Dzūkų žinios

Ar rinksime tarybos narius ir vienmandatėse apygardose?

Dalintis:
Lazdijų rajono savivaldybė.

Įvairioms frakcijoms priklausantys Seimo nariai spalį registravo pataisą, kad pusė savivaldybių tarybų narių būtų renkami vienmandatėse apygardose. Šią iniciatyvą pasirašė 13 Seimo narių. Kai kurie savivaldos atstovai sako, kad tokia idėja neturi prasmės ir tik pabrangins rinkimus. Lazdijų politikai šią iniciatyvą vertina atsargiai.

Geriau atstovautų žmonėms
Projektą inicijavęs konservatorius Andrius Kupčinskas sakė, kad vienmandatininkai padėtų geriau atstovauti vietos bendruomenėms ir priartintų miesto valdžią prie žmonių. Dabar savivaldybių tarybų nariai renkami pagal partijų arba visuomeninių rinkimų komitetų sąrašus. Vienmandatininkai Lietuvoje renkami tik per Seimo rinkimus.
„Būtent savivalda labiausiai atstovauja žmonių, bendruomenių lūkesčiams, bet dažnai nutinka, kad renkant tarybos narius tik pagal sąrašą lieka neatstovaujamos atskiros seniūnijos arba net miesteliai, – sakė A. Kupčinskas. – Man atrodo, kad mišri sistema net labiau tinkama savivaldos rinkimuose negu Seimo rinkimuose. Tiesioginės demokratijos principus geriausiai užtikrintų į tarybą, aukščiausią savivaldos organą, išrinkti vietos bendruomenių nariai.“

LAS prezidentas abejoja
Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas, Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius teigė, kad siūlymas dėl vienmandatininkų savivaldybių tarybose yra perteklinis, nes dabartinės tarybos ir dabar turi galimybes atstovauti gyventojų lūkesčiams.
„Aš abejoju tokiu siūlymu, negirdėjau jokių esminių kritikų dabartinei sistemai, – teigė savivaldybių asociacijos atstovas. – Tikslas dėl bendruomenių atstovavimo man yra gana aiškus, bet nemanau, kad siūlomas kelias yra tas, kuriuo reikėtų eiti“, – pridūrė jis.
Pasidomėjome, kaip šį parlamentaro siūlymą vertina Lazdijų politikai, ar jie pritartų dalies savivaldybės tarybos narių rinkimui vienmandatėse apylinkėse.
Lietuvos socialdemokratų partijos Lazdijų skyriaus pirmininkas Saulius Petrauskas:
„Klausimas dėl savivaldos rinkimų formų ir terminų visada yra aktualus, nežiūrint į tai, kaip seniai įvyko savivaldos rinkimai. Sveikinu visų pastangas į rinkimus pritraukti kuo daugiau gyventojų, galinčių balsuoti ir norinčių kandidatuoti.
LR vietos savivaldos įstatyme yra nustatytas tiesioginio gyventojų dalyvavimo tvarkant viešuosius savivaldybės reikalus principas, kuris įgyvendinamas gyventojams tiesiogiai dalyvaujant, rengiant ir svarstant
sprendimų projektus, organizuojant apklausas, susirinkimus, sueigas, renkant seniūnaičius, gyventojams dalyvaujant vietos gyventojų apklausoje nustatant ar keičiant seniūnijų teritorijų ribas ir pavadinimus ir t. t.
Nuo 2015 m. LR vietos savivaldos įstatymas numato mišrią rinkimų sistemą – savivaldybės tarybos nariai renkami pagal proporcinę rinkimų sistemą (balsuojama už kandidatų sąrašus, reitinguojant 5 geriausius kandidatus), o merai – vienmandatėje rinkimų apygardoje renkami tiesiogiai. Taip pat įstatymas numato galimybę nepartiniams rinkimų komitetams kelti kandidatus į savivaldybės tarybos narius ir merus, nustatyta tvarka surinkus atitinkamą skaičių juos palaikančių rinkėjų parašų. Tai svarbus pokytis, sudarantis sąlygas didinti gyventojų dalyvavimą politikoje ir skatinti jų atsakingumą balsuojant.
Arčiausiai žmonių savivaldoje yra seniūnas. Pataisos dėl tiesioginių seniūnų rinkimų būtų didžiausias žingsnis stiprinant vietos demokratiją, stipriau pritraukiant vietos gyventojus dalyvauti valstybės valdyme bei prisiimant atsakomybę. Šis klausimas dažnai minimas ir susitikimuose su gyventojais.
Ar bus pateisinti gyventojų lūkesčiai įteisinus pusės tarybos narių tiesioginius rinkimus, išlieka didelis klaustukas. Manau, prieš teikiant tokias pataisas svarstyti, reikia plačiau jas aptarti su gyventojais, vietos bendruomenėmis.
Politinės partijos vis dar išlieka tradicinės vakarietiškos demokratijos pagrindas, varomoji bei telkianti jėga tiek regioniniu, tiek nacionaliniu lygmeniu. Jose subręsta didžioji dalis tiek vietos, tiek nacionalinių politikų. Jos ne tik formuoja, ugdo, bet ir prisiima atsakomybę už pasiektus ar nepasiektus rezultatus ar gyventojų lūkesčius.
Šiuo metu daugiau klausimų nei atsakymų vietos politikui, kuris būtų išrinktas tiesiogiai vienmandatėje apylinkėje į vietos savivaldos tarybą.“

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: