninė nebus uždaryta. Ateityje planuojama paslaugų plėtra.

Sieks panaikinti skolą
– Kokių priemonių ketina imtis Lazdijų rajono savivaldybė, kad būtų išsaugota ligoninė su dabar joje esančiomis paslaugomis?
– Visų pirma sprendžiama 2018 metais atsiradusios skolos problema. Skola atsirado dėl neefektyvaus ir nekokybiško įstaigos administravimo, perteklinių etatų administracijoje, kurių šiais metais yra atsisakyta. Vienas iš pagrindinių tikslų šiuo metu – panaikinti skolą. Kaip jau minėjau, ateityje ieškosime papildomų rentabilių paslaugų, kurios užtikrintų normalų įstaigos funkcionavimą.

– Kaip Jums atrodo, ar dabar ligoninės teikiamos paslaugos tenkina Lazdijų krašto žmonių lūkesčius?
– To ir reikėtų klausti Lazdijų krašto gyventojų. Aš manau, kad žmonių lūkesčius patenkinti labai sudėtinga, o tobulėjimui ribų nėra. VšĮ Lazdijų ligoninės teikiamų paslaugų spektras gana platus, o teikiamos paslaugos kiekvieną savaitę yra vertinamos, stengiamasi atsižvelgti į žmonių skundus bei pageidavimus.

– Ar negalvojate apie tai, kad norint perspektyvius medikus pritraukti į Lazdijus, savivaldybė galėtų sukurti socialinių patogumų paketą – tarnybinį butą, transporto lengvatas, patrauklų atlyginimą?
– Savo srities profesionalams, teikiantiems kokybiškas paslaugas, stengiamės sudaryti palankias sąlygas.

Taip pat paprašėme apie vizitą Vilniuje savo nuomonę pareikšti ir ligoninės direktorių V. Šimkonį.

Kvietimus gavo ir kiti
Paklaustas, koks buvo jo ir vicemero vizito į Sveikatos apsaugos ministeriją tikslas, direktorius atsakė, jog šis vizitas buvo suorganizuotas Sveikatos apsaugos ministerijos bei Valstybinės ligonių kasos iniciatyva, jo žiniomis, kvietimus gavo ir kitos savivaldybės, todėl Lazdijai nebuvo išimtis.
„Mes buvome supažindinti su esama situacija sveikatos apsaugos sistemoje bei su kai kuriais rodikliais ne tik mūsų ligoninės, bet ir kitų gydymo įstaigų. Žinoma, mes išsakėme savo pageidavimą ir toliau dirbti kaip savarankiška daugiaprofilinė ligoninė“, – pasakojo ligoninės vadovas.
Paklaustas, ar susitikime buvo kalbama apie ligoninės reorganizaciją, V. Šimkonis sakė, jog susitikime apie reorganizaciją nebuvo kalbama. Tokią perspektyvą, jo nuomone, ligoninei „piešia“ spauda (tiek respublikinė, tiek vietinė), įnešdama destrukcijos savivaldybės gyventojų tarpe.
„Dar kartą pabrėžiu, kad nėra svarstoma VšĮ Lazdijų ligoninę reorganizuoti į slaugos ir palaikomojo gydymo įstaigą“, – patikino ligoninės direktorius.

Stengsis lanksčiai reaguoti į norus
Pasidomėjus, ką reikia daryti, kad ligoninė išliktų tokia, kokia dabar yra, V. Šimkonis teigė, jog reikia visų susitelkimo. Susitelkti turėtų ne tik steigėjas (Lazdijų rajono savivaldybė), bet ir ligoninės kolektyvas. Jis pastebėjo, jog su Lazdijų rajono savivaldybės vadovais diskutuojama apie ligoninės veiklą bei jos vystymą.
Į klausimą, kokia ligoninės paslaugų dinamika šių metų pirmąjį pusmetį, kokių paslaugų daugėja, o kokių mažėja, kokios naujų darbuotojų įdarbinimo perspektyvos, direktorius atsakė: „Paslaugų dinamika šių metų pirmą pusmetį kinta. Padaugėjo chirurginių ligonių apyvarta bei operacijų skaičius. Taip pat sėkmingai didėja pacientų apsilankymų skaičius konsultacinėje poliklinikoje ir besigydančių Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje. Atleidus 2018 metais priimtus patarėjus, teisės konsultantus, optimizuotos administracinės išlaidos. Kokybiškas paslaugas teikiantiems specialistams visada stengiamės sudaryti palankias sąlygas, tačiau juos pritraukti nėra lengva. Stengiamės lanksčiai reaguoti į jų norus ir poreikius.“

„Dzūkų žinių“ informacija

Skolų išieškojimas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: