Dzūkų žinios

Seniūnaičių rinkimų fronte – aršios kovos

Dalintis:
R. Vaškevičius seniūnaičiu netapo.

Lietuva žaidžia dar vieną demokratijos žaidimą – tiesiogiai renka seniūnaičius. Nors atrodytų, jog seniūnaičio postas yra labai neįtakingas ir beveik nieko nelemiantis, tačiau Lazdijų krašte šie rinkimai savo atkaklumu, skundais ir aršia konkurencija tikrai nenusileido nei mero ar net Seimo nario rinkimams.

Prašė anuliuoti direktorės įsakymą
Kai kuriose Lazdijų rajono vietovėse seniūnaičiai buvo išrinkti be didesnių skandalų, intrigų ar pykčių, tačiau Lazdijų miesto ir Kučiūnų seniūnaičių rinkimai virto tikru detektyvu.
Rugpjūčio 30 dieną paskirti Kučiūnų seniūnaičių rinkimai, atrodytų, vyko sklandžiai. Jų metu seniūnaičio postą laimėjo Rimas Vaškevičius. Tačiau visai netrukus gautas gyventojų skundas, neva rinkimų rezultatams įtakos turėjo rinkimų susirinkime sekretorės pareigas atlikusi rinkimus laimėjusio R. Vaškevičiaus sutuoktinė Nijolė Vaškevičienė.
Gavusi šį skundą, savivaldybės administracijos direktorė savo įsakymu rinkimų rezultatus pripažino negaliojančiais.
Tai sukėlė Kučiūnų seniūnaitijos kaimo gyventojų pasipiktinimą ir jie oficialiu raštu kreipėsi į administracijos direktorę, reikalaudami jos įsakymą dėl rezultatų atšaukimo laikyti niekiniu. Pripažinkime, labai drąsus kaimo žmonių pareiškimas ir tvirta pozicija.
Toliau savo rašte Kučiūnų gyventojai teigė, jog rinkimų metu jokių procedūrinių pažeidimų nebuvo, o Kučiūnų seniūnijos specialistė N. Vaškevičienė nei susirinkimo metu, nei prieš susirinkimą neagitavo už kandidatą į seniūnaičius – savo sutuoktinį R. Vaškevičių.
Toliau rašte teigiama, jog N. Vaškevičienė balsavime nedalyvavo, nors turėjo tokią teisę, taip pat nedalyvavo balsų skaičiavime.

Bus naujos kandidatūros
Iki šiol administracijos direktorė savo įsakymo neatšaukė. Ilonos Šaparauskienės paklausėme, kaip ji vertina rinkimų eigą.

– Kaip vertinate seniūnaičių rinkimų eigą rajone?
– Seniūnaičių rinkimus vertinu teigiamai. Lazdijų rajone yra 60 seniūnaitijų, tad vos keliose seniūnaitijose kilusių nesklandumų nesureikšminčiau.

– Ar atsižvelgsite į Kučiūnų gyventojų prašymą anuliuoti šio kaimo seniūnaičių rinkimų rezultatus?
– Nauji Jūsų minimos seniūnaitijos seniūnaičio rinkimai dar neįvyko. Jie vyks spalio 22 dieną. Jei klausiate apie ankstesnius, primenu, kad Kučiūnų seniūnaitijos seniūnaičio rinkimų rezultatai buvo panaikinti, buvo naujai teikiamos kandidatūros. Visa ši informacija yra regioninėje spaudoje.

Neįskaityti balsai lėmė laimėtoją
Kitas seniūnaičių rinkimų detektyvas vyko vienoje iš Lazdijų miesto seniūnaitijų. Čia, renkant seniūnaitį, kilo problemų dėl balsų skaičiavimo. Buvo nustatyta, jog savo balsą už seniūnaitį galima atiduoti iki 17 val. Seniūnaičių rinkimų vietoje iki 17 valandos buvo gautas 51 balsas.
Keletas minučių po 17 val. į rinkimų patalpą atvyko balsuoti dar trys seniūnaitijos gyventojai. Jiems buvo leista balsuoti. Tačiau vėliau jų balsai nebuvo įskaityti. Jei tie trys balsai būtų buvę įskaityti, seniūnaičių rinkimus būtų laimėjęs kitas kandidatas, ne tas, kurį vėliau oficialiai patvirtino trijų balsų neįskaičiusi komisija. Natūraliai kyla klausimas: kodėl pavėlavusiems buvo leista balsuoti, o paskui jų balsai nebuvo įskaityti?

Komentuoja I. Šaparauskienė:
– Kaip vertinate Lazdijų seniūnaičio rinkimus, kai buvo neįskaičiuoti trijų pavėlavusių rinkėjų balsai? Ar ketinama juos įskaičiuoti, bet tuomet keistųsi rinkimų laimėtojas, ar planuojama rengti pakartotinius rinkimus?
– Savivaldybės Juridinio skyriaus teisininkai išaiškino, kad balsai negali būti įskaityti. Taip ir bus pasielgta. Minėti trys asmenys balsuoti atvyko pasibaigus balsavimui skirtam laikui.
Tuomet balsadėžė jau buvo atidaryta. Taip pat noriu pabrėžti, kad nepaisant to, jog minimiems asmenims buvo suteikta galimybė balsuoti, protokolas buvo užpildytas tinkamai.
Lazdijai išbandė save demokratija. O gal tai, jog žmonės ėmėsi aktyviai ginti savo poziciją ir principingai vertinti rinkimų intrigas ir yra tikrosios demokratijos ženklai?

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: