Dzūkų žinios

Trumpa merės padėjėjos karjera su skandalų prieskoniu

Dalintis:
Eglė Stasiškienė.

Du mėnesiai. Vos toks laiko tarpas skiria merės padėjėjos Eglės Stasiškienės prašymus dėl priėmimo į darbą ir dėl atleidimo iš merės padėjėjos pareigų. Rekordiškai trumpą laiką Lazdijų merės padėjėja dirbusi vilnietė, teisės magistrė nuo rugsėjo 5 dienos nebedirba Lazdijų rajono savivaldybėje. Kas lėmė tokią trumpą moters karjerą, dabar sunku pasakyti, tačiau per šį laikotarpį ji pateko į dvi nemalonias situacijas.

Norėjo padėti merei
Merės padėjėja 39-erių metų vilnietė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė E. Stasiškienė pradėjo dirbti birželio antroje pusėje.
Savo paskyrimo į šias pareigas išvakarėse ji „Dzūkų žinioms“ patvirtino, jog su ja buvo kalbėta apie šias pareigas. Paklausta, ar ji planuoja visą darbo laiką būti Lazdijuose, E. Stasiškienė teigė, jog konkrečios darbo sąlygos bus aptartos su mere.
„Tikrai noriu padėti jaunai ir šauniai merei“, – tada kalbėjo būsimoji padėjėja.
E. Stasiškienė yra teisininkė, turinti magistro kvalifikaciją. Moteris yra įsteigusi mažąją bendriją, taip pat labdaros ir paramos fondą, kuris rūpinasi medžių išsaugojimu.
Su LVŽS sąrašu E. Stasiškienė dalyvavo 2016 metų Seimo rinkimuose, tačiau į Parlamentą nepateko.
Kaip teigė merė Ausma Miškinienė, E. Stasiškienės funkcijos savivaldybėje yra vietos savivaldos korupcijos prevencijos įgyvendinimas, viešųjų pirkimų organizavimo, sutarčių rengimo ir vykdymo koordinavimas bei savivaldybės rengiamų teisės aktų projektų teisinio reguliavimo problematikos vertinimas.
Merė ir E. Stasiškienė susitarė, jog padėjėja tris dienas – antradieniais, trečiadieniais ir penktadieniais – dirbs nuotoliniu būdu – Vilniuje, o pirmadieniais ir ketvirtadieniais bus Lazdijuose.

Darbo metu – partijos posėdyje
Į pirmąją nemalonią situaciją E. Stasiškienė pateko liepos 24 dieną, kai vietoj darbo Lazdijų rajono labui pusdienį dalyvavo savo partijos (LVŽS) posėdyje.
O posėdžio tądien būta neeilinio, partijos Procedūrų ir etikos komisija svarstė, ar Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis nepažeidė partijos etikos nuostatų.
E. Stasiškienė yra viena iš šios komisijos narių, ji tris valandas dalyvavo Procedūrų ir etikos komisijos posėdyje, vykusiame Vilniuje. Posėdyje taip pat turėjo dalyvauti ir šios komisijos narė A. Miškinienė, tačiau tądien į Vilnių ji nevyko.
Etikos ir procedūrų komisijos posėdis truko labai ilgai. Po posėdžio komisijos pirmininkas Leonas Apšega informavo, kad komisija priėmė sprendimą, kad V. Pranckietis nepažeidė etikos normų. Iš keturių posėdžiavusių komisijos narių 3 balsavo, kad V. Pranckiečio pažeidimų nėra, o viena komisijos narė, kad pažeidimų būta. Kaip vėliau paaiškėjo, ta vienintelė komisijos narė, kuri „nuteisė“ V. Pranckietį, buvo būtent E. Stasiškienė.

Merė teisino pavaldinę
Kai „Dzūkų žinios“ merės paklausė, kas išleido E. Stasiškienę į LVŽS Etikos ir procedūrų komisijos posėdį Vilniuje, merė atsakė, jog E. Stasiškienė liepos 24 d. (trečiadienį) kaip įprasta dirbo nuotoliniu būdu Vilniuje. Leidimą vykti į LVŽS Etikos ir procedūrų komisijos posėdį ji turėjo, dėl jo iš anksto kreipėsi žodžiu.
Merė pažymėjo, kad pritarimas jos dalyvavimui posėdyje buvo duotas tik sutarus, kad paskirtos dienos užduotys bus įvykdytos po darbo valandų.
Pasidomėjus, ar merė toleruoja partijos reikalų sprendimą darbo metu, A. Miškinienė atsakė, jog, jos nuomone, piliečiams teisę dalyvauti politinėje veikloje numato LR Konstitucija. Merė pridūrė, jog politinė ar kita papildoma veikla negali trukdyti tiesioginiam ir pagrindiniam darbuotojo darbui.
„Jei pastebėčiau, kad yra piktnaudžiaujama, nedelsdama priimčiau atitinkamus sprendimus. Laikausi pozicijos, kad nesvarbu, kuriai politinei partijai priklauso ar nepriklauso žmogus, svarbu jo kompetencija, gebėjimas bendradarbiauti ir dirbti komandoje. Esu vienodai reikli visiems“, – kalbėjo A. Miškinienė.
Įdomi detalė – apie E. Stasiškienės dalyvavimą partijos posėdyje „Dzūkų žinios“ merės klausinėjo rugpjūčio 20 dieną. Tą pačią dieną buvo įteiktas merės padėjėjos E. Stasiškienė prašymas Lazdijų merei dėl atleidimo iš darbo „dėl asmeninių priežasčių“.
Įsakymą dėl E. Stasiškienės atleidimo iš pareigų nuo rugsėjo 5 dienos merė A. Miškinienė pasirašė rugsėjo 3 dieną.

Pasivijo dar vienas nemalonumas
Paskutinę E. Stasiškienės darbo Lazdijų rajono savivaldybėje dieną jos laukė dar vienas nemalonumas. Lazdijų rajono savivaldybė gavo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos raštą, adresuotą merei A. Miškininei. Rašte buvo prašoma atlikti tyrimą dėl galimo E. Stasiškienės viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje pažeidimo.
Komisija gavo skundą, jog merės padėjėja E. Stasiškienė galimai pažeidė įstatymą, nes nedeklaravo savo viešųjų ir privačių interesų. Pagal įstatymą, E. Stasiškienė tai turėjo padaryti per 30 dienų nuo darbo Lazdijų rajono savivaldybėje pradžios, konkrečiai – iki liepos 20 dienos, tačiau to nepadarė.
Žinoma, tai nėra toks šiurkštus pažeidimas, kaip tas, kurį padarė vicemeras Audrius Klėjus, kai vienu metu dirbo ir merės pavaduotoju, ir Seimo narės padėjėju, tačiau E. Stasiškienės karjerai tai nebūtų buvę naudinga.
Sužinojusios apie E. Stasiškienės prašymą išeiti iš darbo, „Dzūkų žinios“ nusiuntė merės padėjėjai klausimų: kas paskatino ją pasitraukti iš pareigų, kodėl ji nedeklaravo viešų ir privačių interesų, ar jai patiko darbas Lazdijuose.
Tačiau atsakymų iš E. Stasiškienės savaitraštis nesulaukė.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: