Dzūkų žinios

Moliūgų šventėje Būdvietyje didžiausio moliūgo pjaustynės

Dalintis:

Dineta Babarskienė

Pasigaminti moliūgų sriubos penktadienio vakarą Būdvietyje, ko gero, buvo sunkus iššūkis. Ir visai ne dėl įgūdžių stokos. Juk negalima sau lėtai virti moliūgų sriubą, kai visai čia pat, Būdviečio laisvalaikio salėje, vyksta moliūgų šventė „Daržovių karalius esu aš“, o ir kone 13 litrų moliūgų sriubos maloniai kvepėjo, masino paragauti ir pačiam virti nereikėjo. Tuo pasirūpino renginio organizatoriai.
Tą vakarą Būdviečio laisvalaikio salėje viskas iš meilės moliūgui. Moliūgų manijai pasidavė visas Būdvietis. O kodėl gi ne?

Moliūgai piešti, o iš užaugintų „lipdyti“ seniai besmegeniai
Tąkart Būdviečio laisvalaikio salė tapo susitikimų, atradimų, bendravimo ir dalijimosi vieta. Čia ritosi moliūgai, puikavosi patiekalai iš moliūgų, lijo prizais. O kad susirinkusiems į šventę neprailgtų laukti jos kulminacijos, moliūgo-galiūno pjaustynių, renginio organizatoriai pasirūpino išties nuotaikinga menine programa, įvairiomis užduotimis susirinkusiems. Kol skambėjo Teizų laisvalaikio salės ansamblio „Svaja“ (vadovas Juozas Adomaitis) kupinos rudeniškos nostalgijos dainos, kol šoko Būdviečio laisvalaikio salės šokėjėlės, susibūrusios į šokių trupę „Mega Dance“ (vadovė Zina Barkauskienė), kol sukosi poromis Būdviečio laisvalaikio salės šokių kolektyvas „Jotvingis“ (vadovė Aurelija Valasevičienė), kol grojo Lazdijų meno mokyklos akordeonistai, vadovaujami mokytojos Sigitos Maldžiūtės-Valaitienės, jaunosios dailininkės piešė daržovių karalių – moliūgą, paskui jau pasidarbavo ir vyresnieji. Jiems užduotis: iš suneštų moliūgų sudėti menines kompozicijas. Šiemet Būdviečio daržininkų užaugintų moliūgų ekspozicija buvo itin spalvinga ir turtinga, stebino įdomių formų ir dydžių moliūgai. Tad reikėjo tik idėjos ir fantazijos. Pasirodo, Būdvietyje jau žiemos žmonės laukia labai, mat net iš daržovių senius besmegenius dėliojo. Tiesa, sakėsi, rudeninius senius besmegenius. Šventėje nulijo gausiu prizų lietumi tiems, kas augino moliūgus, taip pat ir tiems, kas dalyvavo kūrybiniame procese ir, žinoma, visiems tą vakarą dainavusiems, šokusiems, grojusiems.

Didžiausią moliūgą supjaustė, sėklas susirinkusiems išdalijo
Be konkurencijos didžiausiu moliūgu šiemet Būdvietyje buvo pripažintas Jūratės ir Sauliaus Abraičių moliūgas. Taip pat moliūgus augino Linutė ir Gintas Jonuškai, Marytė ir Vincas Keršuliai, o Aštriosios Kirsnos mokyklos Dailės būrelio mokinukai kartu su mokytoja Egle Smirnoviene sumanė ir padarė įvairių rudeniškų kompozicijų, nė kiek nuo jų išradingumu neatsiliko ir Būdviečio bibliotekos bibliotekininkė Renata Kundrotaitė. Šeimininkė Aurelija Valasevičienė vaišino savo pačios virta trinta moliūgų sriuba. Kaip prisipažino pati Aurelija, ko gero, kokia 13 litrų moliūgų sriubos privirusi. Skalsios moliūgų sriubos buvo išvirta pakankamai, pavaišinti visi šventės dalyviai. Tačiau žmonės būriavosi prie moliūgo, kur galiūno pjaustynės vis nesibaigė. Vikriai išskobtas vidus, sėklos išdalintos linkint kitąmet iš jų užauginti dar galingesnių moliūgų ir vėl susirinkti į tradicinę moliūgų šventę Būdviečio krašte. Juk visiems susirinkusiems artima mintis, kad kiekvienas iš mūsų visai neprastas daržininkas, tad užauginti moliūgų kitais metais tikrai pavyks.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: