Dzūkų žinios

Lenkijoje Seimo rinkimus laimėjo „Teisės ir teisingumo“ partija

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Algimantas Mikelionis

Staigmenų nebuvo, nes praėjusį sekmadienį Lenkijoje vykusius Seimo rinkimus triuškinančia persvara laimėjo katalikiška ir ultrapatriotinė „Teisės ir teisingumo“ partija vadovaujama Jaroslawo Kaczynskio. Ji surinko net 43,59 procento balsų ir iš 460 vietų Lenkijos Seime užims net 235 vietas. Už šią partiją balsavo kiek daugiau kaip aštuoni milijonai lenkų. Antrą vietą užėmė ir fiasko patyrė Pilietinė koalicija, už kurią pasisakė 27,40 procento balsavusiųjų. Ši politinė jėga Seime turės 134 vietas. Už ją balsavo kiek daugiau nei penki milijonai lenkų. Už Kairiųjų aljansą pasisakė 12,56 procento (49 vietos Seime) rinkėjų. Už Lenkijos liaudies partijos ir judėjimo „Kukiz 15“ aljansą – 8,55, už kraštutinių dešiniųjų Konfederaciją – 6,81 procento. Reikia pabrėžti, kad šiemet buvo itin didelis rinkėjų aktyvumas – net 61,74 procento.
Prieš ketverius metus vykusius Seimo rinkimus taip pat laimėjo „Teisės ir teisingumo“ partija. Šiemet rinkimuose už ją balsavo dar daugiau rinkėjų nei prieš ketverius metus. Nors sekmadienį tik paskelbus rinkimų rezultatus, J. Kaczynskis buvo patenkintas, bet kūno kalba rodė, kad jis ir jo vadovaujama partija tikėjosi dar daugiau balsų – gal 50, o gal net 55 procentų. Kaip ten bebūtų, pergalė daugiau nei įtikinama. Kas lėmė, kad lenkai ir toliau suteikė mandatą šiai partijai valdyti šalį dar ketverius metus? Visų pirma, gera ūkio situacija: BVP augimas, žymus bedarbystės sumažėjimas, kiekvienam vaikui skiriama 500 zlotų išmoka per mėnesį, trylikta pensija pensininkams, o po dvejų metų žadama, kad pensininkai gaus net keturioliktą pensiją, taip pat minimalaus atlyginimo augimas. Žinoma, kad gerą Lenkijos ekonominę būklę garantavo ir aštuonerius metus valdžioje buvusios ir 2015 metais Seimo rinkimus pralaimėjusios PO (Piliečių platformos) darbas. Bet taip toli paprastai rinkėjų atmintis nesiekia. Be to, „Teisė ir teisingumas“ kiekviena proga teigė ir teigia, kad ankstesnė liberali Lenkijos valdžia buvo itin nevykusi ir tarnavo Vakarams.
Paskutinius ketverius metus Lenkiją valdžiusios ir dar ketverius metus šią šalį valdysiančios partijos itin arši retorika yra nukreipta prieš Europos Sąjungą, demokratines ir bendražmogiškas vertybes. Valstybinė Lenkijos televizija TVP nuolat giria ir liaupsina valdančiąją „Teisės ir teisingumo“ partiją ir kaip įmanydama niekina ir žemina kitas Lenkijos politines partijas ir jų politikus. Per kelerius metus iš valstybinės Lenkijos televizijos buvo atleista apie trys šimtai žurnalistų, kurie nepanoro būti aklu valstybės melo įrankiu. Valstybinei televizijai per kelerius metus buvo skirta milijardai zlotų iš valstybės, t. y. mokesčių mokėtojų, kišenės.
Per ketverius metus valdančioji „Teisės ir teisingumo“ partija ir jos politikai pakliuvo į daugybę aferų. Jas itin išsamiai ir talentingai iškėlė į dienos šviesą demokratiškos ir liberalios nepriklausomos žiniasklaidos priemonės. Bet valdančioji partija į savo politikų aferas ir skandalus reaguodavo labai greitai ir neleisdavo jiems užsitęsti. Valdantieji visus gerus darbus ir nuopelnus prisiimdavo sau, o nesėkmes ir blogus darbus priskirdavo opozicijai, Europos Sąjungai, Vakarams ir net demokratijai.
Atrodytų, kad valdančioji „Teisės ir teisingumo“ partija įsivėlė į nemažai skandalų ir juos lydėjo ne vien sėkmė. Kodėl gi lenkai taip aktyviai už juos balsavo? Visų pirma, tai nulėmė lenkų konservatyvumas. Valdančioji partija itin puolė LGBT žmones ir jų aplinką, tam pritarė nemažai piliečių, net trečdalis lenkų pritaria abortų draudimams. Valdančioji partija ir daug lenkų aršiai pasisako prieš pabėgėlius. „Tvarka ir teisingumas“ turėjo ir tebeturi itin didelę katalikų bažnyčios paramą. Neretai bažnyčia valstybę paverčia melžiama karvute.
Nereikia pamiršti, kad labai svariai prie „Teisės ir teisingumo“ pergalės, kad ir kaip tai keistai skambėtų, prisidėjo pati… opozicija. Ketverius metus jie dirbo gana silpnai, o jų rinkiminė kampanija irgi buvo nevykusi. Sekmadienį vykusių rinkimų pagrindiniu pralaimėjusiuoju galima laikyti Pilietinę koaliciją. Nors jie prieš 2015 metų pralaimėjimą rinkimuose valdė aštuonerius metus iš eilės, jau ketverius metus dirbo ir dar ketverius dirbs opozicijoje. Visai kitokios Kairiųjų aljanso nuotaikos – jie po ketverių metų politinės nebūties sugrįžo į Lenkijos Seimą.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: