Dzūkų žinios

Su pyragais aplankyti senoliai klausė: ar nereikės mokėti?

Dalintis:
Su pyrago gabalėliu nueiti, pasikalbėti, pabūti kartu su Būdviečio kaimo senoliais – tokia mintis atėjo į galvą poniai Zinai (dešinėje).

Dineta Babarskienė

Vis labiau artėjantis Kalėdų laukimo metas bei lapkričio 6-ąją švenčiama Pyragų diena įkvepia kilniems tikslams. Savaitgaliais, ko gero, įprasta, jog dažni namai pakvimpa naminiais pyragais. Ir išsikepame tokių, kokių tik širdis geidžia: minkštų, trapių, su vaisiais, uogomis, varške ar šokoladu. Šįkart išsikepti pyragų teko savaitės viduryje – lapkričio 6-ąją minint Pyragų dieną. Tądien po šalį ritosi gerumo banga, Būdvietyje taip pat.
„Norėjosi sugalvoti kažką naujo, tad nutarėme aplankyti senolius su savo pačių keptais pyragais“, – prisipažino šios akcijos iniciatorė Zina Barkauskienė. Su pyrago gabalėliu nueiti, pasikalbėti, pabūti kartu su Būdviečio kaimo senoliais – tokia mintis atėjo į galvą poniai Zinai. „Ir nebūtinai tik pas vienišus senolius. Buvo ir tokių, kurie žinojo, kad aplankysime, tad laukė, dargi patys pavaišino ir mielai pabendravo. Juos pradžiugino ne tik saldumynai, jie džiaugėsi ir bendravimu“, – tikino moterys.
Būdviečio laisvalaikio salės darbuotojos bei Būdviečio laisvalaikio salės folkloro ansamblio „Radastėlė“ moterys, vadovaujamos Aurelijos Valasevičienės, kepė išsijuosusios ir ne tik pyragus, bet ir keksiukus, žagarėlius, plokštainius, bandeles, kitus skanėstus. Juk namuose gamintas maistas visuomet sveikiausias, nes ne tik galime sudėti sveikatai palankiausius produktus, bet ir gaminti su meile ir gera nuotaika. Anot pačių šeimininkių, kiekviena iškepė, ką geriausiai mokėjusi. Kepta, mėgautasi, dalintasi. Kepėjos nenusivylė, kitais metais, sako, dar daugiau senolių reiksią aplankyti ir pyragų daugiau prikepti. Žinia, skanėstų niekada nebūna per daug.
„Sėdi lovoje senolė ir verkia, negali atsikelti“, – pasakojo, jog ir tokį vaizdą teko išvysti moterims, kurios pasiskirsčiusios į tris grupeles lankė senolius. Aplankyti 18 Būdviečio kaimo senolių, išdalinta kone 10 kilogramų pyragų. Tiesa, moteris glumino senolių klausimas, ar nereikės mokėti už atneštus gardėsius, patikinus, jog tikrai ne, net susigraudindavo šie. „Vyriausia aplankyta senolė – 90 metų Magdalena Novikienė, visų meiliai vadinama tiesiog Magdule“, – sakė ponia Zina.
Tokia iniciatyva, su pyragais lankyti senolius, Būdvietyje pirmąkart. „To dar nebuvo“, – tvirtino iniciatyvos dalyvės. Anot jų, jos nė nesitikėjusios tokio gražaus senolių priėmimo. Pasirodo, ši diena saldi buvusi ne tik senoliams, šauni diena ir pyragų kepimo akcijos dalyvėms. „Tai buvo puiki proga pasidalinti šiluma, gerumu ir bent šiek tiek prisidėti prie pagalbos tiems, kuriems jos labiausiai reikia“, – tikino ponia Zina Barkauskienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: