Dzūkų žinios

Dzūkijos ir J. Žitkausko pripažinimas – „Dzūkų kalendorius 2019“ premijuotas Žemaitijoje

Dalintis:

Dzūkui, mūsų kraštiečiui, poetui, kultūros ir literatūros puoselėtojui Juozui Žitkauskui šie metai itin darbingi ir dosnūs. Jo darbai – išleisti kultūros ir literatūros leidiniai – sulaukė pripažinimo Lietuvoje. Prieš keletą dienų paskelbta, kad jam už išleistą 2019 metų Dzūkų kalendorių Kuršėnuose paskirta Lauryno Ivinskio premija. Dėl šios premijos varžėsi 15 kalendorių sudarytojų. Tai jau trečia premija, kurią per metus gauna mūsų kraštietis. Džiugu pastebėti, kad toks jo darbų pripažinimas prasidėjo mūsų rajone. Pirmą Albino Andrulionio premiją jis gavo dar praeitų metų lapkričio mėnesį už kūrybą bei literatūros, kultūros ir mūsų rajono garsinimą šalyje. Ši premija buvo įteikta Lazdijų bibliotekoje. Vaikų literatūros premiją balandžio mėnesį jam skyrė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Gausiai apdovanotas mūsų kraštietis nemiega ant laurų ir toliau dirba prasmingus darbus. Jis jau sudarė ir išleido 2020 metų Dzūkų kalendorių, kurį dabar ruošiasi pristatinėti įvairiuose šalies kampeliuose, Dzūkijoje bei mūsų rajone. Šis kalendorius sudarytas vaizdinga ir skambia dzūkiška šnekta, iliustruotas nuotraukomis iš Dzūkijos, yra nuotraukų iš Seirijų, Metelių ir kitų mūsų vaizdingų vietovių.
Cikras dzūkas nuog Kapčiamiesčio dar kitaip vadinamas Dzūkijos kultūros ambasadoriumi Vilniuje J. Žitkauskas sutiko pasidalinti su „Dzūkų žiniomis“ mintimis apie sunkiu darbu pelnytą pripažinimą, premijas, kultūrinio darbo subtilybes bei apie naują Dzūkų kalendorių.
„Kažkaip sutapo, kad šias premijas gaunu kas penki mėnesiai. Jos yra skirtingos, na, gal pirma ir trečia iš dalies siejasi. Iš tiesų būti pripažintam savo gimtam dzūkiškam krašte yra labai malonu. Tai paneigia mitą, kad savam krašte pranašu nebūsi. Tačiau gauti L. Ivinskio premiją Kuršėnuose, Žemaitijoje, už Dzūkų kalendorių yra kažkas išskirtinio. Juolab, kad mano kalendorių iš 15 pateiktų komisija beveik vienbalsiai nusprendė išrinkti geriausiu ir labiausiai vertu premijos. Reiškia, net Žemaitijoje Dzūkija yra gerai žinoma ir nėra joks užkampis, kaip mano kai kurie. Aš tuo kalendoriumi ir siekiu kuo daugiau populiarinti savo gimtą kraštą, atverti jį kitiems kraštams, siekti jo didesnio žinomumo. Taigi Dzūkija sulaukė pripažinimo ir Žemaitijoje. Džiaugiuosi, kad man tai pavyko. Galvoju, kad kalendorius sudarau ne tam, kad gaučiau premijas, o tam, kad myliu savo kraštą ir noriu jį populiarinti. Pažadu ateityje nesustoti, nes toks pripažinimas įkvepia. Jau sudariau 2020 metų Dzūkų kalendorių, o dabar mintyse turiu jau ir 2021 metų kalendoriaus sudarymą“, – sakė J. Žitkauskas.
Kalbėdamas apie ką tik sudarytą ir išleistą 2020 metų kalendorių J. Žitkauskas sakė, kad jis skirtas 20 amžiui atminti. „Fotografas Vytautas Stanionis važinėjo po Dzūkijos miestelius, fotografavo miestelių žmones ir bažnyčias. Šiame kalendoriuje yra nuotraukų iš Seirijų, Metelių ir Krikštonių, trumpai dzūkiškai aprašyta šių vietovių istorija. Mūsų kraštietė kalbininkė Asta Leskauskaitė aprašė šių vietovių kalbą. Kalendoriuje yra liaudies meteorologijos skyrelis, kuriame rašoma, kaip žmonės pranašavo orus, taip pat rašoma apie įvairius laukinius augalus bei žoleles ir pateikiami receptai, kaip iš jų galima pasigaminti sveiko ir gardaus maisto, išsivirti sriubos ir t. t. Kad būtų praktiškiau, išleidau du kalendorius – sieninį ir stalinį. Esu jau suplanavęs, kada atvyksiu į savo gimtą kraštą kalendoriaus pristatyti. Labai laukiu susitikimų su gimtinės žmonėmis“, – sakė net Žemaitijos kalendorių sudarytojus savo kūriniu nurungęs dzūkas.

Dzūkų kalendoraus 2020 pristatymai Lazdijų rajone:
Spalio 21 d. 18 val. Kapčiamiestin, laisvalaikio salėn, rozu su renginiu „Veronika ir draugai“, kur dalyvaus ir Veronika Povilionienė, ir aktorius Dalius Skamarakas;
Lapkričio 6 d. 14 val. Metelių bibliotekon;
Lapkričio 6 d. 17 val. Lazdijų r. savivaldybės viešojon bibliotekon;
Lapkričio 18 d. 14 val. Krikštonių bibliotekon;
Lapkričio 18 d. 16 val. Seirijų bibliotekon.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: